Tyskland ramt af asylskandale: Udlændingechef solgte asyl for 1.000 euro

En skandaløs og politisk sprængfarlig bestikkelsesaffære har ramt Tyskland. 

Siden 2015 har flygtningekrisen været på dagsordenen i Tyskland, også under det seneste valg, hvor denne valgplakat fra AfD med teksten "Asylbedrag" og et billede af kansler Angela Merkel, stammer fra, (Foto: © Wolfgang Rattay, Scanpix)

1.000 euro under bordet - så får du asyl, uanset om du er berettiget til det eller ej.

Sådan har en chef for de lokale udlændingemyndigheder i Bremen i Tyskland taget loven i egen hånd og "solgt" asyl til mindst 1.200 personer mellem 2013 og 2016.

Det skriver Berlingske.

Det har typisk drejet sig om folk, der havde ringe eller slet ingen mulighed for at få asyl på lovlig vis, og sagen har endnu engang bragt diskussionen om Tysklands håndtering af flygtninge på dagsordenen.

Det fortæller Lykke Friis, prorektor på Københavns Universitet og Tysklandskender, til DR Nyheder.

- Der var en fornemmelse af, at nu var der styr på det, og at antallet af flygtninge, der ankom til Tyskland, var faldet betydeligt. Men nu diskuterer man så igen den willkomst-kultur, som man dyrkede for et par år siden. Var det den rigtige beslutning, og var det overhovedet folk i nød, vi lukkede ind i landet? siger hun

Hvem vidste hvad?

Skandalen har ifølge tyske medier sået mistillid til de tyske udlændingemyndigheder, som siden 2015 har været udsat for kritik over håndteringen af de mange asylansøgere, landet har taget imod under flygtningekrisen.

Men det har også sat landets nye regering under pres - ikke mindst indenrigsminister Horst Seehofer, fortæller Lykke Friis.

- Den nye indenrigsminister skal stille i den tyske forbundsdag på tirsdag til en diskussion af, hvem der vidste hvad. For en ting er, at det her er foregået i Bremen, men er det også foregået andre steder? siger hun og fortsætter:

- Og er det sådan, som nogle påstår fra politisk hold, at hans ministerium vidste det her? Seehofer er først tiltrådt i foråret, men der er indikationer på, at han fik noget at vide, lige da han blev minister og ikke har gjort noget ved det.

Den stærke mand

Seehofer gik ellers til valg på, at han ville få styr på Tysklands asylsystem og blandt andet slå hårdt ned på asylansøgere, der ikke var berettiget til asyl. Han skulle være den stærke mand, der skulle sørge for, at der blev ryddet op, fortæller Lykke Friis.

- Kan han ikke det, så får det umiddelbart konsekvenser også for det forestående valg i Bayern til efteråret, hvor hans parti skal kæmpe mod det højreorienterede Alternative für Deutschland (AfD), siger hun.

Den øverste chef for de tyske asylmyndigheder, Jutta Cordt, har ifølge Deutsche Welle meddelt, at man nu vil gennemgå alle de 18.000 asylansøgninger, der er blevet godkendt i Bremen, siden 2000 - en proces, der kan komme til at tage mange måneder.

Ifølge det tyske medie Oznabrücker Zeitung vil statsadvokaten nu også undersøge, om Jutta Cordt selv var bekendt med embedsmisbruget i Bremen, og om hun i så fald gjorde tilstrækkeligt for at efterforske misbruget.

Vind i AfD's sejl

Har Seehofer gode svar, når han stiller i Forbundsdagen på tirsdag, kan han formentlig slippe af krogen. Men hvis usikkerheden er for stor, ligger der et forslag klar fra AfD og liberale FDP om at nedsætte en undersøgelsekommission.

Uanset hvilken vej det går, er sagen vind i sejlene for det indvandringskritiske AfD, vurderer Lykke Friis.

- Ikke alene har de hele tiden sagt, at Tyskland tager alt for mange flygtninge. Nu kan de ovenikøbet sige, at dem, vi så har taget imod, ikke engang har brug for hjælp, men har købt sig ind i vores land, siger hun.

- Så det vil være en sag, der helt sikkert vil køre på mange uger og måneder frem – uanset hvad Seehofer siger på tirsdag.