Eksperter om krise i Qatar: Uholdbart for verdens rigeste land

Qatar risikerer at blive isoleret i regionen, hvis den diplomatiske krise udvikler sig.

Verdens rigeste land, Qatar, kunne mandag følge med i, hvordan flere lande – ledet af Saudi-Arabien - valgte helt at kappe de diplomatiske forbindelser til landet.

Formår Qatar ikke at løsne den diplomatiske knude, kan det blive en slem situation for det lille, men enormt rige land.

Det vurderer Martin Hvidt, der er lektor ved Center for Mellemøststudier på Syddansk Universitet.

- Selvfølgelig har de mange penge, og med mange penge kan man gøre mange ting, men de bliver væsentligt isoleret i deres eget område, forklarer han.

VM-tilskuere skal bo i Bahrain

For Qatar vil det blandt andet blive svært at gennemføre en række af de prestigefyldte events, som landet har sat i værk – som for eksempel VM i fodbold i 2022.

En stor del af tilskuerne skal nemlig bo i Qatars naboland Bahrain, som derfor spiller en væsentlig rolle i forhold til at arrangementet kan falde på plads. Og landet er blandt dem, der har kappet sine diplomatiske forbindelser til Qatar

I 2022 skal VM i fodbold afholdes i Qatar. Landet er blevet anklaget for at have bestukket sig til værtsskabet og kritiseret for arbejdsforholdene for de arbejdere, der opfører de mange stadions. (Foto: © NASEEM ZEITOON, Scanpix)

- Hvis ikke situationen løses, vil meget af den internationale bevågenhed og goodwill, som Qatar har gjort kæmpe anstrengelser for at bygge op over en periode, ikke bære frugt. Så det er problematisk, forklarer Martin Hvidt.

Også Lars Erslev Andersen, der er seniorforsker i international sikkerhed ved Dansk Institut for Internationale Studier, mener, at situationen er alvorlig for Qatar. Han vurderer desuden, at flere lande kan forventes at komme med i boykottet af Qatar.

- En række lande har jo brug for at tage stilling til, om de skal støtte den ene eller anden side i den her konflikt. Og der tror jeg nok, at Qatar står ret isoleret, forklarer han.

Og konflikten vil også kunne mærkes i det lille land, hvis import af fødevare i stort omfang kommer ind i landet over den saudiarabiske grænse – faktisk omkring 40 procent.

- Det hele bliver jo mere besværligt, når man ikke må bruge nabolandes territorialfarvande og luftrum, så det er klart, at det også kommer til at betyde noget for dem, der bor i Qatar.

Vil tvinge Qatar til ny linje

Indtil videre har i alt syv lande valgt at kappe de diplomatiske forbindelser til Qatar. Foruden Saudi-Arabien tæller listen af lande De Forenede Arabiske Emirater, Egypten, Bahrain, Libyen, Yemen og Maldiverne.

I alt syv lande (markeret med blå) har indtil videre droppet de diplomatiske forbindelser til Qatar (markeret med rødt). (Foto: © Simone Cecilie Møller, DR)

For nogle af dem - eksempelvis Egypten - handler det om en stor utilfredshed med Qatars støtte til Det Muslimske Broderskab, mens andre nærmere føler sig tvunget til at følge Saudi-Arabien, vurderer Lars Erslev Andersen.

- Det handler jo om, at Saudi-Arabien har sammentømret en alliance imod terrorisme, som i virkeligheden også er en alliance imod Iran. Der er Qatar et problem, fordi Qatar dels argumenterer for en anden Iran-linje og dels støtter netop Det Muslimske Broderskab, Hamas og så videre, forklarer han.

- Så der vil de tvinge Qatar til en ny linje.

Kupforsøg bag Iran-venlighed

Ifølge Martin Hvidt er Qatar en brik i spillet om, hvilket land der skal fungere som regionens leder. Det sunnimuslimske Saudi-Arabien eller shiamuslimske Iran. Et spil, hvor Qatar kan siges at spille på begge heste.

For selvom Qatar er overvejende sunnimuslimsk, så er landet mere venligsindet over for Iran. Det skal blandt andet forklares med Qatars historiske forhold til Saudi-Arabien.

- Qatar mener, at saudierne forsøgte at sponsorere et kup mod landets emir tilbage i 1995, og derfor vil de have en afstand til Saudi-Arabien. Det er ikke glemt, forklarer han.

- Det betyder også, at skulle Saudi-Arabien forsøge at indlemme dem på en eller anden vis, har Qatar jo så en nabo på den anden side af vandet med stor våbenstyrke – nemlig Iran.

Aktiemarkedet i Qatar har taget et dyk som følge af at syv lande har kappet samtlige diplomatiske forbindelser til Qatar. (Foto: © NASEEM ZEITOON, Scanpix)

Det er af samme grund, at Qatar har forsøgt at markere sig internationalt med store sportsarrangementer og gennem nyhedskanalen Al Jazeera, der er baseret i hovedstaden Doha.

- Så i det øjeblik Saudi-Arabien skulle være aggressiv over for dem, vil de ligesom have opbygget en slags koalition i udlandet og nyhedsbevågenhed, som gør, at man ikke bare kan tage dem. Det er den overordnede logik - de føler sig truet i regionen.

Kryber til korset for indrømmelser

For to år siden var Qatar også hovedrolleindehaver i en lignende krise. Det var forårsaget af, at landet bakkede op om den folkevalgte egyptiske præsident Mohamed Morsi, der var en del af det Muslimske Broderskab, som senere blev væltet i et militærkup.

Det fik Saudi-Arabien, De Forenede Arabiske Emirater og Bahrain til at kalde sine ambassadører i Qatar hjem. Otte måneder senere - efter Qatar ifølge The Guardian havde udvist flere medlemmer af Det Muslimske Broderskab - blev de diplomatiske relationer genoptaget. Og Martin Hvidt forventer en lignende udvikling.

Egypten, Saudi-Arabien og Bahrain har lukket deres luftrum for fly fra flyselskabet Qatar Airways efter flere lande har afbrudt forbindelserne til Qater. (Foto: © GUILLAUME HORCAJUELO, Scanpix)

- Situationen er uholdbar for Qatar, og derfor tror jeg, at de kryber til korset, hvis de får nogle indrømmelser, forklarer han.

Her kan USA komme til at spille en særlig rolle. For da den amerikanske præsident tog på sin første officielle rejse til udlandet, besøgte han Saudi-Arabien og De Forenede Arabiske Emirater - men ikke Qatar. Derudover har Trumps klare kritiske linje over for Iran ført til, at Qatar er røget ud af det store diplomatiske spil

- Dét, tror jeg, er en ting, som de skal have for at komme tilbage.

Historien kort

  • Mandag offentliggjorde Saudi-Arabien, at landet ville afbryde alle diplomatiske forbindelse med Qatar.

  • Saudi-Arabien begrundede beslutningen med, at det var nødvendigt for at sikre landet mod "terrorisme og ekstremisme", som Qatar anklages for at støtte økonomisk. Derudover opfordrede Saudi-Arabien alle venskabslande til at træffe samme beslutning.

  • Siden fulgte lignende meldinger fra Egypten, De Forenede Arabiske Emirater, Bahrain, Yemen, Libyen og Maldiverne.