Tyskland: Flygtningekrise kan true europæisk grænsesamarbejde

Forbundskansler Angela Merkel mener, at migrantkrisen kan skabe tvivl om Schengen-aftalen.

Angela Merkel gør det klart, at EU er nødt til at finde en løsning på flygtningekrisen, hvis ikke der skal blive sået tvivl om Schengen-aftalen. (Foto: © KAY NIETFELD, Scanpix)

Forbundskansler Angela Merkel siger om migrantkrisen, at der vil være tvivl om Schengenaftalen, hvis der ikke sker en retfærdig fordeling af flygtninge.

- Hvis det ikke lykkes os at finde frem til en fair fordeling, så vil Schengen selvfølgelig være på dagsordenen for mange, siger den tyske regeringschef ifølge Reuters.

Krisen er en prøvelse for EU's kerneidealer om grundlæggende rettigheder, siger hun.

- Hvis Europa fejler i spørgsmålet om flygtninge, og hvis dette tætte bånd til grundlæggende borgerrettigheder brydes, vil det ikke være det Europa, vi ønskede os, advarer Merkel ifølge AFP.

Stort problem for Tyskland

Merkel understreger, at migrantkrisen ikke alene udgør en stor udfordring for EU-landene, men også for hendes eget land, Tyskland. Og det vil tage tid at klare krisen, siger kansleren og opfordrer landets borgere til udvise fleksibilitet og tålmodighed.

- Vi står over for en stor national udfordring. Det vil udgøre en central udfordring ikke blot i dage eller måneder, men i en lang periode, siger Merkel, der mandag holdt pressemøde i Berlin.

- Den tyske grundighed er stor, men det, vi har brug for nu, er tysk fleksibilitet, tilføjer hun.

Tyskland vil i næste måned fremlægge en omfattende plan for, hvordan landet skal håndtere flygtningekrisen, siger Merkel ifølge det tyske nyhedsbureau dpa.

- Det er ikke en naturkatastrofe, men der har været nogle katastrofale situationer, siger kansleren.

800.000 migranter i år

Tyskland forventer at modtage omkring 800.000 asylansøgere i år, hvilket er fire gange flere end sidste år og langt flere end noget andet EU-land.

Merkels udtalelser om EU-landenes fælles forpligtelse til at finde en løsning på flygtningekrisen ligger på linje med, hvad den franske premierminister, Manuel Valls, sagde tidligere på dagen, da han besøgte havnebyen Calais.

- For mange lande nægter at yde deres bidrag. Det går imod den europæiske ånd, og det kan vi ikke acceptere, siger Valls.

/ritzau/