Tidligere dansk udenrigsminister kommer med appel: EU bør komme på banen i Hongkong-strid

Hvis EU blander sig, kan det forværre konflikten, vurderer Kina-ekspert.

Der er blandt andet blevet brugt tåregas under de sammenstød mellem politi og demonstranter, der i den seneste tid har præget Hongkong. (Foto: © Thomas Peter, Scanpix)

Det er i den grad på tide, at EU kommer ud af busken og begynder at lægge pres på kineserne, så den konflikt, der i de seneste 11 uger har ført til store demonstrationer og sammenstød i Hongkong, hurtigst muligt kan blive løst.

Det mener den radikale folketingspolitiker Martin Lidegaard, der fra 2014 til 2015 var Danmarks udenrigsminister.

- EU bør komme med en meget indtrængende opfordring til de kinesiske myndigheder – både dem i Hongkong og regeringen i Beijing – om at få løst konflikten, uden at det ender med en brutal anvendelse af rå magt. Det burde alle have en interesse i. Også kineserne, siger Martin Lidegaard, der i dag er udenrigsordfører for De Radikale.

- Hvis vi gerne vil hjælpe demonstranterne i Hongkong, der fortsat ønsker at kunne leve et nogenlunde frit liv, så er det EU-værktøjet, vi skal bruge. Kina har ikke respekt for det, hvis vi står i hvert vores hjørne og råber.

Martin Lidegaard mener, at EU skal lægge pres på Kina for at få afsluttet konflikten i Hongkong. (Foto: © Mads Claus Rasmussen, Scanpix)

EU-opfordring efter lufthavns-lukning

Demonstrationerne begyndte i juni som følge at et lovforslag fra den lokale regering, der ville gøre det muligt at udlevere mistænkte hongkongborgere til retsforfølgelse i Kina.

Hongkong er en delvist selvstyret område under kinesisk kontrol. Og Hongkong, der indtil 1997 var en britisk koloni, har i modsætning til resten af Kina både ytrings-, forsamlings- og foreningsfrihed og udprægede demokratiske rettigheder.

Derfor blev lovforslaget mødt med store protester fra hundredtusindvis af hongkongborgere, der blandt andet frygtede, at den kinesiske regering ville bruge lovforslaget til at forfølge politiske fjender og kritikere.

Selvom lovforslaget efterfølgende er blevet skrottet, har det ikke lagt en dæmper på hverken utilfredsheden eller de demonstrationer, der har ført til flere sammenstød mellem det lokale politi og demonstranter.

Tidligere på ugen valgte myndighederne at lukke byens internationale lufthavn som følge af protesterne.

Det fik Europa-Kommissionen til at opfordre parterne til hurtigst muligt at finde en diplomatisk løsning på striden - og at ”alle parter skal udvise tilbageholdenhed, afvise alle former for vold og tage hurtige skridt for at få nedtrappet krisen”.

Politistyrker er blevet sendt på gaden under demonstrationerne i Hongkong. (Foto: © Thomas Peter, Scanpix)

Danmark bør gå forrest

Men det er langt fra nok, mener Martin Lidegaard.

- Kina har et helt andet syn på demokrati og menneskerettigheder, end vi har i Danmark eller Europa. Kina er en meget stor magt, og derfor skal vi både tale med en principiel menneskerettigheds-røst, hvor vi tager afstand fra de overgreb, der har været, siger han og fortsætter:

- Men vi skal også bringe det økonomiske på banen. Kina har ingen interesse i, at Hongkong bliver lukket ned som et brohoved til det vestlige marked og den vestlige verden. Derudover er EU verdens største handelsblok, når vi taler med én stemme, og Kina har ikke råd til at sanktionere EU, når alle landene taler sammen.

Han opfordrer derfor den danske udenrigsminister, Jeppe Kofod, til at tage teten i EU-regi.

- Jeg synes, Udenrigsministeriet har været lidt tavs om sagen. Danmarks skulle prøve at få EU til at tale med en klarere røst, end man har gjort indtil videre.

