Ukrainske soldater bander og svovler over ældgamle kampvogne: Det er noget lort - kan I høre mig, Danmark? Det er noget pis

"Vi kan betjene alle kampvogne - bare giv os dem," lyder det fra ukrainske soldater, DR har mødt ved fronten.

For soldaterne på slagmarken i Ukraine kan udstyr og maskiner være forskellen på at leve eller dø.

Derfor kan det også være af fuldstændig afgørende betydning, at soldaternes kampvogne og udstyr i øvrigt fungerer ordentligt.

Soldaten Evgeniy Palchenko beder Danmark om hjælp. Han fortæller blandt andet, at soldaterne har svejset ekstra beskyttelse ovenpå kampvognene for at forhøje chancerne for, at de overlever. (© DR)

- Prøv at se her. Det er noget lort. Kan I høre mig, Danmark? Hør efter, det er noget pis, siger Evgenyj Palsjenko. Han er en af de soldater, vi har mødt 10 kilometer uden for byen Donetsk i det østlige Ukraine.

De ukrainske soldaters opgave er at holde russerne på afstand. Lige nu gør de det i kampvogne fra Sovjet-tiden. Det vil sige kampvogne, der er over 50 år gamle.

- Disse kampvogne burde ikke bruges mere. De er lige til at smide ud. Vi tager ud og kæmper og beder Gud om, at de ikke går i stykker, og at vi kommer tilbage, siger Evgenyj Palsjenko.

Derfor er meldingen fra de ukrainske soldater, DR har talt med, også fuldstændig klar. De vil have nyere kampvogne fra blandt andre Danmark, og det kan kun gå for langsomt.

Soldaten Michailo er helt i front, når de ukrainske soldater prøver at holde russerne på afstand. (© DR)

- Når vi skyder, så falder dette stykke nogle gange ud. Det sker, at de alle sammen falder ud. Vi skal arbejde, men det er nærmest umuligt på denne måde.

- Vi kan betjene alle typer kampvogne. Bare giv os dem, så skal vi nok fikse det, siger soldaten Mykhajlo, der arbejder fra den yderste frontlinje - mindre end to kilometer fra de russiske positioner.

De ukrainske soldater mener, at de nok skal kunne finde ud af at betjene enhver kampvogn.

Øgede donationer

Siden krigens begyndelse er der blevet leveret militærdonationer til Ukraine af forskellig art - og den seneste tid er der for alvor blevet sat skub i tingene.

I sidste uge besluttede USA at sende yderligere militærmateriel til Ukraine for mere end 17 milliarder danske kroner.

Og over det næste halve år vil Danmark levere 19 styk Caesar-haubitser, som er kraftige, langtrækkende kanoner, til Ukraine.

Men det er moderne kampvogne, Ukraine gerne vil have fingrene i - og allerhelst Leopard 2-kampvognene, som der er cirka 2.000 af her i Europa. Og kampvognene skal gerne komme snart.

- Det er som om, at der blandt Ukraines allierede er en erkendelse af, at der skal ske noget nu, hvis Ukraine enten skal have muligheden for at kunne befri de besatte områder, eller hvis landet skal kunne stå imod et russisk modangreb, som efter alt at dømme er under opsejling, siger DR's forsvarskorrespondent, Mads Korsager.

- Hvis den her krig på en eller anden måde skal afsluttes, er man nødt til at få de helt store våben på bordet. Så Ukraine får mulighed for at slå igennem de russiske forsvarslinjer og på den måde kan tvinge Rusland til forhandlingsbordet.

Tyskerne tøver

Men igen og igen er ukrainerne gået forgæves med deres ønsker om moderne, kraftfulde kampvogne. Leopard 2-kampvognene produceres nemlig i Tyskland, og derfor kræver det tysk accept for andre lande at donere kampvognene til Ukraine.

Den tyske tilladelse lader dog vente på sig. I fredags lød der tøvende meldinger fra den tyske forsvarsminister, Boris Pistorius. I går sagde udenrigsminister, Annalena Baerbock, at man ikke ville modsætte sig, hvis et andet land spurgte om lov.

Bundlinjen er dog, at det er kansler Olaf Scholz' afgørelse, og han har ikke truffet en beslutning endnu, fortæller DR's korrespondent i Tyskland, Michael Reiter.

- Regeringen i Tyskland er dybt splittet på spørgsmålet om Leopard-kampvogne, og derfor kan det her være udenrigsministeren, der er ude at markere sig. Der er ingen tvivl om, at presset på kansler Scholz og Tyskland i den her sag kun vil vokse efter udmeldingen fra Baerbock, siger Michael Reiter.

- Fornemmelsen i Tyskland er, at den beslutning snart kommer: At tyskerne formentlig som et minimum vil åbne op for, at andre lande får lov til at sende kampvogne til Ukraine, hvis tyskerne ikke selv vil det.