Trods protester og boykot-opfordringer: Polens regering holder fast i 'corona-valg'

Striden om præsidentvalget er 'meget, meget alvorlig' for demokratiet i Polen, vurderer analytiker.

Jaroslaw Kaczynski, der er leder af regeringspartiet Lov og Retfærdighed, har presset på for, at det polske præsidentvalg skal finde sted som planlagt den 10. maj i år. (Foto: © Kacper Pempel, Scanpix)

Er det overhovedet muligt at afholde et frit og demokratisk præsidentvalg midt under coronakrisen, hvor dele af landet fortsat er lukket ned?

Det er spørgsmålet, som lige nu skaber stor debat i Polen, der efter planen skal vælge ny præsident om mindre end to uger. Trods corona-pandemien, der indtil videre har kostet flere end 600 personer livet i Polen, har landets regeringsparti, Lov og Retfærdighed (PiS), nemlig holdt fast i at afvikle præsidentvalget søndag den 10. maj.

Men i stedet for at troppe fysisk op ved valgstederne og derved udsætte sig for smitterisiko skal polakkerne for første gang nogensinde vælge deres nye præsident ved udelukkende at brevstemme.

Den nuværende præsident, Andrzej Duda, som er tæt allieret med det nationalkonservative regeringsparti, har understreget, at Polen kan komme til at stå over for "en dyb forfatningsmæssig krise", hvis ikke der bliver afholdt præsidentvalg nu.

Men beslutningen har mødt stor modstand hos den polske opposition, som mener, at det hverken er sundhedsmæssigt eller demokratisk forsvarligt at afholde valget netop nu.

De polakker, der bor i udlandet, kan eksempelvis få svært ved at få lov til at stemme, og valg udelukkende ved brevstemmer er tidligere blevet forkastet på grund af muligheden for stemmefusk. Derudover er der slet ikke postkasser nok til, at de omkring 30 millioner stemmeberettigede polakker kan stemme, og derfor opfordrer oppositionen nu regeringen til at udskyde det.

- Det er en meget, meget alvorlig situation, Polen står overfor. Landet er i forvejen enormt splittet. Og uanset om valget bliver afholdt eller ej, kommer det til at grave grøfterne mellem polakkerne endnu dybere, vurderer Vibe Termansen, der er analytiker ved DEO (Demokrati i Europa Oplysningsforbundet) og forfatter til bogen 'Kampen om Centraleuropa'.

Polens nuværende præsident, Andrzej Duda, har fortsat sin valgkamp trods coronakrisen. (Foto: © MARCIN OBARA, Scanpix)

'Hamrende vigtigt'

Ifølge Vibe Termansen er det først og fremmest Jaroslaw Kaczynski, der er partiformand for Lov og Retfærdighed, som presser på for præsidentvalget. Han ønsker nemlig at skabe et helt andet Polen end det, der findes i dag. Et Polen, der bygger på klassiske, nationalkonservative værdier.

- Det har han arbejdet benhårdt på, siden han fik regeringsmagten for fem år siden. Kaczynskis opfattelse af demokrati er illiberalt, hvor dem, der vinder valget, kan gøre præcis, hvad de vil, forklarer Vibe Termansen, der som historiker og journalist har beskæftiget sig med Polen og Centraleuropa i mange år.

Hans parti har i dag flertallet i det polske underhus, mens oppositionen i efteråret sidste år vandt et knebent flertal i det polske overhus. Derfor er det ifølge Vibe Termansen ”hamrende vigtigt” for Jaroslaw Kaczynski at vinde præsidentvalget om mindre end to uger.

- Præsidenten kan nedlægge veto mod love, og derfor vil det blive et problem for Kaczynski og hans projekt, hvis oppositionen vinder præsidentvalget, forklarer hun.

Men ifølge oppositionen er det dybt uforsvarligt at afholde valget netop nu, hvor coronakrisen har lukket det meste af landet ned. De mener blandt andet ikke, at de kan føre en fair valgkamp på nuværende tidspunkt, hvor det er ulovligt og forbundet med store bøder at mødes fysisk.

Og det er heller ikke muligt at sende udenlandske valgobservatører til landet, da de skal i fjorten dages karantæne, hvis de kommer til Polen.

Opfordring til boykot

I går var Donald Tusk, der var Polens premierminister fra 2007 til 2014, ude at opfodre til en boykot af valget. Han stoler ikke på, at valget vil finde sted på demokratisk vis, når de skal stemme per brev.

