Den rige ørkenstat Qatar har i det seneste døgn oplevet, hvordan en række af de omkringliggende lande, heriblandt Saudi-Arabien, Egypten og de Forenede Arabiske Emirater, har kappet de diplomatiske bånd til landet.
Og ifølge den amerikanske præsident, Donald Trump, er det hans fortjeneste, at det sker nu.
Under sit besøg i Saudi-Arabien i sidste måned deltog han i et topmøde med en række stats- og regeringschefer fra Mellemøsten - heriblandt Qatars emir, Tamim bin Hamad al-Thani.
Og her slog præsidenten fast, at der bør slås hårdt ned på terrorfinansiering, hvis man skal terrorisme til livs.
- Det er så godt at se, at mit besøg i Saudi-Arabien med kongen og 50 lande allerede giver bonus. De sagde, at de ville føre en hård linje i forhold til finansiering af ekstremisme, og alle kilder pegede i retning af Qatar, skriver han på Twitter og fortsætter:
- Måske er det her begyndelsen på enden for den rædselsfulde terrorisme.
Boykot skal presse Qatar
Saudi-Arabien var det første land til at afbryde sine diplomatiske og konsulære forbindelser til nabostaten Qatar, der er verdens rigeste land målt i BNP per indbygger.
Deres begrundelse lød, at det for dem handlede om at sikre sig mod ”terrorisme og ekstremisme”, som Qatar ifølge Saudi-Arabien er med til at finansiere. Noget, Qatar selv afviste og kaldte både "ubegrundede" og "uberettigede".
De Forenede Arabiske Emirater, Egypten, Bahrain, Libyen, Yemen og Maldiverne fulgte trop med lignende forklaringer.
Men ifølge Lars Erslev Andersen, der er seniorforsker ved Dansk Institut for Internationale Studier, DIIS, handler boykottet ikke kun om Qatars påståede støtte til terrorisme og ekstremisme. Der er også tale om en magtdemonstration fra Saudi-Arabiens side, der går ud på at isolere Qatar, indtil de makker ret.
Der har i en årrække været en rivalisering mellem netop Saudi-Arabien og Qatar, som bunder i to forskellige syn på, hvordan politikken skal føres i Mellemøsten, forklarede Lars Erslev Andersen tidligere på dagen til DR Nyheder.
Saudi-Arabien er stærkt kritisk over Qatars mere handlingsorienterede indstilling over for arvefjenden Iran, og derfor prøver Saudi-Arabien nu at skabe en front, der ifølge DIIS-forskeren skal tvinge Qatar til at rette ind efter den saudiarabiske politik.
- Det handler jo om, at Saudi-Arabien har sammentømret en alliance imod terrorisme, som i virkeligheden også er en alliance imod Iran. Der er Qatar et problem, udtalte Lars Erslev Andersen og pegede på, at Qatar yder økonomisk støtte til blandt andet Det Muslimske Broderskab, der står på Saudi-Arabiens og Egyptens liste over terrororganisationer.
Derudover har de udviklingsprojekter i Gaza-striben, hvor Hamas, der er en allieret af Iran, har magten.
- Så der vil de tvinge Qatar til en ny linje.
Qatar er hjemsted for den vigtige amerikanske Al Udeid-luftbase. Men ifølge USA's forsvarsminister, James Mattis, får den diplomatiske strid i Mellemøsten ingen betydning for basen.
Donald Trump udtalte ifølge CNN i sidste måned, at USA's forhold til Qatar er "ekstremt godt".