Efter 118 dage som USA’s præsident rejser Trump til udlandet.
Han bliver ifølge sin sikkerhedsrådgiver ”den første amerikanske præsident, som møder ledere fra islam, jødedommen og kristendommen på én og samme rejse”.
Her kan du læse mere om, hvad den amerikanske præsident skal bruge sin rejse på:
Første stop på Trumps tur er Saudi Arabien, hvor han lander lørdag morgen lokal tid. Her mødes han med landets kong Salman bin Abdulaziz al Saud. Det lukkede lands konge samler regeringsledere fra Jordan, Algeriet, Niger, Yemen, Marokko, Tyrkiet, Pakistan, Irak og Tunesien.
De skal blandt andet diskutere kampen mod terror, og Trump planlægger ifølge sin sikkerhedsrådgiver at holde en tale om en ”fredelig vision for islam”.
Saudi Arabien bliver beskyldt for at have fostret de terrorister, som dræbte næsten 3000, da de fløj to fly ind i New Yorks tvillingetårne World Trade Center i 2001.
I løbet af de tre dages besøg i Saudi Arabien skal Trump og den saudiske konge også diskutere salg af amerikanske våben til saudierne for 100 milliarder dollar, hvad der svarer til godt 672 milliarder kroner.
Derfra rejser Trump videre til et 24-timers ophold i Israel.
Her skal han mødes med både Israels premierminister, Benjamin Netanyahu og lederen for det palæstinensiske selvstyre, Mahmoud Abbas – Trump vil forsøge at sætte gang i fredsprocessen mellem de to parter.
Præsidenten besøger også Grædemuren i Jerusalem og det israelske mindesmærke for holocaust, jødeforfølgelsen under anden verdenskrig.
Så fortsætter præsidenten sin rejse til Italien, nærmere bestemt til Vatikanet i Rom. Her besøger han Pave Frans.
De to har vidt forskellige holdninger til en stribe sager som klimaforandringer, flygtninges rettigheder og økonomisk ulighed. Sidste år kritiserede Paven Trumps planer om at bygge en mur på grænsen til Mexico.
Herfra flyver Trump videre til Europas politiske hovedstad, Bruxelles. Han deltager blandt andet i et topmøde blandt forsvarsalliancen NATO’s ledere.
Under sin valgkamp sidste år kaldte Trump NATO for ”forældet” – til stor forfærdelse for lederne for alliancens medlemslande. De frygtede, at USA’s tilbageholdende tilgang til NATO ville opildne den russiske præsident Putins ambitioner om at indtage nye territorier efter Ruslands annektering af Krim-halvøen i Ukraine i 2014. Men i april lød det så anderledes: NATO er ”ikke længere forældet”, sagde Trump.
På mødet kan den amerikanske præsident også lufte sin utilfredshed over, at europæiske lande spenderer for lidt på forsvaret – ifølge NATO’s regler skal landene bruge 2 procent af deres bruttonationalprodukt på deres forsvar, men kun få lande lever op til de krav. Danmark bruger for eksempel 1,17 procent af bruttonationalproduktet på forsvaret.
Sidste etape på Trumps rejser er til den italienske ø Sicilien – til et møde med lederne for syv af verdens største økonomier, G7.
USA’s præsident mødes med:
- •
Frankrigs nyvalgte præsident Emmanuel Macron
- •
Tysklands kansler Angela Merkel
- •
Storbritanniens premierminister Theresa May
- •
Italiens premierminister Paolo Gentiloni
- •
Canadas premierminister Justin Trudeau
- •
Japans premierminister Shinzo Abe
Lederne skal blandt andet diskutere handel, klimaforandringer, flygtningekrisen og kampen mod terror.