For tredje gang på bare to en halv måned er Storbritannien blevet udsat for et terrorangreb.
Og spørger man Carsten Bagge Laustsen, der er terrorforsker og lektor i statskundskab ved Aarhus Universitet, så minder angrebet i London i aftes forbløffende meget om et andet angreb i den britiske hovedstad, som fandt sted 22. marts i år.
Her påkørte en mand i en varevogn fodgængere på Westminster Bridge. Senere forsøgte manden at trænge ind i parlamentsbygningen og stak i forbindelse med angrebet en politimand ned med kniv.
- De to angreb minder utroligt meget om hinanden, siger Carsten Bagge Laustsen.
Gerningsmænd kan være inspireret
Mindst syv personer har mistet livet ved det seneste terrorangreb sent lørdag aften i London.
Angrebet begyndte ved London Bridge, hvor der klokken 22.08 lokal tid var meldinger om, at en hvid varevogn var kørt op på fortovet i høj fart og havde ramt flere fodgængere.
Dermed er der en sandsynlighed for, at gerningsmændene fra gårsdagens terrorangreb kan være inspireret af angrebet den 22. marts, mener terrorforskeren.
- Ud over at man måske er inspireret, så viser det, at man er tæt på almægtig i den forstand, at man kan lave præcis det angreb, man ønsker sig, uanset hvor mange modforanstaltninger, der er lavet, siger han.
Umuligt at dæmme op for simple angreb
Flere personer blev efter påkørslen på London Bridge stukket ned med knive af de tre gerningsmænd, der bar falske bombeveste under angrebet. De tre gerningsmænd er alle skudt og dræbt af politiet.
- Vi ser, at de her angreb bliver mere og mere lavteknologiske, siger Carsten Bagge Laustsen og henviser til, at terrorgruppen Islamisk Stat tidligere har opfordret potentielle terrorister til at bruge biler som våben.
http://mu.net.dr.dk/admin/ProgramCard/Get/urn%3adr%3amu%3aprogramcard%3a5933c825a11f9f131cb863e2
Fordi simple angreb - som det på London Bridge - kan ske med meget lidt planlægning og ressourcer, så har angrebene også et større potentiale til at skræmme befolkningen, mener terrorforskeren.
- Det er meget vanskeligt at dæmme op for den her type angreb. Problemet er, at man, hver gang man ser en bil, kan sige: Er det her en potentiel terrorist, forklarer han.
Den reelle risiko for at blive offer for et terrorangreb er dog ganske lille, understreger han.
- Det er stadigvæk meget usandsynligt, at vi bliver ramt af terror. Det, der er særligt ved den her type af angreb, er, at de er ekstremt tilfældige, så alle kan se sig selv som et muligt offer, siger han og fortsætter:
- Hvis vi kigger på adfærden efter terrorangreb, så er det ikke noget, der vil være en radikal rystelse af vores samfund - og heller ikke af det britiske, siger Carsten Bagge Laustsen.
Premierminister Theresa May satte den igangværende valgkamp på pause i dag, men i morgen genoptages den. Der er parlamentsvalg på torsdag.