Ingen forlader Madrid. Den spanske regering har indført nødretstilstand for at bremse smitten

Spanien indfører 15 dages undtagelsestilstand i hovedstaden Madrid.

Politibetjente håndhæver lockdown på en større indfaldsvej til Madrid. (Foto: © JUAN MEDINA, Scanpix)

Statens Serum Institut har ikke betænkeligheder ved, at danskere rejser til lande med under 20 coronasmittede pr. 100.000 indbyggere. Først ved mere end 30 smittede pr. 100.000 indbyggere over 14 dage frarådes alle ikke-nødvendige rejser til landet.

I Spaniens hovedstad Madrid er der 723 smittede med covid-19 per 100.000 indbyggere som gennemsnit over de seneste 14 dage. Det gør Madrid til en af de hårdest ramte byer i verden.

Alligevel har den konservative regionspræsident, Isabel Diaz Ayuso, nægtet at lukke hovedstadsregionen ned. Derfor aktiverede Spaniens socialistiske regering i går, fredag, en nødretstilstand for at kunne gennemtvinge 15 dages nedlukning af Madrid.

Der indsættes 7.000 ekstra politibetjente til at opretholde rejserestriktioner og lukkeregler for de mere end fire millioner indbyggere i regionen.

Nødretstilstanden indbærer blandt andet, at

  • der indføres ind- og udrejseforbud for alt ikke nødvendig rejse i hovedstaden og en række forstæder,

  • man kun må forsamles seks personer,

  • moteller og restauranter kun må benytte halvdelens af deres kapacitet og

  • forretninger skal lukke klokken 22.

Nedlukningen kommer efter længere tids skærmydsler mellem landets premierminister, Pedro Sanchez, og Madrid-regionens Isabel Diaz Ayuso, der mener, at det er ulovligt at nedlukke hovedstaden, da det er katastrofalt for den lokale økonomi. Hun ønsker mere skræddersyede løsninger, så der kan laves forskellige regler for de enkelte bydele i Madrid.

- Vi vil ikke gøre oprør (mod regeringen, red.), men vi går til domstolene for at forsvare madrilenernes legitime interesser, sagde Diaz Ayuso til pressen i sidste uge.

En byret holdt torsdag et møde med hende og gav hende medhold. Derfor så centralregeringen sig nødsaget til at aktivere nødretstilstanden for at gennemføre nedlukningen.

Sundhedsminister Salvador Illa. (Foto: © Rodrigo Jimenez, Scanpix)

- Vores tålmodighed har en grænse. Nu skal der handles for at beskytte det madrilenske folk og for at sikre, at det ikke spreder sig til andre regioner, siger landets sundhedsminister Salvador Illa ved et pressemøde.

Det var vigtigt for regeringen, at nedlukningen trådte i kraft før weekenden, da Spanien har forlænget weekend i forbindelse med nationaldagen, Fiesta Nacional de España, mandag.

Røde lamper lyser

Antallet af smittede i Spanien er stødt steget på landsplan siden sommeren, og Danmark har da også frarådet rejse til landet siden juli.

Og ifølge det europæiske center for sygdomsforebyggelse og sygdomskontrol, ECDC, er Spanien det hårdest ramte land i Europa lige nu med realtivt størst smitte og højest antal døde over de seneste 14 dage.

Opgørelsen fra ECDC medregner dog ikke pyrenæer-landet Andorra, som har over 600 smittede per 100.000 indbyggere over den seneste uge.

Data fra Statens Serum Institut viser også, at andelen af positive test er over bekymringsgrænsen på fem procent. Ifølge det spanske sundhedsministerium er det nationale gennemsnit af tests, der er positive, 11,2 procent. I Madrid er det over 20 procent.

Med andre ord skyldes stigningen i antallet af smittede ikke udelukkende, at man tester mere end tidligere.

Smitten stiger i Europa

I det seneste døgn er der bekræftet over 350.000 nye tilfælde af coronasmitte på verdensplan. Det er det hidtil højeste, som Verdenssundhedsorganisationen, WHO, har registreret på en enkelt dag.

Blandt de hårdest ramte lande i Europa er netop Spanien, Frankrig, Rusland og Storbritannien. I de seneste tre dage har de alle meldt om over 10.000 nye smittetilfælde dagligt.

Ser man på antallet af døde blandt coronasmittede per million indbyggere, er Spanien et af de hårdest ramte land i Europa med mere end 700 dødsfald per million indbyggere.