Det Hvide Hus afviser debat om våbenlovgivning

Donald Trump kalder gerningsmanden bag skyderiet i Las Vegas 'syg og forrykt', men afviser at debattere våbenlovgivning nu.

Donald Trump er ikke klar til at åbne en debat om den amerikanske våbenlovgivning. (Foto: © Jim WATSON, Scanpix)

Våbenlovgivningen i USA skal med tiden debatteres, men det bliver ikke nu.

Sådan lyder meldingen fra Det Hvide Hus, efter den 64-årige Stephen Paddock søndag skød og dræbte 58 mennesker i Las Vegas i delstaten Nevada.

På et pressemøde tirsdag afviste Donald Trump at kalde søndagens masseskyderi for et terrorangreb, men sagde om Paddock:

- Han er en syg mand. En forrykt mand. Med en masse problemer.

- Med tiden vil vi diskutere våbenlovgivningen, lød det yderligere fra Donald Trump ifølge nyhedsbureauet Reuters.

Lov om lyddæmpere kan udskydes

Et lovforslag, der betyder færre restriktioner ved køb af lyddæmpere kan dog ifølge politico.com blive sat på hold i lyset af søndagens begivenheder.

Men det er svært at se, at angrebet får større politisk betydning, vurderer DRs internationale korrespondent Steffen Gram.

- Den lov, der nu skulle debatteres og vedtages, hvis republikanerne kunne få det, som de ville i kongressen, handler blandt andet om lyddæmpere. Dem, der er imod, siger, det vil gøre det sværere at finde den, der skyder, mens dem, der er for, siger, at det vil give jægere færre høreskader. På den måde står man langt fra hinanden.

- Så er der våbenfabrikanterne, der siger, at hvis den lov bliver vedtaget, sælger de mange flere våben.

Ifølge Steffen Gram har våbenlobbyen i USA betydelig indflydelse på præsidenten, som modtog adskillige millioner fra den under valgkampen sidste år.

Flere demokrater kræver handling

Flere demokrater i kongressen har i kølvandet på søndagens skyderi forsøgt at få våbenlovgivningen på den politiske dagsorden.

På Sandy Hook Elementary i Newtown blev 20 børn og seks voksne skudt og dræbt af den kun 20-årige Adam Lanza, før han selv begik selvmord. (Foto: © JONATHAN ERNST, Scanpix)

Blandt andre Bernie Sanders og flere af landets senatorer heriblandt Chris Murphy og Richard Blumenthal fra Connecticut, som siden skoleskyderiet i Sandy Hook har agiteret for strengere våbenlovgivning.

Alligevel er det tvivlsomt, om det vil have nogen effekt, mener Steffen Gram.

- Ikke engang efter Sandy Hook, hvor tyve små børn blev massakreret, kunne man få nye skærpelser i lovgivningen, så det er tvivlsomt, om det kommer til at ske.

Som konsekvens af netop skyderiet i Newton på Sandy Hook-skolen, fik Obama-administrationen indført restriktioner, der gjorde det vanskeligere for folk med svære psykiske lidelser at erhvere sig skydevåben. De blev ophævet igen i februar, efter Donald Trump blev indsat som præsident.