Analyse: Dansk politi vil ikke tages på sengen igen

200 betjente er sat ind ved grænsen.

Løkke indfører midlertidig grænsekontrolDanmark indfører en lempeligere udgave af den svenske grænsekontrol ved grænsen til Tyskland, fastslår Løkke. Grænsekontrol indført - Danmark indførte kl 12.00 grænsekontrol for at dæmme op for flygtninge. Her på E45 ved den dansk tyske grænse. (Foto: © Claus Fisker, Scanpix)

Denne gang skal politiet være klar.

Det må ikke gå som i september, hvor hundredvis af flygtninge og migranter pludselig gik på de danske motorveje.

Dengang måtte politiet hasteindkalde betjente til de danske grænser, for de danske myndigheder havde ganske enkelt ikke forestillet sig så tilspidset en situation. Forløbet blev mildest talt kaotisk.

Derfor har Rigspolitiet de seneste måneder udarbejdet drejebøger, der skal passe til forskellige scenarier.

Og på dagen, hvor Sverige indfører transporttøransvar for id-kontrol hos alle rejsende til Sverige, ligger både plan a, b, c og d klar.

Mandag har regeringen rullet en ny plan ud, der på nuværende tidspunkt kan kaldes mellemstor. Planen om den midlertidige grænsekontrol betyder, at politiet rykker 200 betjente fra baglandet til de danske/tyske grænser, hvor man vil lave stikprøvekontroller mod biler og busser, der krydser grænsen.

Samtidig står ekstra politimandskab klar, og der kan trykkes på den store knap med få timers varsel, hvis situationen udvikler sig dramatisk.

Vælger regeringen den store plan, vil vi se et helt andet politiopbud ved de danske grænser blandt andet for at forhindre flygtninge og migranter i at stikke af fra id-kontrol og for at sikre ro ved grænseovergangene, hvis der opstår kaos.

Endeligt har regeringen stadig mulighed for at indføre den omdiskuterede transportørkontrol, som pålægger firmaer som Scandlines og DSB strafansvar, hvis de bringer en udlænding uden rejse-ID over grænsen.

Kan blive en stor opgave for politiet

Med den midlertidige grænsekontrol står dansk politi endnu en gang over for en stor opgave, der kan koste kræfter i de enkelte kredse. I uge 37, hvor den massive flygtningestrøm kom bag på hele Danmark, måtte politiet bruge mere end 43.000 mandetimer ved de danske grænseområder og situationen eskalerede onsdag den 7. september, hvor hundredvis af vrede danskere i Rødbyhavn forlangte, at politiet lod de asylansøgere slippe, som gerne ville fortsætte til Sverige.

Den nuværende mellemplan er langt fra på niveau med politiopbuddet i uge 37, og der er en væsentlig forskel fra september og i dag; politiet er forberedt.

Det betyder, at ender vi med kaos ved grænserne, kan Rigspolitiet hurtigt og mere manøvredygtigt sende beredskab af sted. Spørgsmålet er, hvor længe politiet kan undvære betjente, der normalt ikke står ved grænsen.