I den tyske by Köln ligger en tv-station, som ikke bruger megen sendetid på Angela Merkel og den tyske Bundesliga.
Her bliver nyhedsudsendelserne fyldt med historier om den tyrkiske præsident Erdogan, om den forestående folkeafstemning om forfatningsændring og hvad der ellers kunne interessere en tyrkisk tv-seer.
Redaktionslederen på ”Arti TV” er den 61-årige tyrkiske journalist Celal Baslangic. Efter kupforsøget i sommer besluttede han sig for at rejse til Tyskland for at oprette et medie, som frit og kritisk kunne formidle forholdene i Tyrkiet.
Veluddannede flygter
Celal Baslangic er langt fra den eneste veluddannede tyrker, som har taget konsekvensen af den hårde politiske kurs i Tyrkiet efter sommerens kupforsøg.
I jagten på støtter af Fetullah Gülen, som af Erdogan blev udråbt til at være manden bag kupforsøget, gennemførte myndighederne massive udrensninger især i det offentlige.
Flere end 7.300 akademikere mistede deres job, og mange af dem, som i høj grad er unge og veluddannede, søger i stedet job i udlandet.
Og så er der dem, som flygter. Siden kupforsøget er der sket en stor stigning i antallet af tyrkere, der søger asyl i Tyskland. I de første to måneder af 2017 har 1.100 tyrkere søgt asyl i Tyskland. I hele 2015 var tallet 4.600 og i løbet af hele sidste år cirka 5.700.
Til sammenligning søgte cirka 1.800 tyrkere i hele 2014 asyl i Tyskland. Ifølge det tyske magasin Spiegel har 262 tyrkiske diplomater og militærfolk søgt om asyl siden kupforsøget.
”Hjem” til Tyskland
Der er en god grund til, at mange tyrkere vælger eksil i lige Tyskland, fortæller DR’s korrespondent i Tyskland, Michael Reiter:
- Tyskland har det største tyrkiske mindretal udenfor Tyrkiet. Der bor cirka tre millioner mennesker i Tyskland med tyrkisk baggrund, og der findes bydele i tyske storbyer, hvor du ligeså godt kunne befinde dig i Tyrkiet. Man kan som tyrker simpelthen føle sig hjemme, fordi der er en hel tyrkisk infrastruktur.
Arbejder trygt fra Tyskland
En gruppe, som især har fået Erdogans stramme kurs at føle, er tyrkiske journalister. Som konsekvens af den indskrænkede pressefrihed er mange journalister flygtet fra landet, og en del er taget til Tyskland.
Her bliver de nemlig mødt af mange af deres landsmænd og nogle øjner endda en mulighed for at arbejde fra deres eksil, fortæller Michael Reiter.
- De ser en mulighed for at opbygge den frie presse i Tyskland, som de ikke er i stand til i Tyrkiet. De føler også, at tyskerne har en høj standard hvad angår presse- og ytringsfrihed, og at de bliver beskyttet af den tyske stat og Merkels regering.
Nogle gør endda som Celal Baslangic i Köln og etablerer et helt nyt medie, som kan veje en smule op for de over 150 tyrkiske medier, der blev lukket sidste sommer.