Konspirationsteorier og falske nyheder fyldte Facebookbrugernes feed under det amerikanske præsidentvalg – og venstrefløjen mener endda, at misinformationen hjalp Donald Trump til sejren.
Lige siden har der været pres på Facebook for at indføre tiltag, der skal dæmme op om spredningen af falske nyheder.
Og her er Facebook inspireret af det populære sociale medie WeChat, der som kinesernes fortrukne platform, er blevet ekspert i censur og målrettede filtre. Det fortæller forsker Jason Ng fra Toronto University:
- WeChat og kinesiske firmaer har været en prototype for, hvordan Facebook og andre vestlige firmaer kunne overveje at navigere i de her farvande. WeChat er dog gået til ekstremerne, siger Jason Ng.
Han understreger, at WeChat går meget langt i sin censur for at leve op til krav fra den kinesiske regering:
- Meget indhold, som vi synes ikke er på grænsen - generel kritik eller kommentarer af politik og regeringen, bliver også fjernet sammen med alle de falske nyheder og rygter. Det har vi dokumenteret i vores forskning, siger Jason Ng.
Wechat sorterer i brugernes feed
WeChat har over 800 millioner brugere i Kina, og hver dag blokerer platformen 2,1 millioner rygter. Det viser resultatet af et studie fra Chinese Academy of Social Sciences.
Det er dog svært at afgøre præcis, hvordan WeChat definerer rygter og falske nyheder.
I to år har WeChat målrettet forsøgt at komme falske nyheder til livs med tiltaget ”Rygtefilteret.”
Det er en konto, der jævnligt sender en liste over delte falske historier ud – og en chat, der gør det muligt for brugere at stille spørgsmål om et rygte til en automatiseret service og indberette falske historier.
WeChat ser dog ikke ud til hverken at fjerne eller markere de falske historier.
Facebook vil markere falske nyheder
WeChats brugerdrevne metode inspirerer Facebook til at prøve noget lignende. Facebook vil også gøre det muligt for brugerne at rapportere en mistanke om, at en nyhed er løgnagtig.
Hvis en række brugere anmelder samme nyhed for at være falsk, så vil Facebook sende historien videre til et panel af uafhængige faktatjekkere. Hvis de finder frem til, at nyheden er usand, så vil den på Facebook blive mærket "omdiskuteret". Der vil være et link, som forklarer hvorfor.
De omstridte historier vil ikke umiddelbart blive fjernet fra Facebook, men måske blive rykket mod bunden af brugernes nyhedsstrøm. - Facebook skal designe et system, der gør det muligt for brugerne at dele indhold, der reflekterer, hvem de er, uden at det overskrider en grænse, hvor det bliver til skade for andre brugere, siger Jason Ng.
Han håber Facebook tager erfaringerne fra WeChat og designer et system, der ikke er for restriktivt.
- Meget innovation i, hvordan vi interagerer med vores telefon og internettet, kommer fra Kina. Vi vil gerne være sikre på, at Kina bliver ved med at innovere og producere positive ting til internettet. Men vi skal også sikre, at vi skaber vores egen vision for, hvad internettet skal være, siger Jason Ng.
Nemmere at overvåge kinesiske brugere
WeChat er langt mere avanceret end Facebook, da platformen kombinerer en række funktioner: Chat, email, indkøb, betaling, spille spil, videosamtaler, bestille mad, læse nyheder, bestille en tid ved lægen og meget mere.
Også her har Facebook planer om at lade sig inspirere.
Jason Ng mener, at Facebooks Messenger app skal udbygges med nogle af de funktioner, som WeChat har haft længe. Jason Ng understreger dog, at det gør brugerne mere sårbare over for overvågning.
- Når WeChat forbinder alle de her funktioner, så kan et enkelt sikkerhedsbrud meget nemmere skade dig. Det gør det nemmere for en enkelt enhed at overvåge langt mere effektivt – og alt sammen via en enkelt platform, siger Jason Ng.