- Det, som regeringen har forberedt til 10. maj, har intet at gøre med et valg, sagde politikeren, der også har været formand for Det Europæiske Råd, i en video.

Ansvaret for at organisere valget er eksempelvis blevet rykket fra den statslige valgkommission over til det polske postvæsen, og det har ifølge EU-mediet Euractiv vakt bekymring for, om postvæsnet kan sikre borgernes persondata. Postvæsenets nu tidligere chef var også ude at sige, at det ikke kunne lade sig gøre. Det fik regeringen til at udskifte ham med landets tidligere viceforvarsminister.

Derudover fastslog den polske forfatningsdomstol tidligere på ugen, at det var i strid med forfatningen, da den polske regering tidligere på måneden ændrede valgloven, så folk kun kunne brevstemme. Det skal nemlig ske mindst seks måneder før selve valgdatoen.

- Jeg mener, at man bør undlade at deltage i brevafstemningen, understregede Donald Tusk.

Donald Tusk var indtil november sidste år formand for Det Europæiske Råd. I dag står han i spidsen for Europas kristenkonservative partifamilie, EPP - og er skarp modstander af udviklingen i sit hjemland. (Foto: © Kenzo Tribouillard, Scanpix)

Sylwester Merciniak, der er formand for den statslige valgkommission, er også bekymret for, om valget kan blive frit og uafhængigt. Det samme er OSCE, der er verdens største regionale sikkerhedsorganisation, som har vurderet, at valget ikke lever op til de internationale standarder, der er for demokratiske valg.

Menneskerettighedsorganisationen Human Rights Watch mener ligeledes, at valget "på farlig vis" er ved at underminere demokratiet i Polen. Og Europa-Parlamentet understregede i sidste uge, at præsidentvalget i Polen "er totalt uforeneligt med de europæiske værdier".

Både parlamentet og Europa-Kommissionen har flere gange været efter den polske regering for at se stort på de europæiske retsstatsprincipper. Så sent som i dag har kommissionen taget skridt mod at retsforfølge Polens konservative regering for at fratage dommerne deres uafhængighed.

Et logistisk kaos

Noget tyder også på, at polakkerne er imod majvalget.

Ifølge en måling, som dagbladet Rzeczpospolita har foretaget, er det kun hver fjerde af de adspurgte, der mener, at valget skal finde sted som planlagt i maj. Knap en tredjedel af de adspurgte ønsker, at valget bliver udskudt i mindst et år, mens de resterende vil have det udskudt til senere på året.

Det kan ske ved, at der bliver erklæret undtagelsestilstand i landet, hvilket så også vil betyde, at Andrzej Duda, der lige nu fører i meningsmålingerne, forbliver på posten indtil videre. Det har regeringen hidtil afvist at gøre, da det vil blive meget dyrt for staten, da den i så fald vil være forpligtet til at udbetale kompensation.

Det polske overhus, hvor oppositionen har flertallet, skal tage stilling til valget senest den 7. maj, hvilket er blot tre dage før, at det efter planen skal finde sted. Hvis de afviser det, ryger det tilbage til underhuset, som allerede har godkendt det en gang. Her skal medlemmerne endnu engang stemme om det, og herefter vil det så ryge direkte videre til præsidenten, der enten skal godkende det eller ej.

Vibe Termansen tør ikke at vurdere, om præsidentvalget kommer til at finde sted eller ej den 10. maj.

- Der vil være tale om et logistisk kaos. Spørgsmålet er også, hvor mange der vil stemme, hvis det kommer til at udgøre en sundhedsrisiko for dem selv, postarbejderne og dem, der skal tælle stemmerne sammen. Derudover er der så stor modstand mod det blandt polakkerne, herunder også blandt Lov og Retfærdigheds egne vælgere, så det kan være, at Jaroslaw Kaczynski ændrer holdning, siger hun og tilføjer:

- Men hvis præsidentvalget bliver gennemført, vil Lov og Retfærdighed vinde et valg, hvor der reelt kun har været én kandidat. Så er der ikke engang tale om det simpleste form for valg længere, understreger Vibe Termansen.

"Lad os udskyde valget", står der her på skiltet i vinduerne. Det mener størstedelen af polakkerne ifølge en meningsmåling også. (Foto: © Kacper Pempel, Scanpix)