Ekspert: EU-kritik vil ikke hjælpe

Udenrigsministeren er enig med Martin Lidegaard i, at EU har en vigtig rolle at spille i konflitken. Men han er ikke enig med den tidligere udenrigsminister i, at man fra dansk side har været tavs.

- EU er en vigtig stemme også i denne sag. Derfor har vi også holdt tæt kontakt med EU’s fælles udenrigstjeneste og opfordret til klare budskaber om den fælles linje, skriver Jeppe Kofod i en skriftlig kommentar til DR Nyheder.

- EU har da også forleden været på banen med en ny erklæring og opfordret til en politisk proces og en inklusiv dialog med alle parter. Jeg forventer, at det er en sag, vi kommer til at tale mere om i EU-kredsen.

Udenrigsministeren understreger, at det "er bekymrende scener, vi ser udfolde sig i Hongkong."

- Jeg har opfordret til, at lokalregeringen engagerer sig i fredelig dialog med respekt for ytrings- og forsamlingsfrihed, og det gør jeg stadig, tilføjer han i det skriftlige citat.

Her ses Jeppe Kofod sammen med den spanske udenrigsminiser, Josep Borrell, der fremover skal være EU's nye udenrigschef. (Foto: © JOHANNA GERON, Scanpix)

Ekspert: EU-kritik vil ikke hjælpe

En anden, der følger konflikten i Hongkong tæt, er Clemens Stubbe Østergaard, som er lektor emeritus ved Institut for Statskundskab på Aarhus Universitet og ekspert i kinesiske forhold.

Han giver Martin Lidegaard ret i, at det er EU, der som samlet enhed skal på banen, hvis man ønsker at kritisere Kinas ageren. Men han mener ikke, at det vil hjælpe på situationen, hvis EU kom med en samlet kritik af Kina. Snarere tværtimod.

- Jo mere EU, USA og resten af verden begynder at blande sig i konflikten, des sværere bliver den at løse. Hvis det sker, vil man fra kinesisk side kunne se det som ’en kulørt revolution’ a la dem, som udlandet eksempelvis opmuntrede til i tidligere dele af Sovjetunionen. Det vil kun gøre problemerne værre, siger Clemens Stubbe Østergaard og understreger, at Hongkong heller ikke var demokratisk, da området var en britisk kronkoloni.

- Der blev det styret fra London. Derfor opfatter det kinesiske styre kravet om demokrati som noget, der ligger helt uden for skiven, og som kan true landets suverænitet.

Sådan så det ud, da lufthavnen i Hongkong blev lukket tidligere på ugen:

Behersket linje fra politiet

Et andet problem, hvad angår Martin Lidegaards ønske om en stærkere reaktion fra EU's side, er ifølge Clemens Stubbe Østergaard, at det vil blive noget nært umuligt at få alle 28 medlemslande til at blive enige om en fælles fordømmelse af Kina.

- Der vil være alt for mange forskellige synspunkter til, at EU-landene kan blive enige. Derudover kan en sådan udtalelse blive udlagt som hyklerisk. Politiet i Hongkong har egentlig opført sig en hel del bedre, end man så i Frankrig, da politiet skulle håndtere demonstrationerne med protestbevægelsen ’De Gule Veste’, siger han og fortsætter:

- I betragtning af, at demonstranterne i Hongkong har benyttet sig af eksempelvis molotovcocktails og lasere til at stråle betjentene i øjnene, så har politiet faktisk holdt sig på måtten og ført en behersket linje.

Derudover mener Clemens Stubbe Østergaard, at Martin Lidegaard er en postgang for tidligt ude med sin kritik i forhold til de kinesiske myndigheder. Indtil videre har det nemlig været Hongkongs egen politistyrke, som alene har stået for at håndtere demonstranterne.

Og han ser ikke for sig, at Kina vil skride militært ind i konflikten i den nærmeste fremtid.

- Man skal ikke skælde Kina ud for noget, de ikke har gjort.