Det bliver svært for Donald Trump at holde fast i sine hensigter om et varmere forhold til den gamle ærkefjende Rusland, når han om tre uger selv indtager præsidentposten.
For i hans egen baghave er der ikke de store ønsker om et tættere forhold til Putin. Både Demokraterne, men også mange af hans partifæller i Det Republikanske Parti roste i går præsident Obamas sanktioner mod Rusland i hackersagen, og flere republikanere tilføjede endda en kritik af, at de ikke var blevet gennemført tidligere.
Det fortæller Kasper Grotle Rasmussen, der er adjunkt på Center for Amerikanske Studier på Syddansk Universitet (SDU).
- I 2012 udnævnte republikanerne Rusland til USA's fjende nummer 1, og en stor del af dem ser stadig Rusland som en stor trussel mod USA og byder derfor tiltaget velkomment, siger han og fortsætter:
- Det stiller Trump i en knibe. Han bliver presset, fordi hans eget parti støtter en hårdere linje over for Rusland og måske vil kigge på noget lovgivning, der cementerer den hårdere linje, siger han.
Trump skal se beviser
Det var blandt andet formand for Repræsentanternes Hus, Paul Ryan, der i går kritiserede Obama for i sin præsidentperiode at have haft en for blød linje over for Rusland. En linje som startede, da den tidligere udenrigsminister Hillary Clinton i 2009 blev sendt til Moskva med en symbolsk genstartsknap. Siden er forholdet mellem de to supermagter kun gået nedad.
Donald Trump har igen og igen sat spørgsmålstegn ved, om det overhovedet er Rusland, der står bag hackerangrebene mod Det Demokratiske Parti, som i går fik Obama til at indføre en række sanktioner mod både enkeltpersoner og de russiske efterretningstjenester.
Så sent som i går sagde Trump, at det var på tide, at USA "kom videre i livet", men gik dog senere med til et mødes med de amerikanske efterretningstjenester for at se deres beviser for, at det er russerne, der står bag.
- Så han er presset til at gå med på præmissen, siger Kasper Grotle Rasmussen.
Samtidig er der en større granskning af hackerangreb på vej, der går ti år tilbage, siger Kasper Grotle Rasmussen og tilføjer, at mange i både den demokratiske og republikanske lejr håber, at den vil være færdig, inden Obama forlader Det Hvide Hus.
Svært at rulle sanktioner tilbage
Siden i går har mange spekuleret i, om Trump ville rulle sanktionerne tilbage, når han kommer til. Men det bliver svært, vurdrer USA-forskeren.
- Jeg tror, det bliver vanskeligt for ham, netop fordi der er så stor støtte til den hårde linje, siger han.
- Selv om sanktionerne måske mest er symbolske, har det kølet de i forvejen dårligere relationer endnu mere ned. Og der skal meget til at varme dem op igen. Og spørgsmålet er, om det amerikanske folk og de andre politikere overhovedet vil gå med på den galej, siger han.