Europas største motor hoster: En tredjedel af Tysklands virksomheder frygter konkurs

Mange tyske virksomheder risikerer at skulle dreje nøglen om på grund af de stigende energipriser.

Hos jernstøberiet Schonlau bruger de lige så meget strøm som 5.000 husstande. Derfor er de stigende energipriser en trussel på livet. (Foto: © Thomas Overgaard)

- Hvis elpriserne bliver på det her niveau, så er det meget muligt, at vi må lukke i første kvartal af 2023.

Sådan lyder den dystre prognose fra direktør Markus Dürkes, som står i spidsen for jernstøberiet Schonlau, der har hjemme i den industritunge vestlige del af Tyskland.

Og han er nok ikke den eneste tyske virksomhedsejer, der frygter for fremtiden. Tyskland er enormt presset af de høje energipriser, der har været på himmelflugt, siden krigen i Ukraine brød ud.

Tyskland har importeret enorme mængder naturgas fra Rusland, og da Rusland for nylig lukkede for gassen i Nord Stream-gasrørsledningen, blev Tyskland yderligere udfordret på energiforsyningen. Da samme gasrørsledninger tidligere i denne uge blev ramt af en række læk, stod det klart, at Tyskland ikke skulle regne med at få gas ad den vej lige foreløbigt.

På Markus Dürkes jenstøberi bruger man enormt meget energi i produktionen. Faktisk bruger de lige så meget strøm som 5.000 husstande. Og regningen for alt den strøm risikerer at blive 12 til 15 gange større, end den er lige nu.

  • Hver tredje virksomhed føler sig truet på sit eksistensgrundlag, viser en rundspørge.
  • "Hvis elpriserne bliver på det her niveau, er det meget muligt, at vi går konkurs i starten af 2023", lyder det fra direktøren hos det tyske jernstøberi Schonlau. (Foto: © Thomas Overgaard)
  • Medarbejderne hos jernstøberiet fortæller også om, hvordan de frygter for deres arbejde. (Foto: © Thomas Overgaard)
  • Nu har trekløverregeringen søsat en enorm hjælpepakke på 1.500 milliarder kroner, der har til hensigt at redde virksomhederne fra konkurs.
1 / 4

Hjælp på vej

En rundspørge for BDI, der svarer til Dansk Industri herhjemme, viser, at hver tredje tyske virksomhed føler sig truet på eksistensen. Men nu kan der være hjælp på vej.

Forbundskansler Olaf Scholz præsenterede i går således en plan, der skal sende 1.500 milliarder kroner ud til forbrugere og virksomheder.

Finansieringen af den store hjælpepakke kommer gennem gældsætning. Noget skiftende tyske regeringer har været tilbageholdende med tidligere. Men coronakrisen ændrede tyskernes meget forsigtige indstilling på det område.

- Jeg er ret sikker på, at vores politikere lige akkurat vil klare den for os. For eksempel med et loft på elpriserne, lyder det fra Markus Dürke, der med hjælpepakken ser lys for enden af tunnellen.