Trump: Hundredvis kunne være døde ved masseskyderi i Texas

Den amerikanske præsident afviser muligheden for at indføre grundige baggrundstjek, når amerikanerne skal købe våben.

Børn helt ned til et års-alderen blev skudt og dræbt, da en 26-årig gerningsmand i søndags trængte ind i en kirke i en lille by i Texas og skød på kirkegængerne. (Foto: © mark Ralston, Scanpix)

Hvis det ikke var for amerikanernes forfatningssikrede ret til at bære våben, kunne endnu flere være blevet dræbt, da en mand i søndags trængte ind i en kirke og dræbte 26 kirkegængere – halvdelen af dem børn.

Sådan lød ordene fra den amerikanske præsident Donald Trump, da han under et pressemøde i Seoul tidligere i dag blev spurgt, om søndagens masseskyderi har ændret hans opfattelse af behovet for at indføre grundige baggrundstjek af amerikanerne, når de køber våben.

- Det havde ikke gjort nogen forskel for tre dage siden. Og måske havde det gjort, at den modige borger, der tilfældigvis havde et våben i sin bil, ikke var lykkedes med at skyde mod gerningsmanden, ramme ham, skade ham og neutralisere ham.

- Havde han ikke haft et våben, så havde vi ikke set 26 døde, men hundredvis af døde. Det er sådan, jeg har det med den sag, lød det fra præsidenten.

Her henviser præsidenten til den borger, der under skyderiet åbnede ild mod gerningsmanden og fik ham til af flygte fra stedet.

Ikke et spørgsmål om våbenlov

Spørgsmålet under dagens pressemøde i Seoul blev foranlediget af, at præsidenten efter nylige terrorangreb har udtalt, at han vil indføre ekstreme baggrundstjek af indvandrere fra muslimske lande.

De amerikanske myndigheder har ikke kategoriseret søndagens angreb som et terrorangreb, og præsidenten afviste umiddelbart efter angrebet, at det havde noget at gøre med våbenlovgivning, men derimod, at der var tale om en psykisk syg mands gerninger.

26 blev dræbt i angrebet, halvdelen af dem børn helt ned til et år. Derudover blev 20 personer såret. Det er anden gang på lidt over en måned, at der finder et masseskyderi sted i USA.

I starten af oktober blev 59 personer dræbt og hundredvis sårede, da en måned beskød koncertgængere under en country musikfestival i Las Vegas i Nevada.

- Chicago er en katastrofe

Under dagens pressemøde henviste præsidenten til situationen i den amerikanske by Chicago, som ifølge præsidenten har en af landets strammeste lovgivninger på området – og alligevel er stærkt plaget af skuddrab og våbenrelateret kriminalitet.

- Chicago er en katastrofe. En komplet katastrofe, sagde præsident Trump.

I midten af september nåede antallet af dræbte i Chicago da også 500 - et fald på syv procent sammenlignet med samme periode i 2016.

Trumps administration har tidligere brugt byen, der er underlagt statens Illinois' våbenlovgivning, som eksempel på, at en strammere våbenlovgivning ikke har en indflydelse på kriminalitet eller skuddrab.

Eksemplet er blevet mødt skarp kritik, blandt andet fordi en del af den tidligere restriktive våbenlov i byen er blevet afviklet i årene fra 2010 og frem til i dag. Det skriver de amerikanske faktatjekkere på Politifact.com.

Jo flere våben, des flere dræbte

Ifølge amerikanske forskere fra blandt andet Harvard Universitet og Johns Hopkins Universitet er der da også en klar sammenhæng mellem adgangen til våben og antallet drab, der finder sted.

Lettere adgang til våben øger ifølge forskerne risikoen for at dø en voldelig død - både på landsbasis, men også fra stat til stat.

Harvards konklusioner er baseret på undersøgelser foretaget i 26 udviklede lande fra 1990 til 2000, samt to undersøgelser af adgangen til våben og antallet af drab i 50 amerikanske stater over en 10-årig periode fra 1988 til 1997 og igen fra 2001 til 2003.

Ifølge undersøgelser fra American Public Health Association stiger antallet af skuddrab i en delstat med 0,9 procent, hver gang antallet af våbenejerskaber stiger med 1 procent.