Donald Trump har underskrevet en ordre om, at landets immigrationsregler skal håndhæves meget hårdere, og det kan få konsekvenser for mange af de 11 millioner illegale personer, der lige nu lever i USA.
Det fortæller DR Nyheders journalist Oliver Routhe Skov, der befinder sig i USA.
- Det er en voldsom ændring i forhold til, hvordan loven tidligere har været håndhævet, sige Oliver Routhe Skov.
Under præsident Obama blev det nemlig prioriteret at udvise de illegale indvandrere, der havde havde begået alvorlig kriminalitet. Men i fremtiden skal der ske markante ændringer.
- Som illegal i USA har man tidligere kunne føle sig ganske tryg, hvis man passede sit arbejde og hentede sine børn. Fremover vil det være sådan, at hvis man for eksempel kører over for rødt lys og bliver stoppet, så risikerer man at blive sendt ud af USA endda uden, at man nødvendigvis skal for en dommer, som der var krav om under Obama, siger Oliver Routhe Skov.
Langt flere beføjelser
Konkret har Donald Trump sendt en ordre til sikkerhedstjenesten Homeland Security. De har videresendt instruksen til U.S. Immigration and Customs Enforcement, der varetager alle former for grænsekontrol og deportation i landet.
Med den nye instruks får de enkelte betjente langt videre beføjelser, end de har haft tidligere. Ifølge Oliver Routhe Skov kan det være op til dem, om de illegale immigranter, de tilbageholder skal deporteres eller ej.
- Det følger af denne her instruks, at de skal have meget videre beføjelser til at vurdere det.
Hvem kommer det til at ramme?
- Det her kommer til at ramme hr. og fru. Jensen skulle jeg næsten lige til at sige. Mennesker, der har levet hele deres liv her i USA, som står op og går på arbejde om morgenen og betaler deres skat. Og så skal man huske på, at de udfører arbejde, som mange amerikanere ikke selv ønsker.
- De lever i skyggen, og hvor de før var en lille smule nervøse over at blive samlet op af myndighederne, så skal de nu til at være meget mere nervøse, siger Oliver Routhe Skov, der fortæller, at instruksen dog ikke gælder folk, som kom til USA i en helt tidlig alder.
En "heksejagt"
Menneskerettighedsgrupper har kaldt Trumps tiltag for "en heksejagt".
De mener, at masseudvisninger kan ramme familier med dybe rødder i USA, ligesom de kan være skadelige for den amerikanske økonomi.
Minister for indenlandsk sikkerhed John Kelly har forsvaret Trump-administrationens politik og siger ifølge flere amerikanske medier, at det er nødvendigt for at løse det massive problem med illegale indvandrere.
Ud over at kunne blive udvist for mindre alvorlig kriminalitet, risikerer man også at blive udvist, hvis man giver falske oplysninger til myndighederne eller har fået sociale ydelser, som man ikke er berettiget til.