Trump uddeler fake news-pris: Her er de ti historier

USA's præsident har lavet en liste over ti historier og tweets, der ikke er korrekte. Flere af dem har krævet rettelser.

USA’s præsident, Donald Trump, annoncerede i går aftes amerikansk tid, det, han har kaldt prisen for såkaldt "fake news".

- Det har været et år med vedholdende bias, uretfærdig nyhedsdækning og endda fake news, står der i præsentationen af listen på det republikanske partis hjemmeside.

Allerede tilbage i november meddelte præsidenten, at han ville udnævne de medier og historier, som har været falske, men hvad det helt præcist indebar, stod ikke klart, før listen i aftes blev offentliggjort.

Forinden havde to republikanske senatorer kritiseret præsidenten for sine angreb mod medierne.

Den afgående senator Jeff Flake leverede en dundertale fra Senatet, hvor han sammenlignede præsidentens retorik med diktatoren Josef Stalin, mens John McCain skrev et indlæg i Washington Post med overskriften "Hr. præsident, stop angrebene på pressen".

De to republikanske senatorer fra Arizona, Jeff Flake (forrest) og John McCain har kritiseret præsidenten for hans angreb mod medierne. (Foto: © Joshua LOTT, Scanpix)

Listen over "fake news" består dog ikke kun af publicerede nyhedshistorier, men også af tweets fra journalister og en enkelt klumme.

For langt de fleste af historier gælder dog, at medierne og journalisterne efterfølgende har beklaget fejl og unøjagtigheder og bragt rettelser, mens det i enkelte tilfælde har ført til afskedigelser af de involverede reportere.

Listen over tweets og historier

Her er listen over de historier, Trump har kåret som årets "fake news".

1. New York Times' Paul Krugman skrev dagen efter præsidentvalget i 2016, at økonomien aldrig vil komme sig. Dow Jones (aktieindeks, red.) har aldrig været højere, står der om det indlæg, der topper listen.

Paul Krugman er økonom og fast kronikør i New York Times, og i sin klumme 9. november 2016 skrev han, at han ikke mente, at økonomien kunne komme på fode igen. Et par dage senere trak han dog sin forudsigelse tilbage igen.

Tidligere national sikkerhedsrådgiver Michael Flynn. (Foto: © Mike Segar, Scanpix)

2. ABC News’ Brian Ross' rapporterede forkert i en historie om den nationale sikkerhedsrådgiver Michael Flynn.

ABC' undersøgende journalist Brian Ross rapporterede fejlagtigt, at Donald Trump var kandidat, da han bad Flynn om at tage kontakt til Rusland. Senere rettede han og præcisererede, at det naturligvis fandt sted efter valget.https://twitter.com/ABC/status/937089947126902784

Tv-stationen beklagede og suspenderede Ross i en måned.

3. CNN bragte historien om, at Donald Trump og Donald Trump Jr. havde adgang til lækkede dokumenter fra Wikileaks.

Relativt kort efter, tv-stationen bragte historien, påpegede flere andre medier de fejlagtige informationer, og CNN lagde en rettelse ud på deres hjemmeside.

4. Ifølge Time fjernede præsidenten en statue af Martin Luther King Jr. fra sit kontor.

Listens fjerde punkt handler om en journalist, der på det sociale medie Twitter skrev, at han så, at busten af Winston Churchill var tilbage i præsidentens kontor.

Busten af Martin Luther King Jr. ses her bag præsidentens rådgiver, Kellyanne Conway i Det Hvide Hus i Washington. (Foto: © JONATHAN ERNST, Scanpix)

Journalisten antog, at den havde erstattet en buste af Martin Luther King Jr., men inden for en time rettede han dog på Twitter, undskyldte og skrev, at han simpelthen bare havde overset busten af Martin Luther King Jr., men at den stadig var der. Det var dog ikke en historie, der blev udgivet.

5. Washington Post rapporterede, at der ved et optog i Pensacola i Florida, hvor præsidenten skulle tale, var tomt for mennesker. Reporteren viste et billede af en tom arena, flere timer inden publikum kom til.

