- Det, der ryster mig mest, er, at det er jo ikke et kup, den polske regering foretager. Alt, hvad der foregår i Polen, er helt demokratisk - der bliver stemt om det og debatteret.
Sådan lyder det fra formanden for den danske dommerforening, Mikael Sjöberg, der sammen med flere end 50 internationale dommere i dag er rejst til Polens hovedstad, Warszawa, for at støtte deres polske kollegaer.
Flere end 1.000 polske dommere ventes nemlig i dag at trække i fuldt ornat - i Polen kendt som toga - for at demonstrere mod det, de mener er 'en kraftig forværring af forholdene for de polske domstole', fortæller Mikael Sjöberg.
- Man kan godt sætte spørgsmålstegn ved, om de polske domstole i dag er uafhængige. Regeringen bestemmer, hvem der er dommere, og dommere må ikke længere udtale sig kritisk over for regeringen, siger han.
- Polen er lige nu ved at opgive at være en retsstat, siger dommerformanden.
Ikke værdig i EU
Dagens solidaritetsmarch udspringer af en lov, der blev fremsat og vedtaget i det polske parlament lige før jul.
Loven begrænser de polske dommeres ytringsfrihed, blandt andet ved at forbyde dommerne at indklage polske retsreformer til EU-domstolen. Noget, som regeringskritiske dommere har brugt meget og betragter som en 'redningsplanke' til EU.
Ifølge Mikael Sjöberg, der for knap et år siden sendte et brev til Danmarks statsminister angående situationen i Polen, gør Polens regering, hvad den kan for at indskrænke domstolenes uafhængighed.
- Mine polske kolleger er bekymrede, fordi de føler sig overvåget. Der bliver rejst sager mod flere af dem – blandt andet mod min formandskollega, der har fået en disciplinærsag på halsen, fordi han i 55 tilfælde har kritiseret regeringen. Det er helt uhørt, at det sker i et EU-land, siger Mikael Sjöberg og fortsætter så:
- Jeg vil gerne sige det... Polen er for tiden ikke en retsstat og ikke en retsstat, der er værdig i EU.
Et polsk anliggende
Mikael Sjöberg erkender, at der dybest set er tale om polsk indenrigspolitik - og dermed et anliggende for Polen.
Men, siger han, der er ikke tale om politik, hvis man mener, at uafhængige domstole er et særkende for retsstaten.
- Og hvis retsstaten er under fare - og det er den, hvis man fjerner uafhængigheden for dommere - så har du fjernet vagthunden. Så er der ikke tale om en retsstat længere. Det, der sker i Polen lige nu, er et angreb på retsstaten, fastslår den danske dommerformand.