Trump: Jeg bremsede angreb på Iran i sidste øjeblik

Ifølge den amerikanske præsident afbrød han i nat et angreb på Iran, 10 minutter før det skulle finde sted.

Præsident Trump siger, at USA i nat var millimeter fra at bombe mål i Iran. (Foto: © Mandel NGAN, Scanpix)

USA var i nat helt klar til at angribe tre forskellige mål i Iran. Men da det gik op for præsident Trump, at det ville koste 150 mennesker livet, så bremsede han angrebet.

Sådan lyder udmeldingen fra den amerikanske præsident på Twitter.

Meldingerne om et planlagt angreb kommer i kølvandet på, at Iran torsdag skød en militær amerikansk drone ned ved Hormuzstrædet. Ifølge USA blev dronen skudt ned, mens den befandt sig i internationalt luftrum, hvorimod iranerne påstår, at dronen krænkede iransk luftrum.

Ifølge præsident Trump ville de planlagte angreb ikke være proportionelle med nedskydningen af en ubemandet drone.

- Jeg har ikke travlt. Vores militær er genopbygget, nyt og klar, langt det bedste i verden, skriver præsidenten på det sociale medie.

En iransk general udtaler i dag på et pressemøde i den iranske hovedstad, at man også kunne have skudt et amerikansk spionfly ned, der havde 35 mennesker om bord.

- Vi kunne have angrebet flyet, det var vores ret, og ja, det var amerikansk, men vi gjorde det ikke. Vi ramte det ubemandede fly, siger general Amir Ali Hajizadeh ifølge AP.

Fly omdirigeret

Torsdagens iranske nedskydning af en amerikansk drone var den seneste episode i en voksende strid mellem USA og Iran. Forholdet mellem de to lande er blevet stærkt forværret under præsident Trump-administrationen, hvor USA har taget en ny kurs i forhold til præstestyret sammenlignet med Obama-administrationen.

Spændingerne er taget til, siden USA trak sig fra en atomaftale sidste år. I den seneste tid har USA også beskyldt Iran for at stå bag angreb på tankskibe i området omkring Hormuz-strædet, hvor en stor del af verdens olie passerer.

I nat meddelte den amerikanske luftfartsmyndighed, FAA, at den udsteder flyveforbud for amerikanske fly i dele af Irans luftrum i kølvandet på torsdagens nedskydning. Det kommer som følge af bekymring for de stigende spændinger og nu militære konfrontationer i området, der er en hovedtrafikåre for flytrafik.

Siden har flere internationale flyselskaber såsom australske Qantas, tyske Lufthansa og hollandske KLM fulgt trop, skriver AP.

Har talt imod krig

Forud for dagens melding fra den amerikanske præsident havde den amerikanske avis New York Times rapporteret, at præsident Trump havde beordret et angreb på Iran, men skiftet mening.

Det fik i nat dansk tid den demokratiske præsidentkandidat Elizabeth Warren til at beskylde præsidenten for at "indlede endnu en unødvendig konflikt".

Han gik nemlig blandt andet til valg på, at USA skulle trække sig fra konfliktområderne i Mellemøsten, ligesom han flere gange har understreget, at han var imod amerikanernes invasion af Irak i 2003.

Man skal dog ikke være blind for, at der sidder nogle politiske hardlinere i den amerikanske administration, der er villige til at bevæge sig langt op ad konfliktstigen, påpeger hun.

Udmeldingen fra den amerikanske præsident i dag kan åbne for en mulig dialog mellem de to stridende lande, vurderer Helle Malmvig, der er seniorforsker ved Dansk Institut for Internationale Studier (Diis), over for Ritzau.

- Nu kan Iran indlede dialog, uden at det ser ud som om, at de bukker under for maksimalt pres, siger hun og understreger, at dialogen vil kræve en mellemmand, som har relationer til begge lande.

Iranerne fremviste i dag, hvad der skulle være vragrester fra den amerikanske drone, der har et prisskilt på omkring en milliard kroner. (Foto: © TASNIM NEWS AGENCY, Scanpix)

Donald Trump og udenrigsminister Mike Pompeo har flere gange understreget, at man ikke ønsker en væbnet konflikt, men har i den seneste tid oprustet i regionen og meddelt, at man vil udsende flere end 2.000 soldater samt bombefly og krigsskibe til Mellemøsten.

Også Iran har talt en krig ned. Så sent som i går skrev den iranske ambassadør i FN, Majid Takht Ravanchi, et brev til FN's generalsekretær, Antonio Guterres, hvor han slog fast, at man ved nedskydningen af den amerikanske drone blot har forbeholdt sig retten til at forsvare landets suverænitet og territorium.