Tusinder er allerede døde i Gaza – Men dødstallene risikerer at blive meget højere

Konflikten i Gaza er allerede den blodigste hidtil. Men en varslet israelsk landoffensiv kan gøre situationen betydeligt værre, fortæller ekspert.

Siden Hamas' omfattende massakre i det sydlige Israel 7. oktober har Israel svaret igen med voldsomme bombardementer af Gazastriben.

Ifølge sundhedsministeriet i Gaza, som er under Hamas' kontrol, har over 5.500 palæstinensere indtil videre mistet livet under Israels angreb, og i weekenden gik flere vestlige ledere sammen om at opfordre Israel til at beskytte civile i Gaza.

Den seneste tids israelske bombardementer af Gaza er langt fra de første.

Gennem årene har det israelske militær, IDF, utallige gange kastet bomber ned over diverse lokationer i den tætbebyggede enklave under gentagne væbnede konflikter med Hamas, som er på EU's terrorliste.

I 2008 og 2014 udviklede konflikterne mellem Israel og Hamas sig særdeles voldsomt med israelske bombardementer og efterfølgende landoffensiver, der kostede tusinder af palæstinensere livet.

  • Gazakrigen i 2008-09 varede fra den 27. december 2008 indtil den 18. januar 2009 og blev udkæmpet mellem Hamas og Israel. Krigen kostede omkring et dusin israelere og omkring 1.400 palæstinensere livet. Ifølge Amnesty International var omkring 300 af dem børn. (Foto: © ABED RAHIM KHATIB, Scanpix Denmark)
  • Gazakrigen i 2014 foregik i perioden 8. juli-26. august og kostede omkring 70 israelere og op mod 2.200 palæstinensere livet. Ifølge FN var omkring 70 procent af de dræbte palæstinensere civile. (Foto: © Adel Hana, Associated Press)
1 / 2

Men de seneste to ugers tusinder af israelske bomber over Gaza har allerede kostet flere menneskeliv end de to tidligere krige til sammen.

Og det kan blive meget værre endnu, advarer en ekspert.

Landoffensiv kan føre til blodig bykrig

Som reaktion på Hamas' terrortogt 7. oktober har Israel slået fast, at man har tænkt sig at udslette Hamas, og at det kun er et spørgsmål om tid, før man beordrer en invasion af Gaza.

De tusindvis af bomber, der indtil videre er blevet kastet ned over Gaza, er derfor kun den indledende fase af krigen, lyder meldingen fra det israelske militær, som i søndags slog fast, at man vil intensivere bombeangrebene.

Det følgende døgn blev 436 palæstinensere dræbt i Gaza - herunder 182 børn - lød det i går fra sundhedsmyndighederne i Gaza, som er under Hamas' kontrol.

DR kan ikke be- eller afkræfte tallene.

  • De israelske bombardementer mellem søndag og mandag gik særligt ud over det sydlige Gaza, siger de lokale myndigheder, som er kontrolleret af Hamas. (Foto: © Ariel Schalit, Associated Press)
  • De siger, at over 2.000 palæstinensiske børn er blevet dræbt indtil videre. DR kan ikke be- eller afkræfte tallet. (Foto: © MAHMUD HAMS, Ritzau Scanpix)
  • Over 300 israelske soldater blev dræbt under Hamas' terrorangreb i det sydlige Israel. (Foto: © Lisi Niesner, Ritzau Scanpix)
1 / 3

Den forventede israelske landoffensiv er udeblevet indtil videre. Men hvis den kommer, så er der udsigt til betydeligt flere tab for civile palæstinensere, men også for det israelske militær, fortæller Claudia Læssøe Pedersen, der er major og forsker ved Forsvarsakademiet.

- Hvis vi kigger tilbage på de tidligere konflikter, hvor israelerne har gennemført landoffensiver i Gaza, så har det medført mange civile tab, en del tab for IDF og meget store ødelæggelser.

- Ødelæggelserne er allerede store, men de bliver værre, siger Claudia Læssøe Pedersen, som har forsket i politiske og militære udfordringer i urban krigsførelse i Israel-Arabiske konflikter 1982-2014.

Her kan man opleve nogle af bombardementerne af Gaza By natten til mandag:

Hun peger på, at en landoffensiv vil resultere i bykrig, fordi Hamas befinder sig i de tætbebyggede områder, hvor de kan skjule sig. Og det vil betyde store tab.

- Det er en del af krig, men det er særligt en del af bykrig, at det er en ualmindelig vanskelig kampplads, og at der følger store ødelæggelser og rigtig mange særligt civile tab med. Og det er det, vi kigger ind i, siger Claudia Læssøe Pedersen.

- IDF vil bedst muligt forsøge at beskytte egne soldater, hvorfor de vil gå ind med artilleri, bulldozere, kampvogne og flystøtte, og det vil uundgåeligt medføre endnu mere ødelæggelse end hidtil, og det vil koste yderligere civile liv.

Du kan blive klogere på bykrig i denne explainer:

Umuligt at undgå civile tab

Claudia Læssøe Pedersen peger på, at bykrig er karakteriseret ved terræn, der utrolig svært at kæmpe i.

- Der er fyldt med høje bygninger, hvor fjenden meget let kan gemme sig, og nu også sammenstyrtede bygninger, og i Gaza er der også et omfattende tunnelsystem. Så det er utrolig svært at vide, hvor fjenden befinder sig, og fjenden kan i virkeligheden være meget tæt på, uden at man ved det.

