Gerningsmanden bag masseskyderiet i Las Vegas havde barrikaderet sig på et hotelværelse på 32. etage på Mandalay Hotel. Da politiet brød ind på værelset, fandt de Stephen Paddock død. Men Paddock var ikke det eneste, de fandt.
Den 64-årige mand havde medbragt 23 skydevåben. I hans private hjem fandt efterforskere efterfølgende yderlige 19 våben.
Alene i løbet af året op til massakren havde Paddock købt 33 skydevåben.
Paddock havner ikke bare på listen over gerningsmænd bag masseskyderier i USA. Han skriver sig også direkte ind i en amerikansk tendens: Med et våbenarsenal på 42 skydevåben er Paddock nemlig en del af en lille gruppe af mennesker, der kan kategoriseres som ’superejere’.
’Superejerne’ ejer i gennemsnit 17 våben per mand og udgør tre procent af den amerikanske befolkning. Den lille del af befolkningen ejer til sammen halvdelen af alle våben i USA, viser en undersøgelse fra universiteterne Harvard og Northeastern.
Færre ejere, flere våben
Ser man på håndvåben er antallet steget med 71 procent siden 1994 til 2015. Det totale antal af skydevåben er steget med 38 procent i samme periode.
Men selvom antallet af våben stiger, så er det faktisk færre og færre amerikanere, der vælger at spænde en pistol om hoften.
Ifølge den meget omfattende undersøgelse fra Harvard og Northeastern ejede 42 procent af alle amerikanske mænd et eller flere våben i 1994 - i 2015 var det kun 32 procent.
Til gengæld er der kommet flere pistoler i skuldertaskerne. Andelen af kvinder, der ejer en pistol steg i samme periode fra 9 procent til 12 procent.
Kvinderne er dog mindre tilbøjelig til at eje en riffel, og kvinder går generelt i højere grad ind for en strammere lovgivning på området.
Samme undersøgelse viste også, at færre har et våben blandt de lavere lønnede grupper i USA. Faktisk er det hos den dårligst tjenende gruppe, hvor færrest ejer et våben.
Splittelse om stramninger
Men på trods af de mange masseskyderier, der plager USA, så er der faktisk ifølge Gallup en rekordlav tilslutning til at forbyde rifler som den slags Stephen Paddock brugte.
Kun 36 procent støttede i seneste undersøgelse fra oktober 2016 et forbud.
Efter masseskyderierne stiger støtten til våbenkontrol som regel. I juni sidste år efter skyderiet i Orlando var det 55 procent af amerikanerne, der ønskede strengere regler.
Som en af årsagerne til modstanden nævner mange ejere ofte, at de blandt andet ejer en pistol af hensyn til egen beskyttelse. Beskyttelse er endda stigende årsag på trods af, at den gennemsnitlige amerikaner er blevet meget mindre udsatte for personfarlig kriminalitet.
Efter Stephen Paddock skød omkring sig og blev en del af statistikken i USA besøgte Donald Trump Las Vegas, men da en reporter spurgte, om USA havde et problem med skyderier var svaret kort.
- Det skal vi ikke tale om i dag.
Masseskyderier i USA
- •
Hos Daily Beast og BBC er man dykket ned i nogle af de tilgængelig tal og undersøgt mønsteret. Ifølge dem kommer der flere og flere masseskyderier - og de bliver mere og mere dødelige.
- •
Når man taler masseskyderier, er der dog ingen universel definition. FBI tæller for eksempelvis ikke familietragedier eller dødelige hjemmerøverier.
- •
Det gør man til gengæld hos organisationen Gun Violence Archive, der overvåger våbenkriminalitet i USA. De definerer et masseskyderi, som når fire personer eller flere bliver skudt på samme tid eller sted.
- •
Med deres optælling er tragedien i Las Vegas er det 273. masseskyderier i USA i år.