Opdateret med faktaboks om den særlige anklager Jack Smith.
USA's tidligere præsident Donald Trump er blevet tiltalt for at være involveret i en sammensværgelse, der gik ud på at omstøde og obstruere resultatet af præsidentvalget i 2020.
Det kom frem sent tirsdag aften, da fire nye tiltaler blev offentliggjort i et 45-sider langt anklageskrift. De stammer fra en efterforskning af stormløbet på USA's Kongres den 6. januar 2021 og den rolle, som Trump spillede i den.
- Angrebet 6. januar 2021 var et hidtil uset angreb på det amerikanske demokrati. Som beskrevet i tiltalen var det drevet af løgne - løgne fra den anklagede (Trump, red.), sagde den særlige anklager Jack Smith, der har ledt efterforskningen, efter tiltalerne blev offentliggjort.
De nye anklagepunkter løber tilsammen op i over 45 års fængsel, hvis Trump bliver kendt skyldig i alle. To af sigtelserne alene, dem som handler om at konspirere om og obstruere en officiel proces, kan give op til 20 års fængsel hver.
Den politisk mest alvorlige sag
Der er flere andre alvorlige sager og tiltaler mod Trump. Blandt andet den såkaldte dokumentsag, der handler om Trumps håndtering af bunkevis af hemmeligstemplede dokumenter.
Men den seneste sag er politisk set den mest alvorlige for Trump hidtil.
Det siger Philip Khokhar, DR's USA-korrespondent.
- Det handler om USA’s demokrati, forfatningen og overdragelsen af magten fra én præsident til en anden. De andre sager som dokumentsagen kan potentielt set give flere år i fængsel, men politisk set er den ikke lige så tung som denne her.
For sagens kerne er, at Trump instruerede medarbejdere i Det Hvide Hus, medarbejdere i det amerikanske justitsministerium og daværende vicepræsident Mike Pence i at omstøde valgresultatet.
- Det gjorde han blandt andet ved at forsøge at få valgansvarlige i delstater til at finde ekstra stemmer til ham eller på andre måder forsøge at forhindre Joe Biden i at blive præsident. Det var ulovligt, og det kan selv en siddende eller tidligere præsident ikke gøre, siger Philip Khokhar.
Trump har reageret på tiltalerne ved at udsende en udtalelse gennem sit kampagnekontor.
- Det her er ikke andet end det seneste korrupte kapitel i det fortsatte, ynkelige forsøg fra den kriminelle Biden-familie og justitsministeriet på at forstyrre 2024-præsidentvalget, hvor præsident Trump er klar favorit og fører med et betydelig forspring, skriver kampagnekontoret og tilføjer:
- De ulovlige forfølgelser af præsident Trump og hans støtter minder om 1930'ernes Nazityskland, den tidligere Sovjetunion og andre autoritære diktaturregimer.
Trump er blevet indkaldt til at møde op i en føderal ret i Washington D.C. den 3. august klokken 22 dansk tid.
Selvom Trump flere gange har hævdet, at valget blev stjålet fra ham, har han endnu ikke præsenteret nogle former for konkrete beviser, og det er også blevet afvist af flere domstole i delstaterne.
Stadig opbakning fra vælgerne
Hidtil har de mange sager mod Trump ikke påvirket de republikanske vælgeres opbakning til ham.
Det amerikanske undersøgelsesinstitut Fivethirtyeight har løbende fulgt opbakningen til de kandidater, der har sagt, at de går efter at blive Republikanernes præsidentkandidat. Og siden april i år har Trump klart været i spidsen.
De seneste tal fra 1. august viser, at over halvdelen af de adspurgte – 53,4 procent – ville stemme på Trump. Og 15,6 procent af de adspurgte ville vælge den næstmest populære kandidat, Floridas nuværende guvernør, Ron DeSantis.
Om det vil ændre sig efter den nuværende sag er kommet frem, vil tiden vise.
Flere undersøgelser viser også, at over halvdelen af republikanske vælgere stadig tror på Trumps løgn om, at valget blev stjålet fra ham.
Støtte fra flere rivaler
Flere af de andre republikanere, der vil være partiets præsidentkandidat, har også udtrykt støtte til Trump, efter de nye tiltaler er blevet offentliggjort.
Blandt andre Ron DeSantis, der støtter Trump på det sociale medie X, der tidligere var kendt som Twitter.
- Som præsident vil jeg sætte en stopper for, at regeringens magt kan bruges som et våben mod politiske modstandere, jeg vil erstatte FBI-direktøren og sikre én standard for retfærdighed for alle amerikanske borgere, skriver han.
Han skriver desuden i en udtalelse, at han ikke har læst tiltalen, men hentyder til, at et nævningeting i Washington D.C. ikke kan behandle Trump retfærdigt.
Entreprenøren Vivek Ramaswamy, der også forsøger at blive republikanernes kandidat, kalder tiltalen for "uamerikansk". Han siger også, at han vil benåde Trump, hvis han bliver valgt.
- Donald Trump er ikke skyld i det, der skete 6. januar. Den egentlige årsag er systematisk og udbredt censur mod borgere i året inden. Hvis du siger til folk, at de ikke må tale, så skriger de, skriver Ramaswamy på X.
Hvilken censur, der har været tale om, uddyber han ikke.
Dog kalder tidligere vicepræsident under Trump, Mike Pence, der også har meldt sig som kandidat, tiltalen en påmindelse om, at "enhver, der sætter sig selv over den amerikanske forfatning, aldrig skal være præsident i USA". Det skriver nyhedsbureauet Reuters.
Ud over den nyeste sag om involveringen i stormen på Kongressen 6. januar, er der to andre sager i gang, hvor Trump står tiltalt.
Dem kan du læse om i artiklen her.