Tusindvis af vrede islændinge kræver stadig regeringens afgang

For sjette dag i træk er der massedemonstration i Reykjavik med krav om nyvalg.

Forargede islændinge samlet i Reykjavik i protest mod politikernes mulige involvering i de lækkede Panama-papirer. (Foto: © HALLDOR KOLBEINS, Scanpix)

Tusindvis af islændinge demonstrerer lørdag med krav om, at regeringen må gå af i kølvandet på afsløringerne i de såkaldte Panama-papirer.

Demonstranterne, som har protesteret hele ugen, kræver valg hurtigst muligt. Island skal holde valg senest i april 2017, og regeringen har lovet at fremrykke det til efteråret, men det er ikke godt nok for demonstranterne.

- Efter alle afsløringerne i denne uge, den ene efter den anden, er det en skandale, at vi har en regering der ikke viser tegn på anger, som ikke siger noget om skatteparadis og som ikke har ytret en eneste undskyldning, siger den 61-årige Jorun Sigurvarsdottir, en af de mange, der er gået på gaden.

Politiet i Reykjavik vurderer, at omkring 6000 demonstranter er mødt frem, mens arrangørerne sætter tallet til 14.000.

Statsminister Sigmundur David Gunnlaugsson trådte torsdag formelt tilbage som statsminister og blev dermed den første regeringschef, der er blevet nødt til at gå af som følge af Panama-afsløringerne.

Det skete efter det kom frem, at han og hans kone har placeret flere millioner kroner i selskabet Wintris, der er registreret på De Britiske Jomfruøer.

Sagen kort

  • Oplysningerne om statsministerens pengesager stammer fra et gigantisk læk fra advokatfirmaet Mossack Fonseca i Panama, som i årevis har rådgivet rigmænd til at gemme store formuer væk i skattelylande.

  • Statsministerens afløser er Sigurdur Ingi Johannsson, men han kommer fra samme parti som Gunnlaugsson, og det er utilfredsstillende, mener de tusinder af islændinge, der protesterer foran Altinget i Reykjavik.

  • I regeringen sidder desuden to andre ministre - finansminister Bjarni Benediktsson og indenrigsminister Olof Nordal - som også er nævnt i Panama-papirerne. Men deres rolle er ikke nødvendigvis ulovlig.

/ritzau/NTB