Ti grader varmere end normalt: Svalbard savner frostvejr

På den norske øgruppe holder de klimagudstjeneste for at sætte fokus på klimaforandringerne.

På Svalbard er isen begyndt at smelte på grund af klimaforandringerne. (Foto: © Jan Tšve, © Jan Tšve)

Den norske øgruppe Svalbard er normalt kendt for polarkulde, isbjørne og et isdækket hav.

Men de seneste års stigning i den globale temperatur er tydelig på Svalbard, der i vinter havde ti grader varmere vejr end normalt. I januar blev gennemsnitstemperaturen i Longyearbyen målt til minus 3,8 grader, hvilket er 11,5 grad højere end gennemsnittet.

Normalt kører de lokale indbyggere på Svalbard over isen på snescootere, men i år er vandet på fjorden ikke frosset. For første gang i den tid Leif Magne Helgesen har været sognepræst på den norske øgruppe.

Prædiker for klimaet

Det har fået ham til at arrangere en klimagudstjeneste på Svalbard i samarbejde med Kim Holmén, direktør for Norges Polarinstitut.

- Tendensen til mere nedbør, ændringerne i havet, i luften og på landet. Det er en forkert udvikling, vi oplever, prædiker han for en lille forsamling.

Forandringerne på Svalbards øer tegner et dystert billede af den globale opvarmning. De nyeste målinger viser en meget tydelig tendens.

Således var gennemsnitstemperaturen i Svalbards Lufthavn fire grader højere end normaltemperaturen forrige år. Og de netop overståede vintermåneder har budt på ti grader varmere vejr end normalt. En af de absolut højeste stigninger i verden.

Et ændret Svalbard i mange år fremover

Dermed har øgruppen fået sværere ved at leve op til navnet Svalbard. Det er af islandsk afstamning og oversættes til ’den kolde kyst’.

- Der er ingen tvivl. Svalbard ligger i et område, hvor opvarmningen går virkelig hurtigt, siger Kim Holmén.

På Svalbard ligger gennemsnitstemperaturen for 66. måned i træk over normalen, og de dystre tal for Svalbard måles over det meste af Arktis.

Barrow-observatoriet i Alaska nord for Polarcirklen registrerede i år det tidligste arktiske forår i observatoriets 73 år lange historie. Amerikanske myndigheder kunne forleden fortælle, at isdækket på hele ishavet i maj var det laveste, der nogensinde er målt.

Ifølge Kim Holmén er der ingen tvivl. Klimaforandringerne har ændret Svalbard.

- Vi ser forandringer i hele systemet. Gletsjerne smelter, der er ikke is på fjorden, isbjørnene kommer ikke, når de ikke kan gå over isen. Vi vil se et ændret Svalbard på land og i havet lang tid fremover, siger han.