Tysk politi undrer sig over dansk grænsekontrol: Har standset flygtninge i ugevis

Tysk politi har i en måneds tid sendt alle flygtninge, der vil videre til Skandinavien, retur til Østrig.

Flygtninge står i kø ved grænsen mellem Østrig og Tyskland. Arkivfoto. (Foto: © MICHAEL DALDER, Scanpix)

Ved den tysk-østrigske grænse undrer politiet sig over den kontrol, kollegaerne i Danmark nu foretager ved den dansk-tyske grænse. For det er efterhånden kun få flygtninge og migranter, der bruger Tyskland som transitrute for at komme nordpå.

- For en måneds tid siden gik vi i gang med at afvise bestemte flygtninge og migranter. De, der ikke søger asyl i Tyskland, men vil rejse videre nordpå, bliver straks sendt tilbage til Østrig.

Det fortæller Frank Koller, talsmand for det tyske grænsepoliti, Bundespolizei, i delstaten Bayern.

- Det er et tiltag, vi ikke mindst har gennemført af hensyn til vores skandinaviske nabolande, tilføjer han.

Antallet af flygtninge mod Skandinavien falder

Frank Koller fortæller, at der ud af de 1.500-2.000 flygtninge og migranter, der dagligt ankommer til Bayerns største grænseby, Passau, nu kun er mellem 80 og 100, der vil videre til nabolandene nordpå.

Det tyske indenrigsministerium bekræfter tallene overfor DR. Talsmand Tobias Plate fremhæver, at antallet af rejsende nordpå allerede var stærkt aftagende, inden Sverige og Danmark besluttede at indføre grænsekontrol.

- Der var perioder i efteråret, hvor Bundespolizei dagligt registrerede over tusinde personer, der rejste videre fra Tyskland til Skandinavien, siger Tobias Plate.

- Nu har vi i nogle uger haft en situation, hvor tallene er markant lavere. De ligger sådan helt groft på mellem 100 og 300 personer om dagen.

Tyskland er tilbage ved normal kontrol

Tobias Plate understreger, at den tyske afvisning af gennemrejsende flygtninge og migranter kun er én blandt flere forklaringer på, at antallet falder.

Når tyskerne nu sætter en stopper for strømmen nordpå, så er det i virkeligheden en tilbagevenden til den almindelige fremgangsmåde – fra før september 2015, da Tysklands kansler, Angela Merkel, åbnede landets grænser for flygtninge og migranter.

- I efteråret ankom der op mod 6.000 mennesker dagligt. Det blev simpelthen umuligt at følge normal praksis. Så der trådte den humanitære hjælp i forgrunden. Nu, hvor der ankommer væsentligt færre til Tyskland, kan vi igen fokusere på en korrekt kontrol, forklarer Frank Koller fra det tyske grænsepoliti.

Kun flygtninge med Tyskland som mål må krydse grænsen

Og den korrekte kontrol betyder, at det ikke er hvem som helst, der kan rejse ind i Tyskland. Den betyder, at flygtninge skal have Tyskland som mål og skal søge om asyl her for at måtte krydse grænsen.

- Så når folk der siger, at de vil søge asyl i Skandinavien, så kan politiet ganske enkelt ikke give dem tilladelse til at krydse grænsen til Tyskland, forklarer Tobias Plate fra det tyske indenrigsministerium.

Han medgiver, at flygtninge og migranter stadig kan omgå systemet. For eksempel hvis de hævder at ville søge asyl i Tyskland for derpå at rejse videre til Danmark eller Sverige.

- Men hvis de hævder at ville søge asyl i Tyskland, så bliver de straks registreret her. Rejser de så videre til Danmark, så vil det på et eller andet tidspunkt fremgå af systemet, og så vil de ifølge Dublin-konventionen kunne sendes tilbage til os.