- Et land kan være en speedbåd. Der er EU mere som et tankskib.
Sådan forklarer Europa-Kommissionens formand, Ursula von der Leyen, EU's langsomme vaccine-start, som i den seneste tid har mødt voksende kritik. Det sker over for flere medier, heriblandt det tyske dagblad Süddeutsche Zeitung.
Europa-Kommissionen, der har forhandlet på vegne af medlemslandene, har undervurderet de komplikationer, der kan opstå under produktionen af vacciner, uddyber Ursula von der Leyen.
- At man begynder at vaccinere er ikke ens betydende med, at der kommer en lind strøm af vaccinedoser fra producenterne. Det er en hård lektie, og det er noget, vi helt klart har undervurderet, siger hun.
Det er første gang i vaccineforløbet, at EU-kommisionsformanden indrømmer, at der er blevet begået fejl i processen.
I stedet for at satse på én producent har EU-landene lavet aftaler med en række medicinalfirmaer. Det Europæiske Lægemiddelagentur, EMA, har foreløbig godkendt vaccinerne fra Pfizer/Biontech, Moderna og AstraZeneca.
De fleste doser, der er blevet kørt ud til de forskellige medlemslande, kommer fra Pfizer. Moderna-vaccinerne udgør en mindre del, og leveringen af AstraZeneca-vaccinerne har der nærmest været regulær konflikt omkring.
Læs om striden mellem EU og AstraZeneca i linket her under.
Ursula von der Leyen medgiver også, at EU ikke har været gode nok i deres kommunikation i forhold til udrulningen af vaccinerne.
- Vi burde have været bedre til at forklare, at det går fremad, men at det går langsomt, og der vil forekomme fejl, når man befinder sig på ukendt territorie. Vi har undervurderet, hvilke komplikationer vi kunne støde på.
Den langsomme vaccineudrulning er en hård læring, medgiver hun, selvom hun ikke mener, det udelukkende er EU's fejl.
WHO heller ikke imponeret
Hos Verdenssundhedsorganisationen WHO er der bekymring over, at det i Europa går trægt med at få vaccineret folk.
I EU er blot 2,5 procent af befolkningen i medlemslandene blevet stukket første gang.
Regeringer, myndigheder og medicinalselskaber må i fællesskab arbejde på at få vaccinationstempoet sat op, mener Hans Kluge, der er WHO's områdedirektør for Europa.
- Vi er nødt til at stå sammen for at sætte mere skub i vaccinationerne. Medicinalselskaber, som ellers konkurrerer med hinanden, må sammen bestræbe sig på at øge produktionskapaciteten markant. Det er det, vi har brug for, siger den lægeuddannede belgier.
EU modtog ved juletid de første vaccinedoser fra medicinalvirksomheden Pfizer/BioNTech. Det var meningen, at landene skulle begynde at vaccinere deres befolkninger samtidigt den 27. december.
Men flere lande tyvstartede. Det drejede sig om Tyskland, Ungarn og Slovakiet. I Holland formåede man ikke at begynde før 6. januar - over en uge efter de andre EU-lande.
Umiddelbart ligger EU-medlemslandene relativt langt bagud i forhold til andre sammenlignelige lande som USA og Storbritannien, når det kommer til at vaccinere deres befolkninger.
Ophedet tysk debat
I Tyskland er bølgerne gået højt i vaccinedebatten. Vaccinen fra Pfizer/Biontech er udviklet i Tyskland, og blandt andet derfor har frustrationen over vaccinationstempoet været så stor i Tyskland.
Den tyske finansminister, socialdemokraten Olaf Scholz, skulle for nylig angiveligt have omtalt Ursula von der Leyen særdeles kritisk på et møde. I samme ombæring skulle han have udtalt, at 'vi ikke må lade det her lort gentage sig'.
I Tyskland har omkring 3 procent af befolkningen modtaget første vaccinestik. Til sammenligning ligger det tal på omkring 15 procent i Storbritannien.