'De Gule Veste-demoer': FN vil have Frankrig til at undersøge politivold

Frankrig har længe debatteret politiets våben i forbindelse med demonstrationerne, fortæller Stéphanie Surrugue.

2.100 demonstranter er indtil videre blevet såret i kampe mod politiet. (Foto: © Sameer al-Doumy, Scanpix)

'De Gule Veste' vil være taknemmelige, og politiet vil være frustreret.

Sådan lyder det fra DR's internationale korrespondent Stéphanie Surrugue, efter at FN's menneskerettighedsråd nu opfordrer Frankrig til at iværksætte en 'tilbundsgående undersøgelse' af politivold i forbindelse med 'De Gule Vestes' demonstrationer, der har præget Frankrig de sidste fire måneder.

- I Frankrig har der længe hersket en massiv debat om politiets metoder og brug af gummikugler, gaspatroner og tåregas - og først og fremmest er opfordringen fra FN en anerkendelse af kritikken af netop disse metoder, siger hun.

Det franske politi har på nuværende tidspunkt iværksat 140 undersøgelser af politiets metoder i forbindelse med demonstrationerne, der har beskadiget 146 offentlige bygninger - heriblandt regeringskontorer og Triumfbuen.

På et møde i menneskerettighedsrådet sagde FN's højkommisær Michelle Bachelat, at 'De Gule Veste' protesterer mod det, de føler, er en ekslusion fra økonomiske rettigheder og fra samfundet.

- Vi opfordrer den franske regering til at fortsætte dialogen samt indlede en tilbundsgående undersøgelse af alle anmeldelser af overdreven magtanvendelse af politiet, siger hun.

Voldsomt antal sårede på begge sider

Særligt politiets brug af gummikugler og gaspatroner har været genstand for kritik. Ifølge franske Mediapart har anvendelsen af gaspatroner indtil videre betydet, at 21 har mistet synet, 204 er blevet såret i hovedet, 13 i hænderne, 16 i ryggen og fem har mistet hånden.

  • En kørestolsbruger iklædt en gul vest bliver udsat for tåregas af politiet. (Foto: © Stephane Mahe, Scanpix)
  • En tidligere boksemester har fået et års fængsel for vold mod betjente under demonstrationer med "De Gule Veste". (Foto: © GONZALO FUENTES, Scanpix)
  • I de seneste fire måneder er der foretaget flere end 8.700 anholdelser og flere end 7.700 varetægtsfængslinger. (Foto: © JEAN-PHILIPPE KSIAZEK, Scanpix)
1 / 3

Det er dog ikke blot demonstranter, der er kommet til skade under urolighederne. Tal fra det franske indenrigsministerium viser, at mens 2.100 demonstranter er blevet såret, er 1.400 betjente kommet til skade i kampene.

- Omfanget af volden på begge sider er massiv - det viser tallene også tydeligt, siger Stéphanie Surrugue.

Et udmattet politikorps

Mens kritikken fra FN naturligt vil vække glæde blandt de franske demonstranter, vil den omvendt være endnu et frustrationselement for det hårdtprøvede politikorps, vurderer Stéphanie Surrugue.

De franske politibetjente arbejder nemlig over i stor stil og er trætte og udmattede.

- Det er en hård opgave at dæmme op for demonstrationerne, men omvendt skal man huske på, at det er en lille kerne der er ekstremt voldelige, siger Stéphanie Surrugue.