Tunesien-kendere om Nobelpris: En demokratisk solstrålehistorie

Den tunesiske demokratibevægelse Tunisian National Dialogue Quartet vandt i dag Nobels Fredspris. En solstrålehistorie, mener Tunesien-kendere.

Vinderne af Nobels Fredspris, den tunesiske demokratibevægelse, som består af fire civilretsorganisationer. (Foto: © Anis Mili, Scanpix)

Årets Fredspris tildeles i år den tunesiske demokratibevægelse Tunisian National Dialogue Quartet.

- Jeg kan ikke forestille mig en mere velfortjent nobelpris.

Sådan siger Kasper Ly Netterstrøm, ph.d.-studerende i forholdene i Tunesien, om årets vindere af Nobels Fredspris.

- Kvartetten, og Tunesien som helhed, har bevist, at der er et alternativ til det ragnarok, vi ser de fleste steder i Mellemøsten. I 2013 var landet også ved at bryde sammen, men i stedet for at begrave sig i forskellige lejre og bekæmpe hinanden, forhandlede man sig frem til en løsning, siger Kasper Ly Netterstrøm.

Særligt pres på politisk system

Kvartetten består af den tunesiske fagforening Tunisian General Labour, arbejdsgiverorganisationen UTICA, menneskeretsorganisationen LTDH og sammenslutningen af landets advokater. Bevægelsen blev oprettet i 2013 og får prisen for sin rolle i Det Arabiske Forår i 2011.

Og det er netop de fire organisationers pres på det politiske system for at få demokratisk forandring, der har været særlig. Det mener Sofie Okkels Bork, der har været udstationeret i Tunesien for Ulandssekretariat, som finansieres gennem den danske ulandsbistand.

- Organisationerne har kørt en helt særlig proces, hvor de har vendt processen på hovedet. De har tvunget de politiske partier til at komme frem til en politisk løsning. Det er jo et helt særlig set-up, fortæller Sofie Okkels Birk.

Nobels fredspris er tildelt kvartetten for at bidrage til at opbygge demokrati i Tunesien i kølvandet på Jasminrevolutionen i 2011. Revolutionen var startskud på en række demonstrationer i den arabiske verden. Demokratiprocessen i Tunesien var ved at bryde sammen i 2013, og derfor blev kvartetten oprettet.

- Tunesien er et lysende eksempel på, at der er kommet noget godt ud af Det Arabiske Forår. Tunesien står som en solstrålehistorie og i skærende kontrast til nogle af de andre lande, hvor spirende oprør er blevet kvalt eller er endt i borgerkrig, siger Sofie Okkels Birk.

Tunesien har fået debatkultur og fri forfatning

Tunesien anses som det eneste land, hvor det arabiske forår har ført til en vellykket demokratisk proces. Men der er stadig plads til forbedring, siger Kasper Ly Netterstrøm.

- Der er stadig mange problemer i Tunesien, men hvis man ser tilbage på, hvor landet var for fem år siden år, er det meget imponerende, hvad de har opnået. En fri forfatning, en spirende debatkultur og et stærkt og engageret civilsamfund. Det var der ingen, der i deres vildeste fantasi, havde kunnet forestille sig for fem år siden, siger Kasper Ly Netterstrøm.

- Og det er ikke mindst takket være disse fire organisationer, den såkaldte kvartet, at vi er nået dertil, siger han.