Trump og Australiens leder strides over bådflygtninge

​Trump kalder en flygtningeaftale ”dum”, men Australien siger, den står ved magt.

Det er blandt andet flygtninge fra lejren på Nauru, der måske skal flyttes til USA. (Foto: © handout, Scanpix)

Om en flygtningeaftale mellem USA og Australien løber ud i sandet, står lige nu ganske uklart.

- Kan I tro det? Obama-administrationen er gået med til at tage tusinde af illegale indvandrere fra Australien. Hvorfor? Jeg vil undersøge denne dumme aftale! Skriver USA’s præsident, Donald Trump, på Twitter.

https://twitter.com/realDonaldTrump/status/827002559122567168

Præsidentens tweet er seneste udvikling i et lidt mudret forløb omkring en aftale, som Obama-administrationen indgik med Australien i november.

Her sagde USA ja til at modtage bådflygtninge, som opholder sig i de meget udskældte asyllejre i østaterne papa Ny Guinea og Nauru. Flygtningene er blevet afvist af den australske regering, der har en meget stram flygtningepolitik. Den har siden sommeren 2013 afvist at tage imod bådflygtninge, der i stedet bliver installeret i lejre på østaterne, som Australien betaler for.

Med aftalen skal op mod 1.250 flygtninge genhuses i USA. I går sagde pressechef Sean Spicer, at Donald Trump ville holde aftalen.

Medier: Telefonmøde kørte af sporet

Ordene om den "dumme" aftale blev sendt ud i cyberspace mindre end to timer efter, at den amerikanske ambassade i Australien i en udtalelse lovede, at Donald Trump stadig ville overholde aftalen.

I et radioprogram siger den australske premierminister, at alliancen mellem USA og Australien er ”bundsolid”. Han medgiver, at Donald Trump rent faktisk kan overholde aftalen uden at modtage alle 1.250 flygtninge, hvis de afvises efter en screening-proces.

Forud for Donald Trumps tweet var der søndag en telefonsamtale mellem USA’s præsident, Donald Trump, og Australiens premierminister, Malcom Turnbull.

Flere medier melder dog, at den tilsyneladende ikke gik helt efter planen.

Ifølge Washington Post gik det faktisk ravruskende galt, og efter 25 minutter skulle Donald Trump angiveligt have smidt røret på i vrede.

Donald Trump kaldte angiveligt aftalen ”den værste aftale nogensinde”.

Def afviser den australske premierminister dog.

- Historien om, at præsidenten smed røret på, er ikke korrekt. Opkaldet blev høfligt afsluttet, siger premierministeren, der tilføjer, at der var en ligeud og ærlig tone, ifølge Sydney Morning Herald.

Hvad end der skete under den ”ærlige” og ”direkte” snak, står det tilbage, at aftalen for nuværende ikke lader til at være mejslet i sten.