Ekspert: Beviser for formodet kemisk angreb i Douma forsvinder ikke

Efter mere end en uge vil eksperter stadig være i stand til at finde spor efter formodet kemisk angreb i Syrien.

Først i morgen vil inspektører fra OPCW få adgang til de områder i Douma, der har været udsat for det formodede giftgasangreb forrige weekend. (Foto: © ALI HASHISHO, Scanpix)

Det er 10 dage siden, den syriske by Douma blev udsat for et formodet giftgasangreb.

Men først i morgen vil inspektører for Organisationen for forbud mod kemiske våben (OPCW) få adgang til det område, hvor det formodede kemiske angreb skulle have fundet sted.

Ikke desto mindre vil der stadig være muligt at finde spor, som kan analyseres i forsøget på at få fastlagt helt præcist, hvad der er fundet sted.

Sådan lyder det fra Anita Iversen, der er kemiker og specialkonsulent i kemisk beredskab i Beredskabsstyrelsen.

Når de kemiske kampstoffer bliver spredt ud i miljøet, reagerer de med vand og bliver nedbrudt af solens UV-stråler, og så bliver de omdannet til andre kemiske stoffer, man kan analysere på, forklarer hun.

- Man kan også undersøge bygninger, hvor stoffet har være mere beskyttet, og tage biologiske prøver, det vil sige fra mennesker, som har udvist symptomer, forklarer hun.

Det kan blandt andet dreje sig om prøver fra organer som lever og lunge, muskler eller sågar øjne.

- Stofferne binder sig til proteiner, og dem kan man under analyse frigive og undersøge, om personen har været udsat for kemiske kampstoffer, siger hun.

Selv i flere uger efter at personen har været udsat for kemiske kampstoffer, vil der være gode muligheder for at finde spor.

Undersøgelse ikke begyndt endnu

Inspektørerne har endnu ikke fået adgang til området, der angiveligt skulle være ramt af det formodede angreb.

Ifølge OPCW skyldes det, at hverken Rusland eller Syrien har ment, at det er sikkert nok for delegationen at rejse derind.

Både Syrien og Rusland nægter fortsat, at der overhovedet skulle have fundet et angreb afsted, og i går udtrykte USA's ambassadør i OPCW, Kenneth Ward, bekymring over, at russerne kan have manipuleret med beviser for, at et kemisk angreb har fundet sted.

Noget, russerne umiddelbart efter afviste blankt, mens den franske udenrigsminister, Jean-Yves Le Drian, tidligere i dag udtalte, at det er 'meget sandsynligt, at afgørende elementer og beviser er forsvundet fra området'.

Ifølge Anita Iversen vil det dog ikke være muligt at fjerne alle spor.

- Der er formodentlig tale om et stort område, og det kan være svært for russerne at forstyrre hele området. Det værste, man kan gøre, er det, der kaldes en kemisk nedbrydning, for eksempel ved hjælp af kloropløsninger. Men det vil være rigtig svært at få et middel spredt ud over det hele, siger hun.

Hun påpeger, at OPCW har udført lignende opgaver i 2013.

- De ved, hvor man kan finde stofferne, og hvad man skal fokusere på. Og man skal huske på, at der i OPCW er indført biologisk analyse i deres træningsøvelser, så de har gode erfaringer med, hvad man kan analysere for, siger Anita Iversen.

Sagen kort

  • Det formodede giftgasangreb i Douma fandt sted lørdag den 7. april.

  • Mindst 40 personer formodes dræbt og mange hundrede såret.

  • Det formodede angreb udløste fredag et militært angreb på flere mål i Syrien foretaget af en koalition mellem USA, Frankrig og Storbritannien.

  • Både Syrien og Rusland, som er stærkt tilstede i konflikten i landet, afviser anklager om et giftgasangreb.

  • USA har udtrykt bekymring over, at Rusland skulle have pillet ved området i forsøg på at fjerne beviser for, at et formodet angreb skulle have fundet sted.