For anden gang på kort tid forhøjer USA i dag toldsatserne på en række kinesiske varer til 25 procent. Indgrebet rammer varer til en værdi af cirka 100 milliarder kroner.
En halv time efter den nye amerikanske told trådte i kraft, svarede Kina igen og øgede tolden på en række amerikanske varer til en værdi af præcis samme beløb.
De to parter mødtes til forhandlinger om handelskrigen så sent som i går, men endnu er der ingen tegn på en løsning. Tværtimod har USA's præsident Donald Trump varslet, at en tredje runde af øgede toldsatser kan komme inden for nærmeste fremtid.
USA-korrespondent i DR Nyheder Steffen Kretz forklarer her, hvad handelskrigen mellem verdens største og næststørste økonomi går ud på:
Hvorfor indfører USA told på kinesiske varer?
- Præsident Trump mener, at Kina snyder de lande, som landet handler med, og at Kina lægger hindringer i vejen for amerikanske firmaer, som vil ind på det kinesiske marked. Det sker ved at tvinge dem til at arbejde sammen med en kinesisk partner, som i sidste ende er styret af den kinesiske stat, for at kunne stjæle de amerikanske virksomheders opfindelser og teknologi.
- Præsident Trump beskylder også Kina for at manipulere landets valuta for at opnå fordele, som USA og andre lande må betale for. Trump-regeringen kræver derfor indrømmelser på en række områder af Kina. Som pression i de forhandlinger lægger USA straftold på udvalgte kinesiske varer.
Hvilke varer pålægger USA told?
- USA lagde i første omgang 25 procent told på 818 eksportartikler fra Kina til en samlet værdi af 36 milliarder dollar. Det ramte blandt andet dele til brug i industriproduktion, køretøjer og kemikalier. Den nye straftold, som træder i kraft i dag, rammer samme type varer for i alt 16 milliarder dollars.
- Så indtil videre har USAs indgreb ikke ramt de kinesisk producerede forbrugsgoder, som mange amerikanere køber i butikkerne eller på nettet. Men Trump-regeringen truer nu med også at lægge told på yderligere import fra Kina med en værdi på 200 milliarder dollar - næsten halvdelen af al import fra Kina til USA. Sker det, vil det uden tvivl kunne mærkes direkte af forbrugerne i USA.
Hvad vil Donald Trump opnå med tolden?
- Trump-regeringen vil med egne ord gøre handlen mellem USA og Kina fair. Man vil sørge for, at amerikanske virksomheder har samme adgang til det kinesiske marked, som kinesiske virksomheder har til det amerikanske.
- Samtidig vil USA have Kina til at fjerne kravet om, at udenlandske virksomheder skal gå i partnerskab med en kinesisk virksomhed for at komme ind på det kinesiske marked. For det er i de samarbejder, at Kina ender med at stjæle amerikansk teknologi, mener Trump-regeringen. Repræsentanter for de to lande forhandler løbende, og straftolden kan derfor ses som et amerikansk forsøg på at lægge pres på Kina i forhandlingerne.
Er der opbakning i USA til en handelskrig med Kina?
- 49 procent af amerikanerne mener, at en handelskrig med Kina er dårligt for USA. 40 procent mener det modsatte, viser en undersøgelse fra det anerkendte forskningsinstitut, PEW.
- Hidtil har Kina svaret igen der, hvor det gør mest ondt på Trumps vælgere ved at lægge told på varer, som produceres i områder af USA, hvor Trump havde stor opbakning ved præsidentvalget i 2016 - for eksempel soyabønner fra Midtvesten. Her gør det nu ondt på mange landmænd, men indtil videre støtter de fleste stadig Trump og håber på, at smerten varer kort - og at de og USA til gengæld vinder på længere sigt ved at få mere fair adgang til Kina.