USA-korrespondent: Debatindlæg skildrer en form for kup mod Trump

Et insider-indlæg lægger, sammen med kritisk bog, hårdt pres på den amerikanske præsident før midtvejsvalget.

Den amerikanske præsident Donald Trump er under hårdt pres indefra. (Foto: © Alex Edelman / POOL, Scanpix)

Det er uden fortilfælde, når en person fra den amerikanske præsident Donald Trumps allernærmeste inderkreds kalder ham for utilregnelig og amoralsk og beskriver, at dele af hans stab aktivt modarbejder ham

Det vurderer DR's USA-korrespondent Steffen Kretz, efter at avisen New York Times helt usædvanlig har valgt at trykke et anonymt debatindlæg under titlen "Jeg er del af modstandsbevægelsen i Trump-administrationen", angiveligt skrevet af en højtstående medarbejder i Trumps administration.

New York Times understreger, at avisen kender skribentens identitet, men holder den hemmelig, da vedkommendes job ellers er truet.

- Ifølge New York Times er det skrevet af en højtstående medarbejder i Trumps administration. Det vil sige at det er en person, som er politisk udnævnt af Trump - altså ikke en almindelig embedsmand. Det er uden fortilfælde i amerikansk historie, siger Steffen Kretz.

Af debatindlægget fremgår det blandt andet, at dele af hans inderkreds overvejer at få ham afsat med udgangspunkt i den amerikanske forfatnings 25. tillæg.

- Budskabet i debatindlægget er klart. Forfatteren skriver, at Trump er amoralsk og at han er en udemokratisk leder, som kommer med halvfærdige, uoplyste og direkte uansvarlige ideer, lyder det fra korrespondenten.

Indlæg og bog bekræfter hinanden

Som titlen på New York Times' debatindlæg antyder, skildrer det blandt andet, hvordan nogle af Trumps folk aktivt forsøger at stikke en kæp i hjulet på, hvad de opfatter som præsidentens farligste og dummeste indskydelser.

- Forfatteren til debatindlægget skriver at en gruppe af politiske rådgivere i Trumps allerinderste kreds direkte modarbejder præsidentens værste indfald og mest impulsive opførsel for at redde nationen. Det er også uden fortilfælde i amerikansk historie. Det er jo i virkeligheden en form for kup mod præsidenten, siger Steffen Kretz.

Han peger på, at debatindlæggets pointe om, hvordan han modarbejdes indefra, også fremgår af, hvad der indtil videre er kommet frem fra journalisten Bob Woodwards nye bog "Fear".

Her skildres det blandt andet, hvordan en ordre fra Trump om at myrde Syriens diktator Bashar al-Assad blev ignoreret. Det er også beskrevet, hvordan præsidentens daværende økonomiske toprådgiver Gary Cohn stjal et dokument fra Trumps skrivebord, som havde trukket USA ud af et handelssamarbejde med Sydkorea.

Der er også ligheder imellem, hvordan debatindlægget og bogen beskriver Trumps personlighed.

- De ting, der er kommet ud indtil videre forstærker billedet af Donald Trump som egomanisk, uvidende, voldsomt hidsig og styret af sine impulser, siger Steffen Kretz.

Midtvejsvalget truer

Han vurderer at debatindlægget i New York Times og Bob Woodwards bog, som udkommer på tirsdag i USA, lægger et hårdt pres på den amerikanske præsident.

- Det er svært at se, at det ikke skulle være meget alvorligt, og det synes jeg også man kan se af Donald Trumps reaktion, som jo virkelig er rasende. Han kalder personen, som har skrevet debatindlægget, for en forræder, siger USA-korrespondenten.

Det sker blandt andet på Twitter, hvor præsidenten skriver, at "hvis denne feje, anonyme person rent faktisk eksisterer, så må The Times (The New York Times, red.) - for nationens sikkerheds skyld - udlevere ham/hende til regeringen med det samme"

- Alle, som følger Donald Trump, kan jo stykke hans personlighed nogenlunde sammen ud fra hans Twitter-opdateringer og utallige udtalelser, som er fulde af fejl, manipulation og nogle gange løgne, samt ud fra hans åbenlyse angreb på de demokratiske institutioner, siger Steffen Kretz.

De angreb sker blandt andet på det amerikanske justitsministerium. Herfra er en anden Trump-flanke under angreb med Mueller-undersøgelsen.

Den kulegraver Ruslands indblanding i præsidentvalget og Trump-kampagnens mulige samarbejde med landet, men kommer også tættere og tættere på Trumps økonomi og forbindelser.

- Om to måneder skal amerikanerne stemme ved et valg til kongressen, som i sidste ende kan afgøre om der kommer et flertal, som kan igangsætte en rigsretssag mod Trump. Og sammen med bogen og debatindlægget lægger det et kolossalt pres på en præsident, som i forvejen er presset, siger Steffen Kretz.

Præcisering klokken 16:13: Det har tidligere fremgået af artiklen, at den anonyme kilde er en højtstående medarbejder i Det Hvide Hus. Det er siden blevet rettet til en højtstående medarbejder i Trumps administration.