Igen henvises der ikke til en historie, men journalisten, som lagde et billede ud på det sociale medie Twitter.

Billedet viste en halvtom arena til et arrangement, hvor der faktisk var udsolgt.

Flere brugere påpegede fejlen, og nogle minutter efter, journalisten havde lagt billedet ud, beklagede han og indrømmede, at han havde taget fejl.

Først da Trump efterfølgende krævede journalisten fyret, blev det til en historie i Washington Post.

6. Tv-stationen CNN bragte et klip, der viste Trump overfodre fisk under et møde med den japanske premierminister Shinzo Abe.

Billedet her fra Trumps besøg i Tokyo i november viser, hvordan både Japans premierminister Shinzo Abe og USA's præsident, Donald Trump, fodrer fisk ved at bruge en hel bøtte med foder. (Foto: © JONATHAN ERNST, Scanpix)

Historien begyndte som et tweet, der viste Trump hælde en bøtte med fiskemad ned i en dam fyldt med karper. Præsidenten fulgte dog den japanske premierministers eksempel, da han - præcis som Trump beskriver det - havde gjort det samme kort forinden.

Anthony Scaramucci nåede kun at arbejde ti dage som kommunikationschef i Det Hvide Hus. (Foto: © JOSHUA ROBERTS, Scanpix)

7. Igen er det CNN, denne gang på grund af en historie om et møde mellem Trumps tidligere kommunikationschef Anthony Scaramucci og en russisk finansmand.

Tv-stationen trak efterfølgende historien tilbage, og tre af de involverede reportere måtte ikke blot undskylde over for Scaramucci, de forlod også CNN som konskevens af historien, som stationen ikke mente levede op til acceptable journalistiske standarder.

8. Newsweeks historie om, at den polske præsidentfrue Agata Kornhauser-Duda ikke ville give Donald Trump hånden under et G20-møde i Warsawa sidste sommer.

Newsweeks historie udsprang af et redigeret tv-klip, der lod til at vise, at Agata Kornhauser-Duda gik forbi den amerikanske præsident for kun at give hånd til Melania Trump.

Klippet i sin fulde længde viste dog, at Agata Kornhauser-Duda gav Trump hånden, og Newsweek - ligesom flere andre medier - måtte bringe en rettelse.

Her ses Melania og Donald Trump sammen med den polske præsident Andrzej Duda og hans hustru Agata Kornhauser-Duda i Warsawa i Polen. (Foto: © Carlos Barria, Scanpix)

9. CNN bragte sidste år en historie om, at den tidligere chef for FBI, James Comey, ville tilbagevise Trumps udtalelse om, at han ikke blev efterforsket.

Igen en historie, som tv-stationen måtte ud at rette.

10. Avisen New York Times' historie om en rapport om klimaændringer, som Trump-administrationen ikke gjorde offentligt tilgængelig.

Rapporten, som New York Times skriver om, blev ikke gemt af vejen af Trumps administration. Tværtimod havde den været offentligt tilgængelig siden januar, hele syv måneder inden historien blev bragt i august 2017.

Avisen bragte siden en rettelse, men skrev dog, at rapporten ikke var blevet opdaget, før den blev beskrevet i New York Times.

11. Som det sidste punkt på listen fremhæver Donald Trump de verserende historier om Ruslands mulige indblanden i det amerikanske præsidentvalg.

Han afviser enhver indblanden og kalder det "det største svindelnummer".

En demonstrant holder et skilt op af den særlige anklager Robert Mueller med titlen "Mueller er vores mand" ved en demonstration i Vista, Californien. (Foto: © Mike Blake, Scanpix)

I øjeblikket bliver der foretaget en omfattende efterforskning af Ruslands forbindelser og eventuel indblanden i præsidentvalget i 2016, og den bliver ledet af den særlige anklager Robert Mueller, som har indkaldt og afhørt flere personer med tilknytning til Donald Trump.