Tjekkiet fejrede farvel til corona med kæmpe fællesspisning: Nu lukker skoler og svømmehaller igen

Alene i september er det samlede antal smittede fordoblet i Tjekkiet.

Det så hyggeligt ud, da der var fællesspisning på Karlsbroen midt i Prag for tre måneder siden. (Foto: © David W Cerny, Scanpix)

Et 500 meter langt bord var symbolet på, at Tjekkiet var kommet sig efter coronakrisen.

Den ikoniske Karlsbro i centrum af hovedstaden, Prag, er kendt for sine turister, gadesælgere og statuer. Men her i starten af juli var turisterne skiftet ud med tusindvis af tjekker, der delte hjemmebragt mad og drikke.

Det var en symbolsk farvelfest.

- Vi vil fejre afslutningen på coronakrisen ved at lade folk mødes og vise, at de ikke er bange for at tage et stykke af deres nabos sandwich, lød det fra en af arrangørerne bag.

Men nu lidt over tre måneder senere er antallet af smittetilfælde i skrivende stund steget til 289 nye registrerede smittede per 100.000 indbyggere.

Alene i løbet af september var det samlede antal smittede fordoblet. Tjekkiet er nu det land i Europa med flest smittede per 100.000 indbyggere.

Mandag kom den tjekkiske regering med nye tiltag for at mindske smitten. Fra i dag skal både sportsfaciliteter, skoler og barer således igen lukke.

Men hvordan vendte succeshistorien om Tjekkiets håndtering af corona til det stik modsatte?

Mundbind blev hverdag

Kort efter coronavirusset fik fat i Tjekkiet i marts indførte regeringen som det første land i Europa krav om at bære mundbind i det offentlige rum.

På samme tid besluttede regeringen, at skoler skulle lukke, offentlige begivenheder som sportsarrangementer og koncerter skulle aflyses, og samtlige restauranter og butikker skulle lukke i ti dage.

Ligesom i Danmark ændrede en række restauranter i hovedstaden strategi og begyndte at tilbyde takeaway for at sikre indtjening under nedlukningen.

  • Det 500 meter lange bord gik næsten fra den ene til den anden ende af Karlsbroen i Prag. (Foto: © David W Cerny, Scanpix)
  • Alene i september er smittetallet i Tjekkiet fordoblet. (Foto: © David W Cerny, Scanpix)
1 / 2

I løbet af april begyndte regeringen så småt at lempe på restriktionerne, og butikker, der ikke solgte livsnødvendige produkter, kunne igen åbne. Det blev også muligt at hoppe på cyklen eller løbe en tur uden mundbind, og enkelte sportsfaciliteter åbnede igen.

1. maj havde landet 55 nye smittetilfælde, og antallet holdt sig nogenlunde på det niveau frem til slutningen af juli. I løbet af sommeren begyndte tallene så småt at stige, men den helt store udvikling kom først i september.

Smitte stiger i Europa

De seneste uger har en række europæiske lande meldt om en stigning i antallet af nye smittetilfælde. Sammen med Tjekkiet gælder det blandt andet Spanien, Holland og Storbritannien.

Særligt i det nordvestlige England har udviklingen i storbyerne Liverpool og Manchester skræmt myndighederne. Tidligere på ugen indførte den britiske premierminister, Boris Johnson, derfor nye tiltag for at inddæmme smitten.

Det stigende antal smittetilfælde i Europa har blandt andet fået Tysklands kansler, Angela Merkel, til at kommentere på udviklingen.

- Jeg ser med stor bekymring på de stigende smittetal i næsten alle dele af Europa, og jeg må sige, at situationen fortsætter med at være meget seriøs, sagde hun i går.

Udbrud på klub resulterede i 98 smittede

I maj kunne tjekkerne igen så småt vende tilbage til barerne, da smitten lå på mellem 18 og 111 nye smittetilfælde om dagen, og regeringen lempede på reglerne.

Men i løbet af sommeren blev en række klubgæster pludselig del af et udbrud, da 98 gæster testede positive efter en aften på en af Prags klubber.

Myndighederne formodede, at smitten kunne spores tilbage til en fødselsdag 11. juli. De lokale sundhedsmyndigheder kunne berette om 68 gæster, 7 ansatte og 23 familiemedlemmer til fødselaren, som alle testede positive. Derudover blev 273 personer sat i karantæne.

Alle hospitalssenge kan være optaget

I slutningen af september erklærede den tjekkiske regering landet i undtagelsestilstand på grund af stigningen i antallet af smittetilfælde, der kunne true hospitalernes kapacitet.

Tjekkiets premierminister, Andrej Babis, har undskyldt for at have lempet for meget på landets restriktioner før sommeren. (Foto: © MARTIN DIVISEK, Scanpix)

- Hvis vi ikke gør noget, vil vi ende i en situation, hvor alle vores hospitalssenge er optaget af covid-patienter, sagde sundhedsministeren.

Den seneste uge er der næsten sket en fordobling af indlæggelser på landets hospitaler, og det har presset flere sygehuse til at begrænse udbuddet af behandlinger.

Premierminister lukker barer og beklager fejl

Da smitten begyndte at stige voldsomt i september, gik den tjekkiske premierminister, Andrej Babis, ud og indrømmede, at hans regering begik en fejltagelse, da den lempede coronarestriktioner før sommeren.

- Jeg lod mig rive med af udsigten til den kommende sommer og den almindelige stemning i landet. Det var en fejl. Og jeg vil ikke gøre det igen, sagde Babis i en tv-tale.

Den tjekkiske regering har siden september løbende indført nye tiltag, og mandag kom regeringen med en række restriktioner.

Med de nye restriktioner skal blandt andet svømmehaller, fitnesscentre og koncertsteder lukke. (Foto: © David W Cerny, Scanpix)

Her oplyste premierministeren, at restauranter, klubber og barer skal lukke fra i dag. Restauranter må dog tilbyde takeaway indtil klokken otte om aftenen. Skoler skal være lukket indtil starten af november, og det bliver et krav at bære mundbind ved udendørs busstoppesteder.

- Vi har kun en chance, og den bliver nødt til at være en succes for at sikre, at vores nation overvinder pandemien den her gang, lød det fra premierministeren mandag aften.