Der er stor skuffelse at spore blandt Folketingets partier, efter at den amerikanske præsident Donald Trump tidligere på aftenen gjorde det klart, at USA ikke længere vil være en del af atomaftalen med Iran.
- Jeg er meget skuffet, men alligevel ikke overrasket. Vi ved jo, at Donald Trump gik til valg på at få brudt den her aftale, og samtidig har han også et republikansk bagland, som har presset på for det her, siger udenrigsordfører for Venstre, Michael Aastrup Jensen.
Han understreger dog, som også udenrigsminister Anders Samuelsen har gjort det, at Danmark bør blive i aftalen.
- Vi vil fra EU's side, og også dansk side, gøre alt, hvad vi kan for at opretholde aftalen, selv om USA nu trækker sig ud af den, siger Michael Aastrup Jensen, som anerkender, at det kan blive svært, når USA trækker den anden vej.
- Det er svært og op ad bakke, for jeg forventer, at USA vil indføre meget skarpe sanktioner i forhold til Iran, og Iran vil komme med et eller andet modsvar. Og så kender vi den negative spiral, som bare bliver vildere, siger Venstres udenrigsordfører Michael Aastrup Jensen.
Kan få store konsekvenser
På den anden side af det politiske spektrum er SF's EU- og udenrigspolitiske ordfører, tidligere udenrigsminister Holger K. Nielsen, enig. USA's beslutning kan få stor negativ betydning.
- Det er katastrofalt, at han gør det. Det kan få meget store konsekvenser for hele regionen. Man er lykkedes med at inddæmme de iranske atomambitioner gennem den her aftale, og samtidig har de moderate kræfter fået mere vind i sejlene. Nu kan man frygte, at hardlinerne får mere magt, siger Holger K. Nielsen.
Den yderste konsekvens er, at Iran igen begynder at udvikle atomvåben.
- Derfor er jeg meget, meget bekymret. Hvis Iran genoptager sin atombombeudvikling, frygter jeg, at Israel eller USA angriber Iran, og så kommer Irak-krigen til at ligne en børnehave, for det vil blive langt værre, siger udenrigsordføreren, som understreger, at Danmark og EU bør blive i aftalen.
- I bund og grund handler det om handelspolitik. EU, Rusland og Kina skal fastholde, at de gerne vil handle med Iran, så Irans økonomiske udvikling kan fortsætte. Spørgsmålet er, om USA vil lægge et pres på os, siger han.
Vil Trump tvinge EU ud?
Udenrigsordfører for Radikale Venstre, Martin Lidegaard, kalder Trumps beslutning ulykkelig.
- Den er ulykkelig, fordi vi for første gang har fået indsigt i, og kontrol over, Irans atomprogram. Og det har både Europa, men så sandelig også USA, en stor interesse i, at vi bliver ved med at have, siger Martin Lidegaard.
Han afventer ligesom Holger K. Nielsen nu, om USA ud over at genindføre sanktioner over for Iran, også vil indføre såkaldte sekundære sanktioner over for europæiske virksomheder, som handler med Iran. For eksempel er det franske olieselskab Total til stede i landet, hvor det udvinder naturgas.
- Det interessante er nu, om Trump vil gå så langt, at han også de facto vil tvinge Europa til at opgive aftalen med Iran. Det ved vi ikke med sikkerhed endnu. Men jeg beder i hvert fald til, at han holder det til, at USA trækker sig ud, men at europæerne kan fortsætte aftalen og kontrollen med Iran, indtil vi får en ny administration i USA, siger han.
- Jeg mener klart, at Danmark og EU skal gøre alt, hvad der er i vores magt for at fastholde den her aftale. Det tror jeg, Iran er interesseret i, fordi de gerne vil handle med EU, siger Lidegaard.