Donald Trumps helt store mærkesag under præsidentvalgkampen var blandt andet at sørge for, at amerikansk produktion forbliver i landet, så særligt fabriksarbejdere ikke mister deres jobs.
Til at hjælpe præsidenten med at indfri det løfte har Det Hvide Hus nedsat en initiativgruppe bestående af ledere fra store virksomheder, som skal rådgive Donald Trump om at fastholde arbejdspladserne i landet.
Men en gennemgang af virksomhederne i initiativgruppen, viser nu, at seks af dem selv udflytter arbejdspladser i stor stil til lande med billigere arbejdskraft, blandt andet Mexico, Kina og Indien. Det skriver Reuters.
De seks virksomheder er General Electric, Caterpillar Inc., United Technologies Corp., Dana Inc., 3M Co. og Timken Co.
- Præsidenten vil mødes med nogle af verdens mest succesfulde og kreative virksomhedsledere for at få indblik i deres erfaringer, lød det i en pressemeddelelse fra Det Hvide Hus, da gruppen blev nedsat i slutningen af januar.
I morgen skal Trump mødes med sin initiativgruppe. En anonym kilde fra Det Hvide Hus siger til Reuters, at han vil have svar på, hvorfor de udflytter nationale arbejdspladser.
Jobs ryger ud af USA
Omkring 2.400 amerikanske arbejdere i de seks ovennævnte virksomheder står til at miste deres job inden for de næste to år netop på grund af udflytningen af arbejdspladser. Det viser en aktindsigt fra det amerikanske beskæftigelsesministerium, som Reuters har fået aktindsigt i.
De seks virksomheder bekræfter de planlagte nedskæringer over for Reuters. Om resten af de 19 virksomheder i initiativgruppen også planlægger at udflytte arbejdspladser står ikke klart.
De tabte arbejdspladser udgør dog kun en lille brøkdel af virksomhedernes ansatte. For eksempel beskæftiger General Electric 125.000 amerikanere.
Strafskat ved udflytning
Gennem sin valgkamp og senere fra præsidentstolen i Det Hvide Hus har Donald Trump udråbt globaliseringen som fjende, fordi den beriger de lavtlønnede lande med amerikanske afdelinger, mens USA står tilbage med forladte fabrikker og arbejdsløse arbejdere. Derfor har han også truet med at strafbeskatte virksomheder, der outsourcer.
Indtil videre viser erfaringerne fra Trumps nedsatte gruppe dog, at virkeligheden er mere kompleks end som så i en global verden, hvor virksomheder betjener kunder over hele kloden.
Flere af virksomhederne i gruppen siger, at selv om de udflytter arbejdspladser, så skaber de samtidig nye jobs i USA.
Tal fra det amerikanske beskæftigelsesministerium viser, at USA har mistet millioner af arbejdspladser de seneste 10 år, fordi produktionen er udflyttet til lavtlønslande, herunder Kina. Men samtidig har USA skabt 900.000 arbejdspladser siden 2010.