- Soldaterne kan blive påvirkede af, at fjenden kan stå lige om hjørnet eller kan komme op fra en tunnelskakt lige bag én, siger majoren

  • Medlemmer af militsen Islamisk Jihad på vej ind i en tunnel i Gazastriben i april 2022. (Foto: © MAHMUD HAMS, Ritzau Scanpix)
  • En militant fra Islamisk Jihad i en tunnel nær Beit Hanoun i Gazastriben i maj 2022. (Foto: © Mohammed Talatene, Mohammed Talatene/picture-alliance/dpa/AP Images)
1 / 2

Og så er der den store tilstedeværelse af civile, som jo er et særligt kendetegn - eller udfordring - i forbindelse med kamp i tætbebyggede områder, siger Claudia Læssøe Pedersen.

- Det gør, at uanset hvordan man vender og drejer det, så kan man ikke undgå, at der vil være civile tab, medmindre de alle er blevet evakueret ud. Og det vil af forskellige årsager ikke være sandsynligt, at de er det, siger majoren.

Palæstinensiske redningsfolk leder efter overlevende i murbrokkerne under en ødelagt beboelsesejendom i Gaza By. (Foto: © MOHAMMED SABER, Ritzau Scanpix)

Israel krævede for to uger siden, at over en million indbyggere i det nordlige Gaza forlader deres hjem og rykker sydpå, men hundredtusinder menes fortsat at være i området.

Claudia Læssøe Pedersen peger på, at det bliver umuligt at undgå civile tab, når Hamas befinder sig i de tætbebyggede civile områder.

- Det betyder, at hvis man fra israelsk side går efter et militært mål, kan det betyde at man rammer en beboelsesbygning, eller hvis man prøver at tilintetgøre en tunnel, kan det medføre, at en bygning falder sammen, idet jorden forsvinder under den. Det er umuligt at undgå skade på civile og civile strukturer.

- Ødelæggelser og store tab hænger bare uløseligt sammen med bykamp, som vi kan se det af en lang række af historiske eksempler.

Sårede børn på al-Shifa-hospitalet i Gaza By i går. (Foto: © Abed Khaled, Associated Press)

Nye og gamle udfordringer venter

En anden udfordring er, at Hamas-militante ikke nødvendigvis har uniform på.

- Og det vil sige, at det ganske enkelt kan være meget vanskeligt at skelne, om det er en civil - eller en fjende som vil slå én ihjel - der pludselig dukker op, siger Claudia Læssøe Pedersen.

Hun peger på, at den israelske hær har mere erfaring med bykrig end de fleste. Man har nemlig prøvet det en række gange før.

  • Den israelske hær har udkæmpet bykrig en række gange. Herunder i Libanon i 1982. På billedet ses bygninger i brand i den libanesiske hovedstad, Beirut den 4. august 1982. (Foto: © Dominique faget, Scanpix Danmark)
  • I 2002 kom det til bykrig på Vestbredden, da Israel rykkede ind i blandt andet Ramallah som reaktion på den anden intifada. (Foto: © GIL COHEN MAGEN, Ritzau Scanpix)
  • Palæstinensiske børn, der har kastet sten mod en israelsk kampvogn, flygter fra stedet i en flygtningelejr i Jenin på Vestbredden den 22. november 2002. Forinden var en 12-årig palæstinensisk dreng blevet dræbt, da en kampvogn, som han kastede sten mod, beskød ham. (Foto: © SAIF DAHLAH, Ritzau Scanpix)
  • Bevæbnede palæstinensere skyder mod en israelsk kampvogn i centrum af Ramallah den 14. marts 2002. (Foto: © JAMAL ARURI, Ritzau Scanpix)
  • Også i 2006 gik israelske styrker ind i Libanon. Her kæmpede de mod den militante Hizbollah-bevægelse, som støttes af Iran. (Foto: © SHARIF KARIM, Scanpix Danmark)
  • I 2008-09 og 2014 var israelske styrker involveret i bykrig i Gazastriben. (Foto: © SEBASTIAN SCHEINER, Associated Press)
1 / 6

De seneste to israelske landinvasioner var ligeledes mod Hamas i Gaza, og man må derfor antage, at en hel del elementer, der var effektive sidst, kommer til at være de samme ved en eventuel landoffensiv, siger majoren.

Herunder Hamas' brug af et omfattende tunnelsystem under Gazas gader og brugen af luremineringer over og under gadeniveau.

- Tunnellerne, bygninger og veje vil være luremineret og der vil være vejsidebomber og snigskyttepositioner mange steder. Våbenlagre og kommandocentraler vil befinde sig i tunnelerne men også i civile bygninger, siger majoren.

- Så mange af udfordringerne vil være de samme.

Men man må også forvente, at Hamas igen "har tænkt kreativt" i måden, man fører krig på, siger Claudia Læssøe Pedersen. Hun peger på, at den israelske hær ved invasionen af Gaza i 2014 blev overrasket over, hvor omfattende og komplekst Hamas’ tunnelsystem var.

Det israelske militær frigav flere videoer af formodede Hamas-tunneller i forbindelse med krigen i 2014:

- Så der kan meget vel komme nye overraskelser til nu. For eksempel en omfattende brug af droner, som vi så det i Hamas' angreb 7. oktober.

- Det er sandsynligt, at de kommer til at spille en rolle, de ikke har gjort tidligere.

Du kan høre mere om krigen i Gaza, og hvilke udfordringer den giver USA's præsident, Joe Biden, i den seneste udgave af Verden Ifølge Gram: