Theilgaard: Ny temperatur-kurs er tom snak

Som klimaaftalen tegner sig nu, vil klodens temperatur stige med mere end 1,5 grader, lyder det fra DR's klimakorrespondent.

Ifølge klimaminister Lars Christian Lilleholt (V) skal en temperaturstigning på 1,5 grader "reflekteres" i den endelige klimaaftale. (Foto: © NIELS AHLMANN OLESEN, Scanpix)

En global temperaturstigning på under 2 grader og gerne 1,5 grader – og ikke de 2 grader, som ellers er FN’s mål ved klimaforhandlingerne i Paris.

Det er det, vi på sigt skal prøve at nå, lyder det nu fra Danmark og resten af EU-landene, som ellers hidtil har bakket op om FN-målsætningen.

Men det bliver noget nær umuligt med den klimaaftale, som verdens lande lige nu er ved at forhandle på plads, siger DR’s klimakorrespondent, Jesper Theilgaard.

- En temperaturstigning på 1,5 grader er mest af alt tom forhandlingsretorik for at komme ø-staterne, som længe har kæmpet for det, i møde. Den nye kurs bliver ikke afspejlet i ambitionsniveauet, siger han.

Ifølge Jesper Theilgaard bliver det hårdt nok at nå målet på to graders stigning.

- Alene det vil kræve en markant sænkning af vores udledningsrater. Meget mere end det landene frivilligt har meddelt FN, at de vil sænke deres CO2-udledning med, siger han.

Hvis vi derimod skal ned på 1,5 grader, så skal vi til at fjerne CO2 fra atmosfæren.

- Med den mængde CO2, som findes i atmosfæren i dag, vil temperaturen stige med mindst 1,5 grader inden 2100. Men vi ved dybest set ikke, hvordan vi fjerner CO2 fra atmosfæren, og det aspekt afspejles slet ikke i den foreløbige tekst, siger Jesper Theilgaard.

Forhandlingerne fortsætter indtil i morgen, hvor en endelig klimaaftale i givet fald skal falde på plads.

- Men det nytter ikke noget at lave en aftale, der ikke hænger sammen, siger DR's klimakorrespondent.