Tre år efter løsrivelse i Østukraine: Busserne kører, og folk får løn

Den selvudråbte republik Donetsk er nået langt, men økonomien er stram og fremtiden usikker, rapporterer Matilde Kimer.

Kampvogne træner til en militærparade på gaden i Donetsk. (Foto: © ALEXEY FILIPPOV, Scanpix)

I dag er en festdag i Østukraine, hvor pro-russiske separatister markerer, at de for tre år siden lavede folkeafstemninger, der skulle bekræfte deres løsrivelse fra Ukraine.

Folkeafstemningerne fandt sted i begyndelsen af krigen i Østukraine, som har kostet over 10.000 mennesker livet. På trods af flere våbenhviler er kampene mellem ukrainske soldater og separatisterne, støttet af Rusland, stadig i gang.

Fronten har dog ikke rykket sig markant igennem længere tid, og selvstændigheden er i dag en form for realitet - i hvert fald i Donetsk, som er den ene af de to selvudråbte folkerepublikker i Østukraine. Det siger DR Nyheders korrespondent Matilde Kimer, som befinder sig i området:

- Det er lykkedes at skabe en fungerende stat. Det er på ingen måde en rig enhed, men busserne kører, der bliver udbetalt lønninger, og man har fået struktureret sin hær. Så jeg synes faktisk, at de er nået meget langt.

Små lønninger

Det er dog langtfra fyrstelige summer, som republikken udbetaler til borgerne i Donetsk, hvor næsten alle er statsansatte.

- Området forsøger at få et budget til at hænge sammen, og det er virkelig vanskeligt, for der er ikke mange indtægtskilder, siger Matilde Kimer:

Budgettet bliver ikke offentliggjort, men en ukrainsk journalist offentliggjorde for nogle dage siden nogle dokumenter over offentlige lønninger i Donetsk.

- Her kunne man se, at helt op på direktørniveau var lønnen på under 1.500 kroner om måneden, og der var lønninger helt ned til 400 kroner. Så det er meget svært at få en hverdag til at hænge sammen.

Folkerepublikken Donetsks leder, Alexander Zakharchenko, er fortsat iklædt militærtøj, når han viser sig offentligt. (Foto: © ALEXANDER ERMOCHENKO, Scanpix)

Pyntet op

På trods af våbenhviler fortsætter kampene langs den 400 kilometer lange frontlinje mellem Ukraine og de to udbryder-republikker.

Ødelæggelserne ved fronten er omfattende, men selve byen Donetsk tager sig overraskende godt ud.

- Donetsk er virkelig blevet fin. Byen er pyntet op - selvfølgelig til lejligheden - men der er en normalitet, som er vendt tilbage, fortæller Matilde Kimer.

Krigen mærker man kun indirekte.

- Der er ingen ødelæggelser inde i byen, men halvdelen af byens butikker står tomme, fordi halvdelen af byens indbyggere har forladt Donetsk. Der er to millioner tilbage af de fire millioner, som boede her engang.

Tirsdag markerede Donetsk Ruslands sejr over nazisterne i 2. verdenskrig med en stor militærparade. (Foto: © ALEXANDER ERMOCHENKO, Scanpix)

Usikker fremtid

Korrespondenten oplever fortsat, at befolkningen i Donetsk har en modvijle mod udenlandske journalister. Og den handler ikke kun om, at folk fra Vesten automatisk er modstandere.

- Der er stadig en usikkerhed, man er ikke afklaret med, hvor det her projekt kommer til at ende - får man reelt den selvstændighed, som man nu har erklæret i tre år? Det handler også om, at krigen jo ikke er afsluttet. Det kan godt være, at fronten står relativt stabilt, men man aner ikke, hvad der sker i morgen.