Uger efter kemisk angreb: Syrien overtager FN-formandskab for nedrustning

Både USA og Storbritannien raser, men de kan ikke stille noget op.

Blndt andet den amerikanske repræsentant Robert Wood raser over det syriske formandsskab. (Foto: © Denis Balibouse, Scanpix)

Egentlig er det "business as usual" ved FN's såkaldte nedrustningskonference (CD) i Geneve.

Hver fjerde uge skifter formandskabet til et nyt af konferencens 65 medlemmer i alfabetisk rækkefølge. Det var Sverige i forrige periode, og Schweiz sad for bordenden indtil i dag. Snart bliver det Tunesiens tur.

Men i mellemtiden er FN-organet, som blandt andet står bag den traktat, der forbyder kemiske våben, bestyret af Bashar al-Assads Syrien.

Og det bliver ikke nådigt modtaget af de andre medlemslande, fordi Syrien senest i april efter al sandsynlighed stod bag endnu et giftgasangreb, som ramte civile.

- Mandag 28. maj bliver en af de mørkeste dage i nedrustningskonferencens historie, når Syrien begynder sit fire ugers formandsskab. Damaskus-regimet har hverken troværdigheden eller den moralske autoritet til at lede nedrustningskonferencen, lyder det fra USA's nedrustningsambasssadør i Geneve, Robert Wood, på Twitter.

Syriens formandsskab kan ikke standses

Også Storbritannien siger klart fra over for det syriske formandsskab for nedrustningskonferencen i FN.

- Storbritannien tager stærkt afstand fra, at Syrien overtager formandsskabet for nedrustningskonferencen på baggrund af styrets konsekvente og åbenlyse laden hånt om internationale ikke-sprednings- og nedrustingsorienterede normer og aftaler, lyder det, ifølge BBC, i en fælleserklæring fra britiske diplomater.

Fra den pro-israelske menneskerettighedsorganisation UN Watch, som de seneste uger har søgt at skabe opmærksomhed om det kommende syriske formandsskab, er ordene endnu hårdere.

- At have Bashar al-Assads syriske regime som formand over nedrustning inden for atomvåben og kemiske våben, er som at give en serievoldtægtsmand ansvaret for et krisecenter for kvinder, mener direktør Hillel Neuer.

Et barn bliver behandlet i den syriske Douma by efter endnu et formodet kemisk angreb fra den syriske regering på sin befolkning i starten af april. 43 mennesker døde og hundredevis måtte behandles på byens hospitaler. (Foto: © handout, Scanpix)

Der er dog ikke meget at stille op for kritikkerne, for det skiftende formandsskab er aftalt medlemslandene imellem, og kan kun ændres hvis alle, deriblandt Syrien, er enige.

Syrien vil arbejde imod "kemisk terrorisme"

Ifølge de britiske diplomater vil man nu "sikre at det syriske formandsskab ikke kan skade nedrustningskonferencens og dens underafdelingers arbejde".

Præcis hvordan det skal foregå, fremgår ikke af deres erklæring. Sandsynligvis vil det stå klarere på konferencens første møde under syrisk formandsskab i morgen.

Ifølge det syriske nyhedsbureau SANA lover Hussam Eddin Ala, Syriens permanente repræsentant i Geneve, at klø på trods modstanden fra USA og "israelske mediekampagner".

- Etableringen af atomvåbenfri zoner og områder uden masseødelæggelsesvåben, særligt i Mellemøsten, og kampen mod kemisk og biologisk terrorisme har altid været Syriens prioriteter ved konferencen, siger han til SANA.

Det er tredje gang Syrien har formandskabet for nedrustningskonferencen, siden det blev medlem i 1996.