- Det er en stor proces, og den er aldrig blevet prøvet før.
Sådan lyder det fra Jørn Brøndal, professor og leder af Center for Amerikanske Studier på Syddansk Universitet, efter at overvejelser blandt Trumps topfolk om at få præsident Trump afsat ved hjælp af den amerikanske forfatning er kommet for en dag.
Det sker i en kontroversiel kronik, som i går blev offentliggjort i New York Times. Den er skrevet af en af Donald Trumps topembedsmænd, som avisen har valgt at holde anonym, selv om den kender vedkommendes identitet.
Blandt indlæggets mange opsigtsvækkende påstande er, at det internt er blevet overvejet at benytte sig af det såkaldte 25. tillæg til den amerikanske forfatning. Det er en lovtekst, som gør det muligt at afsætte en præsident, som ikke kan opfylde sin funktion.
Men der skal meget til, før tillægget kan bruges i praksis, siger professoren.
- Det kræver, at vicepræsidenten, Mike Pence, og et flertal af ministrene udarbejder en skriftlig erklæring til kongressen om, at præsidenten er ude af stand til at varetage sine forpligtelser, siger Jørn Brøndal.
Stigende frustration
Hermed slutter processen dog ikke. Donald Trump kan protestere. Så skal der udarbejdes endnu en erklæring. Og i sidste ende skal begge kongressens kamre afgøre sagen med to tredjedeles flertal.
For øjeblikket har republikanerne flertallet i kongressen, ligesom Trumps håndplukkede ministre og topfolk udadtil står bag ham.
Men står det anonyme debatindlæg og en ny bog af journalisten Bob Woodward til troende, er der stigende oprør imod ham internt.
- Ikke mindst kronikken opridser en situation, hvor man er dybt frustreret over det, man kalder hans amoralitet og hans uforudsigelighed og manglende evne til at holde fokus ved møder, siger Jørn Brøndal.
I kronikken hævder topembedsmanden at der er en slags modstandsbevægelse i gang, som aktivt modarbejder den amerikanske præsidents værste indskydelser
- Helt konkret er der kritik af ham for hans angreb på frihandlen og det, som kaldes hans antidemokratiske impulser og angreb på pressen, siger han.
Dobbelt udenrigspolitik
En formulering i debatindlægget tyder på, at der ikke længere arbejdes aktivt med at få præsidenten afsat som uarbejdsdygtig.
Her fremgår det, at der tidligt i præsidentskabet blev hvisket i krogene om muligheden, men at "ingen ønskede at udløse en forfatningsmæssig krise".
- Så vi vil gøre, hvad vi kan for at styre administrationen i den rigtige retning indtil - på den ene eller anden måde - det er overstået, står der i debatindlægget.
Kort sagt; den gruppe i Trumps administration, som opfatter præsidentens adfærd og beslutninger som skadelige, forsøger at inddæmme præsidenten og begrænse skadevirkningen af det, han gør, indefra.
Det gælder også udenrigspolitiken, hvor Trumps adfærd mange steder skiftevis har undret og forfærdet.
- Kløgtige iagttagere vil have noteret sig, at resten af administrationen arbejder af et andet spor, et hvor lande som Rusland kritiseres for utidig indblanding og straffes derefter, og hvor allierede verden rundt behandles som ligeværdige snarere end at blive latterliggjort som rivaler, skriver Trumps anonyme topembedsmand.
Midtvejsvalg kan ændre alt
Jørn Brøndal peger på, at man ikke skal være blind for, at Republikanerne lige nu sidder tungt på amerikansk politik og får mange ting igennem.
Der er allerede udpeget en højesteretsdommer, der er gennemført deregulering og vedtaget en stor skattepakke. Og som det også fremgår af debatindlægget, har USA fået, hvad republikanere opfatter som et mere robust militær.
- Der er flere ting, man gerne vil have igennem. Lige nu er det utroligt vigtigt for Republikanerne at få endnu en højesteretsdommer indsat, siger han.
Professoren henviser til, at det fra de øvre republikanske lag kun har været nu afdøde John McCain og de to senatorer Jeff Flake og Bob Corker, som har kritiseret præsident Trump offentligt.
- Indtil nu har de fleste republikanere stukket hovedet i busken og netop ikke sagt ting offentligt. Jeg tror det, som for alvor skal til, hvis den her frustration skal bryde ud i åbenlys lue, og der skal blive tale om at bruge det 25. tillæg, er, at det går elendigt ved midtvejsvalgene for Republikanerne. Så kan alt ske, siger Jørn Brøndal.
Kan være et forsøg på at rehabilitere sig selv
Han vurderer, at der kan være to grunde til, at en af Trumps topfolk vælger at udkomme med et debatindlæg, som bakker tæt op om Bob Woodwards bog "Fear".
Den udkommer på tirsdag, og i de dele, som har været lækket indtil videre, beskrives netop, hvordan topfolk ligefrem sylter ordrer og gemmer dokumenter, som de mener ville skade USA.
Den ene grund kan være ønsket om at gøre opmærksom på, hvor dårligt det står til i Det Hvide Hus under Trump.
- Men det kan også handle om, at der er nogle i administrationen, som gerne vil rehabilitere sig selv, og derfor ikke står frem i første omgang, men medvirker til at tegne et billede af, hvor elendigt det foregår, og hvordan de forsøger at redde situationen for eksempel ved at føre en dobbelt udenrigspolitik, siger professoren.
Donald Trump har blandt andet på Twitter kaldt både Woodward-bogen og påstandene i debatindlægget for det pure opspind.
Præcisering kl. 16.15: Det har tidligere fremgået af artiklen, at den anonyme kilde er en højtstående medarbejder i Det Hvide Hus. Det er siden blevet rettet til en højtstående medarbejder i Trumps administration.