USA forbereder at indføre told på import af stål på 25 procent og 10 procent på aluminium, og reaktionerne spreder sig som en steppebrand over verdens politiske savanne.
DR Nyheder har samlet reaktionerne og bedt vores udenrigskorrespondenter kommentere dem. Du kan få et overblik over dem her:
Tyskland
Den tyske brancheforening BDI kritiserer beslutningen fra den amerikanske præsident i hårde vendinger:
- Trump risikerer globale handelskonflikter og en protektionistisk spiral, som i sidste ende vil koste amerikanske arbejdspladser, fortæller BDIs præsident Dieter Kempf torsdag til avisen Frankfurter Alggemeine.
Michael Reiter, DR Nyheders Tysklands-korrepsondent, fortæller, at man ser det som et stort problem i Tyskland, fordi man frygter, hvad det næste bliver:
- Trumps tiltag vil være smerteligt men ikke truende for den tyske stålindustri. Ifølge det tyske stålforbund vil en straftold kun ramme 2-3 procent af den samlede tyske produktion. Stålindustrien som sådan er heller ikke en så bærende del af tysk økonomi, som den har været. Ikke desto mindre frygter man de konsekvenser, en eskalerende handelskrig kan få for andre industrier. Den amerikanske præsident har jo også truet med told på tyske biler, og den eksport er langt vigtigere for tysk økonomi, forklarer Michael Reiter.
- Men selvfølgelig vil det amerikanske tiltag ramme tyske arbejdspladser også i første instans. Samtidigt er der i Tyskland og andre steder i Europa også en frygt for, at de asiatiske producenter i stigende grad vil kigge mod Europa for at afsætte deres stål, og så kan det udvikle sig til en verdensomspændende handelskrig, understreger Michael Reiter.
Stålindustrien i Tyskland kræver en reaktion fra EU og WTO:
- USA opsætter en handelsbarriere for at beskytte egen stålimport. Dette skridt er et klart brud på WTO-reglerne. Nu må EU prompte reagere, siger chef Hans Jürgen Kerkhoff i den tyske stålindustris brancheforening ifølge Ritzau.
Kina
Kina er verdens største producent af stål, og Kinas jern- og stålforening har kaldt det amerikanske tiltag et "dumt protektionistisk skridt", men samtidig sagt, at det ikke ville have stor indflydelse på Kina, det skriver avisen the Washington Post.
- Der kan ikke gøres noget ved Trump. Vi er allerede dumme i hans øjne, sagde Li Xinchuang, generalsekretær for Kinas jern- og stålforening til avisen.
DR Nyheders Asienkorrespondent, Phillip Khokar, fortæller, at reaktionerne fra det officielle Kina har været ikke-eksisterende:
- Kina kommenterer aldrig den her slags udmeldinger førend, der ligger noget konkret fra den amerikanske regering. Dybest set er det her noget, Kina har forberedt sig på, lige siden Donald Trump blev valgt som præsident. Man vidste, at der var mulighed for, at USA ville tage skridt i retning af det, der ligner en handelskrig, siger Philip Khokar.
- Kina har tidligere antydet, at hvis det her sker, så vil der komme et kinesisk svar. Kina er milliard-importør fra store amerikanske virksomheder som Boeing og Apple, så Kina har ret mange muligheder for at chikanere amerikanerne, hvis det er, man ønsker.
Phillip Khokar vurderer umiddelbart ikke, at kinesiske producenter vil kigge mod EU for at afsætte stål. EU mener nemlig, at Kina i forvejen dumper priserne på stål og derfor næppe vil hjælpe Kina med af få afsat deres stål.
EU
Kommisionsformand Jean-Claude Juncker siger i en pressemeddelelse, at man beklager de skridt, Donald Trump nu tager for at beskytte amerikansk industri.
- Protektionisme kan ikke være svaret på vores fælles problemer i stålsektoren. I stedet for at løse problemet vil dette tiltag kun forværre situationen. EU har været tæt på USA i mange årtier. Vi vil ikke se stiltiende til, mens vores industri rammes af uretfærdige foranstaltninger, der sætter tusindvis af europæiske arbejdspladser i fare, siger Jean-Claude Juncker.
DR Nyheders EU-korrespondent påpeger, at tolden kan ramme EU hårdt.
- EU er verdens næststørste producent af stål efter Kina. 23 EU-lande producerer stål. Der er tale om 40.000 arbejdspladser, som kan blive påvirket. Og så er EU-landene bekymrede for, at det amerikanske skridt i forhold til stål og aluminium kun er det første, og at USA er på vej med yderligere restriktioner på andre områder som led i Trumps America First-politik, siger Ole Ryborg.
Canada
USAs nordlige nabo siger, at man følger situationen meget tæt:
- Enhver toldtarif eller kvote på canadisk stål eller aluminium vil være uacceptabelt, siger Canadas handelsminister, Francois-Philippe Champagne ifølge Ritzau.
Mexico
Den mexicanske stålindustri appellerer til den mexicanske regering om "straks at komme med et modsvar". Det skriver Ritzau.
Sverige
Slutteligt har også svenskerne reageret på den amerikanske toldtarif:
- Vi risikerer at få en stor mængde stål ind i Europa. Det er asiatisk stål, mest kinesisk, til lave priser og med statsstøtte. Der er risiko for prispres, siger Bo-Erik Pers fra den svenske stålindustris brancheorganisation ifølge Ritzau.