Trods kinesisk advarsel: Storbritannien suspenderer aftale med Hongkong

Briterne viser deres utilfredshed med Kinas Hongkong-politik. Kineserne advarer briterne mod at gå for langt.

Kinas strammede greb om Hongkong får nu briterne til at lægge afstand til det lokale styre i den tidligere koloni. (Foto: © Isaac Lawrence, Scanpix)

Det kølige forhold mellem Storbritannien og Kina ser ikke ud til at tø op foreløbigt.

Storbritannien har i dag suspenderet landets udleveringsaftale med Hongkong på ubestemt tid og med øjeblikkelig virkning. Samtidig bliver der indført forbud mod at sælge blandt andet skydevåben og røggranater til Hongkong.

Det oplyser den britiske udenrigsminister, Dominic Raab.

Suspenderingen kommer trods en kinesisk advarsel om "et resolut modsvar".

Det kommer i kølvandet på sidste måneds vedtagelse af en internationalt udskældt ny sikkerhedslov i Hongkong, der blandt andet åbner døren for livstidsdomme for oprør eller forsøg på løsrivelse.

Den trumfer den eksisterende lovgivning i Hongkong og ses af flere som et redskab til at slå ned på områdets demokratibevægelse.

Briterne kalder loven en "alvorlig overtrædelse" af Kinas internationale forpligtelser.

Storbritannien har de seneste 30 år haft en udleveringsaftale med Hongkong, men aftalen lægges altså nu på is, fordi briterne frygter, at udleverede personer kan blive sendt videre til Kina, beretter BBC.

Samtidig kritiserer Dominic Raab det kinesiske styres undertrykkelse af det muslimske uighur-mindretal i Xinjiang-provinsen.

Flere konflikter

Storbritannien er kommet på kollisionskurs med Kina i den seneste tid over Kinas ageren i forhold til bystaten. Frem til 1997 var Hongkong nemlig en britisk koloni og i forbindelse med overdragelsen til Kina blev Hongkong lovet en vis selvstændighed med blandt andet ret til et frit retsvæsen.

Kinas fremfærd har dog brudt denne aftale, mener Storbritannien. Derfor har briterne blandt andet givet op mod tre millioner Hongkong-borgere mulighed for at flytte til Storbritannien og få britisk statsborgerskab.

Demokratiforkæmperen Nathan Law (t.v.) bakker op om briternes beslutning. Han er flygtet til London og frygter udlevering til Kina. (Foto: © TYRONE SIU, Scanpix)

Forud for dagens britiske melding advarede det kinesiske udenrigsministerium Storbritannien mod blande sig i, hvad man ser som kinesiske anliggender.

- Vi opfordrer Storbritannien til ikke at tage flere skridt den forkerte vej, så vi kan undgå yderligere skader i forholdet mellem Kina og Storbritannien, lød advarslen fra ministeriet, beretter The Guardian.

Kina har ligeledes beskyldt briterne for at blande sig "på brutal vis", påpeger BBC.

Det er dog ikke kun Hongkong, der har skabt spændinger mellem de to lande. I sidste uge slog den britiske regering fast, at man vil fjerne alt Huawei-udstyr fra det britiske 5G-netværk, som er ved at blive udbygget.

Det sker, efter USA har sortlistet det kinesiske firma, som amerikanerne beskylder for at være tilknyttet den kinesiske stat og dermed en sikkerhedstrussel - en påstand, som Huawei afviser.

Nogle britiske konservative politikere advarer nu også om det fremadstormende medie TikTok, som de mener kan være en trussel mod Storbritannien.