Trump kræver salg af TikTok - ellers venter forbud

Den populære videoapp risikerer at blive forbudt, hvis Microsoft ikke opkøber dens amerikanske aktiviteter.

Hvis TikTok fortsat skal have lov til at fænge millioner af brugere i USA, så kræver det, at den populære videoapp bliver solgt.

Sådan lyder det i et ultimatum fra USA's præsident, Donald Trump.

Han kræver, at videoappens amerikanske aktiviteter skal være solgt senest 15. september - ellers bliver appen forbudt i USA.

Appen, som mange børneforældre nok har stiftet bekendtskab med, møder hård kritik i blandt andet USA, hvor politikere fra både Republikanerne og Demokraterne frygter, at Kina kan overvåge brugernes data via den kinesiske app.

Firmaet afviser beskyldningerne og meddelte i sidste uge, at man ville tillade en gennemgang af appens algoritme for at give både brugere og myndigheder ro i sindet.

Det har dog ikke været nok for den amerikanske præsident, der siger, at platformen udgør en sikkerhedsrisiko, som situationen er nu.

Overvejer at flytte hovedkvarter

Meldingen fra den amerikanske præsident kommer, efter at den amerikanske techgigant Microsoft i weekenden oplyste, at firmaet forhandlede med den kinesiske ejer, ByteDance, om et muligt køb.

Præsident Trump har tidligere været imod et amerikansk opkøb, men i går gav han sin støtte til et eventuelt Microsoft-køb - som han mener, at den amerikanske statskasse skal have penge ud af, skriver Ritzau.

Præsident Trump sagde i går, at han havde talt med Microsoft om et opkøb af TikTok:

Det kinesiske selskab, der har hovedkvarter i Beijing, oplyste i går, at det overvejer at flytte sit hovedkvarter til udlandet. Meldingen kom, efter at det britiske tabloidmedie The Sun skrev, at firmaet havde intentioner om at flytte sit hovedkvarter til London.

Den mulige flytning til et land med skrappere regler om databeskyttelse skal ses som et forsøg på at vise kritikere, at man ikke videregiver brugernes data til Kommunistpartiet, lyder det fra Christina Boutrup, journalist og forfatter med fokus på Kina.

- Jeg går ud fra, at der er tale om noget rent juridisk, men det ændrer ikke på, at tilliden til Kina fra den amerikanske administration lige nu er på et meget køligt niveau, og derfor er det slet ikke sikkert, at det hjælper, siger hun til P1 Morgen.

Beskyldninger om censur

Sidste efterår vakte det stor opmærksomhed, da en amerikansk bruger ifølge eget udsagn fik censureret sin TikTok-profil på grund af en viral video, hvor hun sammenlignede Kinas behandling af den muslimske minoritet uighurer med holocaust.

Videoen med den skrappe kritik af Kinas fremfærd var forklædt som en video med skønhedstips:

TikTok afviste at have udført censur af politiske hensyn, men episoden førte alligevel til heftig kritik af platformen. Sagen kom ikke bag på Christina Boutrup.

- Det er velkendt, at når man er en kinesisk virksomhed og har hovedkvarter i Beijing, er man underlagt kinesisk lovgivning, og der er ikke pressefrihed og ytringsfrihed, siger journalisten, der tilføjer, at det er helt normalt i Kina, at den slags udtalelser bliver fjernet.

- Men det var lidt af et hak i TikToks image, fordi TikTok netop var brandet som en international platform, siger Christina Boutrup.

Hun stiller spørgsmålstegn ved, hvor meget en eventuel flytning af hovedkvarteret vil hjælpe.

- Der vil selvfølgelig være en anden lovgivning, men det er stadig svært at forestille sig, at en kinesiskejet platform vil være med til at sprede den type budskaber, siger hun om den Kina-kritiske video.

Flere lande siger fra

USA er ikke alene om at have TikTok under luppen. Også politikere i Storbritannien og Australien har i den seneste tid hejst røde flag.

Platformen har allerede mistet en kæmpe portion af sine brugere, efter Indien i sidste måned bandlyste TikTok og en lang række andre kinesiske apps i forbindelse med en voksende diplomatisk strid mellem nabolandene.

Også demokraternes leder i Senatet, Chuck Schumer, er skeptisk omkring appen og støtter et amerikansk opkøb.

- Det her handler om privatliv. Med TikTok i Kina er det underlagt det kinesiske kommunistpartis love, som måske forlanger levering af data til regeringen, lyder det blandt andet fra Schumer.

  • TikTok er blandt andet blevet brugt til at stikke en kæp i hjulet på præsident Trumps vælgermøde i Tulsa i sidste måned. (Foto: © LEAH MILLIS, Scanpix)
  • Her opfordrede flere TikTok-brugere folk til at bestille billetter til arrangementet uden at dukke op. (Foto: © ALEYSHA JOHNSON, Scanpix)
1 / 2

TikTok er ikke det eneste kinesiske firma, der er kommet i klemme i løbet af de seneste måneders tiltagende spændinger mellem USA og Kina.

Det kinesiske techfirma Huawei er blevet sortlistet af USA, der beskylder firmaet for at være tilknyttet den kinesiske stat og dermed en sikkerhedstrussel - en påstand, som Huawei afviser.