Danmark er ved at ødelægge fundamentet under hele EU-samarbejdet, når regeringen helt åbenlyst spreder 'fake news' om Ungarn.
Det mener den ungarske regering, efter at udenrigsminister Jeppe Kofod (S) sammen med sine ministerkollegaer fra Finland, Island, Norge og Sverige har kritiseret blandt andet Ungarn for at se stort på EU's retsstatsprinicipper.
- Det skaber kun splittelse og er med til at undergrave den effektive funktion af disse multilaterale institutioner, når man spreder falske nyheder om bestemte medlemmer af den europæiske familie, lyder det i et brev fra Ungarns udenrigsminister, Péter Szijjártó.
Striden begyndte, da de fem nordiske lande i sidste uge sendte et brev til Europarådet, som arbejder for at fremme demokrati og menneskerettigheder i Europa. Her kritiserede de blandt andet den ungarske regering med premierminister Viktor Orbán i spidsen for at have tilsidesat de demokratiske spilleregler under coronakrisen.
I marts fik den nationalkonservative Fidesz-regering vedtaget en corona-nødretslov, som giver den ret til at lede coronaindsatsen per dekret – det vil sige uden om parlamentet. Derudover er der ingen udløbsdato på den ekstraordinære lov, og man kan samtidig ryge i fængsel, hvis man spreder misinformation om krisen. Det har mødt hård kritik fra mange kanter, herunder Danmark.
- Selv i en nødsituation skal loven sejre, lød det i brevet.
'Skuffende' og 'bekymrende'
Men Europa-Kommissionen har efterfølgende gransket nødretsloven, og ifølge retskommissær Vera Jourová har den ungarske regering endnu ikke overtrådt nogle EU-regler. Derfor er det ifølge udenrigsminister Péter Szijjártó både "skuffende" og "alvorligt bekymrende", at Danmark sammen med de andre nordiske lande nu irettesætter Ungarn, der blev medlem af EU i 2004.
Han betegner det som "grundløse, politisk motiverede angreb", og han understreger, at parlamentet til enhver tid kan afskaffe nødretsloven igen. Det kræver dog totredjedeles flertal, og i dag sidder Fidesz sammen med sit støtteparti på flere end totredjedele af sæderne i parlamentet.
Men udenrigsminister Jeppe Kofod afviser, at der er tale om hverken falske nyheder eller ubegrundede angreb.
- Vi har sat ord på den meget bekymrende udvikling, som desværre har fundet sted igennem længere tid i Ungarn, sagde han i går.
- At være med i EU hviler på, at man er en retsstat og har respekt for demokratiet, menneskerettigheder og ytringsfrihed. Det skal vi stå vagt om.
Her kan du se, hvorfor Viktor Orbán skaber så meget debat i EU:
EU er ikke indrettet til det
Jeppe Kofod peger på, at EU har indledt en såkaldt paragraf 7-procedure mod den ungarske regering. Den kan man tage i brug, hvis man mener, at et medlemsland ser stort på de grundlæggende demokratiske principper. Og den kan føre til, at Ungarn mister sin stemmeret i EU's Ministerråd, hvor landenes regeringer er repræsenteret.
Problemet er dog, at der skal være enstemmighed blandt medlemslandene, før man kan fratage Ungarn sin stemmeret. Og det nægter den polske regering at bakke op om. Polen er selv under hård kritik fra de andre medlemslande for at stort på dommernes uafhængighed.
Rebecca Adler-Nissen, der er professor ved Institut for Statskundskab på Københavns Universitet, har tidligere udtalt til DR Nyheder, at EU ikke er skabt til at håndtere lande som Ungarn, der begynder at bevæge sig væk fra de demokratiske principper.
- Det havde man ikke kalkuleret med, og derfor har unionen ikke effektive regler til at banke medlemsstaterne på plads eller smide dem helt ud, sagde hun i sidste måned.
Situationen i Ungarn er også på dagsordenen i morgen under Europa-Parlamentets samling. Tidligere på ugen meddelte den ungarske regering, at den gerne vil sende justitsminister Judit Varga til Bruxelles, så hun kan forsvare sig over for beskyldningerne.
Men det har hun fået nej til fra David Sassoli, der er formand for Europa-Parlamentet. Hvis den ungarske regering gerne vil forsvare sig, skal den sende premierminister Viktor Orbán afsted. Ungarns regering har endnu ikke svaret parlamentsformanden.