Tyskland: Facebook opruster i kampen mod falske nyheder

Tyske brugere af det sociale medie Facebook vil nu kunne få fakta-tjekket nyheder, de mistænker for at være usande.

De nye tiltag vil blive indført på den tyske Facebook inden for få uger, oplyser koncernen. (Foto: © Rick Wilking, Scanpix)

Mange frygter at falske nyheder kommer til at præge den kommende tyske valgkamp - sådan som det var tilfældet i den amerikanske.

Af samme årsag kommer Facebook nu de bekymrede borgere til undsætning. Det skriver koncernen i en pressemeddelelse.

Fremover vil tyske Facebook-brugere nemlig kunne klikke på nyheder, de mener er falske, fortæller DR's korrespondent i Tyskland, Michael Reiter.

- Bliver en nyhed meldt tilstrækkelig mange gange, så vil den ryge over til en gruppe uafhængige undersøgende journalister, som faktatjekker og eventuelt markerer nyheden som værende utroværdig.

- Derefter vil den være markeret for alle Facebook-bruger i Tyskland og vil blive sværere at dele med andre.

Truer med tiltag

I sidste uge afslørede Buzzfeed falske nyheder om kansler Angela Merkel, der var blevet delt på Facebook.

Ifølge det amerikanske medie er de mest delte historier om den tyske kansler enten misvisende, falske eller stærkt kritiske overfor Merkel og stammer fra hjemmesider, der konsekvent udgiver falske nyheder og konspirationsteorier.

Den tyske regering har på forhånd truet med nye tiltag mod hadkommentarer og falske nyheder på Facebook. Hvis ikke Facebook reagerer på klager inden for 24 timer, så kan koncernen fremover risikere store bøder.

Facebook under pres

Tiltaget skal ses som en reaktion på, at Facebook ifølge den tyske regering er alt for langsom til at slette hadkommentarer og falske nyheder, der er æreskrænkende eller injurierende.

- Der skal være valg i Tyskland i år, og der er lige nu et enormt politisk pres på Facebook. Den tyske regering er overbevist om, at det tyske valg vil blive forsøgt påvirket ved hjælp af falske nyheder.

- De tyske efterretningstjenester advarede ligefrem mod indblanding blandt andet fra russisk side, som ville foregå for eksempel via falske nyheder.

Uoverskueligt

Spørgsmålet er så, om den nye funktion på Facebook vil kunne sætte en stopper for falske nyheder.

- Det kan blive svært, fordi falske nyheder, som én gang er blevet markeret, kan dukke op andre steder på nettet og under andre overskrifter.

- Spørgsmålet er også, hvad der sker, hvis mange brugere melder en ægte nyhed, som de bare ikke bryder sig om, enten af politiske eller andre grunde. Kritikerne her i Tyskland anfører i den sammenhæng, at det hurtigt kan blive meget uoverskueligt for de mennesker, der skal kontrollere falske nyheder.

Ifølge Facebook vil den nye mulighed for at anmelde falske nyheder blive rullet ud for det sociale medies tyske brugere i løbet af de næste par uger.