Zimbabwes tidligere vicepræsident, Emmerson Mnangagwa, vil i løbet af onsdag vende tilbage til landet, hvor han fredag bliver sat ind som ny præsident.
Det oplyser talsmand Larry Mavhima fra det regerende parti Zanu-PF til nyhedsbureauet Reuters.
Mnangagwa flygtede ud af Zimbabwe af frygt for sin sikkerhed efter Robert Mugabe fyrede ham først på måneden, men forventes at være tilbage i landet i løbet af dagen.
Efter 37 år som leder af Zimbabwe trådte Robert Mugabe tilbage tidligt tirsdag aften, en uge efter militæret overtog magten i landet og satte Mugabe og hans hustru, Grace Mugabe, i husarrest.
Nyheden fik ikke bare folk i hovedstaden til at gå på gaden og juble, men fik blandt andre den amerikanske udenrigsminister til at ønske den zimbabwiske befolkning tillykke.
- Alle zimbabwere der har talt tydeligt og fredeligt, at tiden til forandring for længst er inde, ønsker vi tillykke. Zimbabwe har en en ekstraordinær mulighed for at sætte en ny retning, lød det fra USA's udenrigsminister Rex Tillerson, mens hans britiske kollega, Boris Johnson, skrev følgende på det sociale medie Twitter:
https://twitter.com/BorisJohnson/status/933036717367586817?ref_src=twsrc%5Etfw
Også den britiske premierminister, Theresa May, varsler nye tider for Zimbabwe, mens den amerikanske ambassade i landet ikke tøver med at kalde det for et "historisk øjeblik".
https://twitter.com/theresa_may/status/933021757300232192?ref_src=twsrc%5Etfw https://twitter.com/usembassyharare/status/933024128487055360?ref_src=twsrc%5Etfw
Også i Kina er der anerkendelse af, at Robert Mugabe efter 37 år selv har trådt tilbage, og på en pressekonference siger talsmand for det kinesiskske udenrigsministerium, Lu Kang, at man respekterer Mugabes beslutning.
Tilbagetræden skete samtidig med, at parlamentet diskuterede muligheden for at fjerne Mugabe ved en rigsretssag. I stedet kunne parlamentsformand, Jacob Mudenda, læse op fra Mugabes officielle opsigelse, der trådte i kraft med øjeblikkelig virkning.
Nyheden fik folk i hovedstaden Harare til at gå på gaden og synge og danse for at fejre afslutningen på de næsten fire årtier under Mugabes styre.
- Alle mennesker er gået fuldstændig amok. Folk vælter ud alle steder, og de tør næsten ikke at tro, at 37 år med Mugabe nu er slut. Der er fest i gaderne, og alle bilhorn bliver trykket i bund, fortalte DR's Afrika-korrespondent Søren Bendixen, der befinder sig i Harare.