Trumps handelsminister gav vildledende forklaring om gashandel med Putins svigersøn

Wilbur Ross har givet forkerte oplysninger om sin rolle i Navigator og firmaets millionkontrakt om sejlads med russisk gas.

Dokumenter viser et andet billede end Wilbur Ross forklaring om, hvornår han indgik i direktionen i virksomheden Navigator, der er kommet i fokus, da en af virksomhedens største kunder er ejet af Vladimir Putins inderkreds. (Foto: © SHAWN THEW, Scanpix)

USA's handelsminister, Wilbur Ross, har afgivet forkerte oplysninger i forbindelse med afsløringen af hans russiske handelsforbindelser.

Wilbur Ross har forklaret, at han ikke sad i direktionen, da hans firma, Navigator, indgik kontrakt med det russiske gasfirma Sibur om gastransporter.

Men på flere punkter er der rejst tvivl om rigtigheden af Wilbur Ross' forklaring.

Har tjent hundredvis af millioner

Det blev søndag aften dansk tid afsløret, at Wilbur Ross ejer aktier i shipping-firmaet Navigator, der sejler gas for firmaet Sibur, der ejes af personer i den russiske præsident Putins absolutte inderkreds.

Afsløringen kom i forbindelse med den lækage af flere millioner dokumenter, der har fået navnet paradis-papirerne.

Ross' firma har på få år omsat flere hundrede millioner kroner på gastransporterne for det russiske firma Sibur.

Gav forkert forklaring om aftalen med Putins svigersøns firma

En af Siburs ejere er Putins svigersøn. En anden ejer står på den sanktionsliste, som USA fører over russiske personer og firmaer, som det er forbudt at handle med.

Wilbur Ross har via sin pressechef i ministeriet forklaret, at han ikke sad i direktionen i Navigator, da aftalen med Sibur om gastransporterne blev indgået.

Ifølge Wilbur Ross' svar til ICIJ, det internationale konsortium af undersøgende journalister, skulle aftalen være indgået i februar 2012 - og Ross tiltrådte først direktionen den 30. marts 2012.

Det er imidlertid ikke korrekt. Det fremgår af en pressemeddelelse sendt til den amerikanske finansstyrelse, SEC, at Wilbur Ross indtrådte i direktionen den 2. marts 2012. Det er heller ikke korrekt, at aftalen med gasfirmaet Sibur blev indgået i februar 2012.

Det fremgår af Siburs årsregnskab fra det år, at aftalen blev indgået i marts 2012. Det betyder, at aftalen om at fragte gas for Sibur kan være indgået, efter at Wilbur Ross var indtrådt i direktionen i Navigator.

DR har bedt den amerikanske handelsminister Wilbur Ross om kommentarer til sagen. Ministeriet er foreløbig ikke vendt tilbage med svar.

Andre Trump-forbindelser også belastet

Oplysningerne om handelsministerens forretninger med Putins svigersøn og oligarkerne er kommet frem i forbindelse med gennemgangen af millioner af dokumenter fra blandt andet advokatfirmaet Appleby, der hører hjemme i skattelyet Bermuda.

Dokumenterne blev lækket til den tyske avis Süddeutsche Zeitung og delt med det internationale konsortium af undersøgende journalister, ICIJ. Fra Danmark er Politiken og DR med i ICIJ.

I alt er der mere end 13 millioner dokumenter i de lækkede paradis-papirer.

Flere andre af USA's præsident Trumps nærmeste rådgivere og nære forbindelser bliver belastet af lækken af paradis-papirerne.

Udover handelsminister Wilbur Ross har også USA's udenrigsminister, Rex Tillerson, forretninger via skattely, der nu er blevet afsløret. Det er kommet frem, at Rex Tillerson handlede med naturgas fra Yemen via skattely-selskaber.

Trump-rådgiver i lækken

En lang række af Trumps store donorer og rådgivere bliver ramt af lækket. Det drejer sig blandt andet om de indflydelsesrige Koch-brødre, der er blandt de største donorer til Det Republikanske Parti. Også andre donorer er omfattet af lækket.

Gary Cohn er økonomisk rådgiver for præsident Donald Trump og sidder i Trump-regeringens økonomiske råd. Han kom til Trump-regeringen fra en ledende post i Goldman Sachs.

Lækken viser, at Gary Cohn sad i ledelsen af 20 forskellige firmaer, der var indregistreret i Bermuda.

Masser af paradis-afsløringer

Siden søndag klokken 19 dansk tid er det væltet frem over hele verden med afsløringer fra paradis-papirerne:

Den engelske dronning Elizabeth har millioner af kroner investeret i Cayman Islands. Nogle af pengene er investeret i en forretning, der anklages for at sælge husholdningsapparater på ekstremt dyre afbetalingsvilkår.

Twitter og Facebook har fået flere hundrede millioner kroner i investeringer, der kan spores tilbage til russiske statsdrevne finansinstitutioner.

Canadas premierminister Trudeaus ledende indsamler har penge i skattely.

Multinationale virksomheder har fået blotlagt deres aggressive skatteplanlægning.

Hemmelige låneaftaler er blevet brugt til investeringer i mineindustri i Congo.

To russiske milliardærer har fået afsløret de skattely-konstruktioner, der blev brugt til opkøb af andele i fodboldklubberne Arsenal og Everton.