Tysk milliard-hjælpepakke får hård kritik for at være usolidarisk

EU-kommissærer opfordrer til, at medlemslandene låner penge i fællesskab til at klare sig igennem energikrisen.

Den tyske kansler, Olaf Scholz', nye energi-hjælpepakke er endt i et politisk stormvejr. (Foto: © CHRISTIAN MANG, Ritzau Scanpix)

Tysklands regering er kommet under hård politisk beskydning fra en række EU-kolleger, heriblandt regeringerne i Frankrig, Italien og Ungarn.

Det sker, efter den i sidste uge præsenterede en milliardstor hjælpepakke, som skal hjælpe de tyske borgere og virksomheder igennem den buldrende energikrise.

Landene frygter nemlig, at hjælpepakken på knap 1.500 milliarder kroner vil give Tyskland, som i forvejen er den største økonomi i Europa, en unfair konkurrencefordel på bekostning af de fattigere EU-lande, der ikke på samme måde kan give deres borgere og virksomheder en hjælpende hånd med at betale deres tårnhøje elregninger.

Der er nemlig tale om penge, som den tyske regering skal ud at låne på de finansielle markeder, og det er langt fra alle medlemslande, der kan låne til lige så gunstige vilkår som tyskerne.

Derudover frygter de, at milliardstøtten både økonomisk og politisk kan komme til at splitte unionen, hvor alle medlemslandene lige nu kæmper med at tøjle de rekordhøje gaspriser.

- Det er altafgørende, at vi holder fast i de lige vilkår mellem eurozonens medlemslande og blandt medlemslandene generelt, lød det ifølge EU-mediet Politico i går fra den franske finansminister, Bruno Le Maire.

- Vi risikerer at splitte eurozonen, hvis der ikke er nogen interne drøftelser, hvis der ikke er nogen solidaritet, hvis der ikke er nogen målrettet støtte til virksomhederne, eller hvis der ikke er nogen respekt for de lige konkurrencevilkår, tilføjede han.

Elpriserne er steget voldsomt i den seneste tid. Også i Tyskland, hvor hver tredje tyske virksomhed ifølge BDI, der svarer til Dansk Industri, føler sig truet på eksistensen. (Foto: © Ina Fassbender, Ritzau Scanpix)

Orbán frygter 'kannibalisme'

Italiens snart forhenværende premierminister, Mario Draghi, har også været ude at advare mod, at medlemslandene i disse krisetider "begynder at dele sig op efter deres finanspolitiske råderum".

Der er derimod "brug for solidaritet", som han understregede i sidste uge. Og Ungarns premierminister, Viktor Orbán, langede i aftes hårdt ud efter den tyske hjælpepakke, som han frygter, vil "kannibalisere på" de andre medlemslande.

- Det kom som en bombe, da Tyskland annoncerede, at de var i stand til at hjælpe sine egne virksomheder med flere hundrede millioner euro, sagde Viktor Orbán - som selv bliver beskyldt for at skabe splittelse i Europa - i aftes ifølge avisen Financial Times.

Også i Europa-Kommission er den tyske hjælpepakke blevet mødt med løftede øjenbryn.

Ifølge økonomikommissær Paolo Gentiloni er det helt fair, at de enkelte medlemslande forsøger at hjælpe deres økonomier igennem krisen så godt de nu kan. Ifølge Financial Times har den franske regering alene i år afsat 178 milliarder kroner til energitiltag.

Men EU-landene er i den grad også forbundet økonomisk, og derfor nytter det ifølge økonomikommissæren ikke noget, hvis landene alene kører sololøb og udkonkurrerer hinanden.

- Hvis vi vil undgå intern splittelse – og hvis vi vil se denne krise i øjnene – så har vi brug for meget mere solidaritet og fælles redskaber, sagde Paolo Gentiloni her til formiddag, da han ankom til et rådsmøde mellem EU's finansministre i Luxembourg.

Økonomikommissær Paolo Gentiloni og Thierry Breton, der er EU-kommissær for det indre marked, opfordrer til mere solidaritet mellem medlemslandene. (Foto: © OLIVIER HOSLET, Ritzau Scanpix)

Overvinde intern splittelse

I et indlæg i den irske avis The Irish Times har den italienske budgetkommissær sammen med sin franske kollega Thierry Breton, der er EU-kommissær for det indre marked, opfordret til, at medlemslandene slår sig sammen og låner penge i fællesskab til at klare sig igennem energikrisen.

Det gjorde de under coronakrisen, hvor Europa-Kommissionen på vegne af medlemslandene lånte godt 740 milliarder kroner, som landene så kunne bruge på at holde hånden under de borgere, der ellers var i risiko for at miste deres job.

For hvis alle 27 EU-lande står bag et sådant lån, kan de samlet set låne pengene noget billigere, end hvis de hver især skal ud på egen hånd og finansiere dem. Det vil komme forgældede lande som Italien og Grækenland til gavn, da de ellers skal ud at låne pengene til en noget højere rente.

- Europa har allerede vist, at det kan reagere kraftfuldt ved at overvinde intern splittelse og pulje sin budgetmæssige magt sammen på en måde, der viser solidaritet og retfærdighed, skriver de to kommissærer i The Irish Times.

Den tyske finansminister, Christian Lindner, forsvarede her til formiddag den omstridte hjælpepakke. (Foto: © Julien Warnand, Ritzau Scanpix)

Bygget på misforståelser

Kritikken af den tyske hjælpepakke er også nået til Berlin, hvor politikerne tidligere har været noget mere tilbageholdende med at gældsætte sig for at klare sig igennem økonomiske kriser.

Men ifølge den liberale finansminister Christian Lindner bygger kritikken i høj grad på misforståelser. For det svimlende beløb skal ikke alene bruges i år men også i de kommende to år, understregede han inden dagens møde med sine EU-kolleger.

- Vores pakke er ikke uforholdsmæssig stor. Den er tværtimod tilpas, når man ser den i forhold til både størrelsen og sårbarheden af den tyske økonomi, understregede finansministeren ifølge nyhedsbureauet Reuters.

Han tilføjede samtidig, at Tyskland er klar til at se på tiltag, der kan begrænse de enormt høje gas- og elpriser, som europæerne oplever for tiden. Årsagen er først og fremmest manglen på russisk gas – noget som også er gået ud over de stærkt gasafhængige tyskere – og et flertal af medlemslandene presser på for at indføre et prisloft på gas.

Det er noget, den tyske regering hidtil har været afvisende overfor. Men ifølge Christian Lindner skal "dette problem løses ved roden".

- Jeg er åben for, at vi kan tage fælles skridt på de internationale gasmarkeder – og ved at reformere den måde, vores elmarkeder er designet på – så de priser, forbrugerne betaler, ikke længere bestemmes af prisen på gas, sagde han uden dog at gå i detaljer.

Her kan du se, hvorfor din energi er blevet dyrere: