USA gør nu endnu et forsøg på at ramme Nordkorea.
Mere end 50 fartøjer, skibsrederier og handelsvirksomheder fra i alt ni forskellige lande, som har forbindelser til nordkoreansk skibsfart, vil blive sanktioneret af USA. De hjælper ifølge Trumps regering Nordkorea med at undgå de sanktioner, der er rettet mod landet.
- Vi annoncerede i dag de største sanktioner, der nogensinde er blevet pålagt et land. Og forhåbentlig vil noget positivt ske. Nu får vi se.
Sådan lød det fra USA’s præsident Donald Trump i en tale i går.
Sanktionerne skal være med til at øge presset på styret i Nordkorea for at få dem til at stoppe deres atomprogram.
Det var talsmanden for det amerikanske finansministerium, Steven Mnuchin, der løftede sløret for de nye sanktioner.
- Dagens udmelding skal forhindre Nordkorea i at foretage aktiviteter, som gør det umuligt at transportere kul og brændstof til havs. Sanktionerne vil også begrænse regimets mulighed for at fragte varer i internationalt farvand
Sanktionerne skal ikke kun ramme Nordkorea:
- Præsidenten har gjort det klart, at virksomheder, som vælger at hjælpe med at finansiere Nordkoreas atommissil-ambitioner, ikke vil komme til at gøre forretning med USA, siger Steven Mnuchin.
USA fortsætter presset
USA anklager blandt andet Nordkorea for at skjule oplysninger om sine fartøjer og for at modtage varer på åbent hav for på den måde at omgå FN-sanktionerne.
Derfor skruer USA op for presset på Nordkorea. De aktører, der bidrager til, at der kommer brændstof til Nordkorea, skal sanktioneres, siger Det Hvide Hus’ talskvinde Sarah Sanders:
- Præsidenten vil fortsætte med at være stærk og fortsætte med at lægge et maksimalt pres på Nordkorea.
Hun opfordrer samtidig USA’s allierede til at gøre det samme:
- Det her er ikke bare en trussel mod USA, men mod hele verden og derfor bør alle tage situationen meget alvorligt. Det gør præsidenten og regeringen i hvert fald.
Kina reagerer
To af virksomhederne, som bliver ramt af USA's nyeste sanktioner, er kinesiske, og det er de absolut ikke tilfredse med i det store østasiatiske land.
Kinas udenrigsminister har meldt ud, at regeringen altid har håndhævet FN's sanktioner mod Nordkorea, og de har ikke tilladt borgere eller virksomheder at overtræde dem.
- Vi har i skarpe vendinger kritiseret det her over for USA, og vi kræver, at de øjeblikkeligt holder op med at tage sådan nogle tiltag, siger udenrigsministeren.
Tal viser ifølge The Independent, at Kinas handel med Nordkorea i januar faldt til det laveste niveau siden juni 2014. Kina er dog stadig Nordkoreas største handelspartner.